Blog

5 tips om je meeting op tijd te eindigen

5 tips om je meeting op tijd te eindigen

Het overkomt ons allemaal wel eens, je bent in een meeting die eindeloos lijkt door te gaan. De meeting is al lang over tijd en iemand blijft maar doorpraten. Je bent gestopt met luisteren en denkt nu enkel aan hoe dit een impact gaat hebben op de rest van je dag, je volgende meeting en diegene er na zijn in de war gegooid.

Hier zijn 5 tips om je meeting op tijd te eindigen.

 

1. Start op het juiste tijdstip

Het maakt niet uit dat je ene collega nog over koetjes en kalfjes bezig is en de andere simpelweg te laat is, begin de meeting op het geplande uur en dat zet meteen een toon over hoe de meeting gaat verlopen.

2. Bereid een agenda voor

Het is verbazingwekkend hoeveel meetings uitgevoerd worden zonder duidelijk doel of agenda. Zorg er voor dat de organisator van de meeting een duidelijke wat en wanneer uitgestippeld heeft voor de meeting. Hierbij is het belangrijk dat ook de verwachtingen van de meeting duidelijk zijn, wat wil je bereiken doorheen de meeting.

3. Blijf bij het onderwerp

Laat de deelnemers de meeting niet overnemen met irrelevante verhalen of onderwerpen. Probeer de discipline te behouden en zorg er voor dat je meeting op koers blijft door je aan het onderwerp te houden.

4. Houd de tijd in het oog

Vooral voor meetings die langer dan 15 minuten duren is het belangrijk dat je de tijd in het oog houdt. Korte mededelingen over het tijdstip kunnen helpen de juiste koers te behouden.

5. Eindig vroeg

Het is niet omdat je meeting tot 10u ingepland staat, dat die ook echt tot 10u moet duren. Houd rekening met je volgende afspraak en begin met het afsluiten van de meeting 10 minuten voor het einde van je meeting ingepland staat. Tegen dat je dan écht weg moet, kan je jezelf excuseren dat je een volgende afspraak hebt en ben je daar daadwerkelijk op tijd.