Blog

Ambitie. Drijfveer voor de ene. Bron van afgunst voor een ander. Waarom?

Ambitie. Het lijkt zo een cliché woord. Nauwelijks vind je een vacaturetekst waar het woord Ambitie niet in voorkomt.

Wij Belgen zijn vaak wat bescheidener (ten opzichte van onze noorderburen) als het op het tonen of uitspreken van onze ambities aan komt. Wat zeker niet wil zeggen dat wij minder aspiraties zouden hebben, wel in tegendeel. Getuige daarvan zijn de vele top-jobs bij multinationals die door Vlaamse managers ingevuld worden, ook in het buitenland.

Hoe komt dat?

Misschien wel omdat wij bekend staan als noeste werkers, die daarom niet altijd op het voorplan willen staan. Of vaak wat huiverachtig zijn om onze nek uit te steken en al snel als carrièrebeest of arrogant afgedaan te worden.

En toch:

“Er is er niks verkeerd met het hebben van een gezonde dosis ambitie en dat ook te laten zien.”

Ambitie werkt immers aanstekelijk, spoort collega's aan om scherp te blijven, en zet een doorstroom aan carrièrekansen in beweging.

Wat is ambitie eigenlijk?

Ambitie is een drijfveer, op de splitsing tussen dromen en plannen. Het is het streven om vooruit te komen, om te evolueren. In de richting van een welbepaald en uitgestippeld pad.

Ambitieuze werknemers hebben een aantal duidelijk herkenbare karakteristieken:

 • ze stellen duidelijke doelen
 • houden niet van stilzitten
 • doen meer moeite
 • vissen naar erkenning
 • delen hun expertise
 • houden van verandering

Doorgaans monden die kenmerken uit in de volgende competenties:

 • doel en resultaatgerichtheid, doorzettingsvermogen, zin voor innovatie, durf

Ambitie zien en koesteren

Als werkgever is het de kunst om die competenties bij iemand snel te herkennen, en een omgeving te scheppen waarin de ambitieuze persoon zijn of haar talenten kan inzetten met het oog op een realistisch loopbaanplan. Of zich met andere woorden niet geblokkeerd voelt, doordat er regelmatig nieuwe mogelijkheden en carrièrekansen opduiken.

Hogerop komen vergt investering van de ambitieuze persoon zelf. Een behoorlijke dosis zelfkennis is nodig om het eigen kunnen goed in te schatten, en waar nodig aan te scherpen met bijkomende training, learning en ervaring. Een realistisch doel voorop te stellen, bijvoorbeeld: waar wil ik staan over 2 jaar… 5 jaar…. En vervolgens te werken aan een zekere profilering, zodat de ambitie ook wordt opgemerkt.

Laat dat laatste nu misschien net datgene zijn, waarom mensen met veel aspiratie worden nagekeken door anderen. Ambitie van de ene, werkt soms afgunst van de andere.

Valkuilen

Daarom is het voor een ambitieus persoon des te belangrijk om goed om te gaan met de eigen competenties en de uitstraling die ermee gepaard gaat.

Er zijn immers ook een aantal valkuilen:

 • Te ambitieus en gebrek aan geduld, waarbij groeien een doel op zichzelf wordt eerder dan de beheersing van de job
 • Onrealistische verwachtingen, waarbij doelen worden gesteld die buiten proportie van de competenties staan
 • Arrogantie, waarbij de eigen competenties worden overschat, en bluf de resultaten overschaduwd
 • Individualisme, waarbij de expertise louter persoonlijk wordt aangewend en de voorbeeldfunctie naar een team verloren gaat

Dat laatste komt vaak voort uit het feit dat ambitieuze mensen niet altijd (willen) begrijpen dat collega's minder ijver ten toon spreiden, misschien wel best tevreden zijn met een status quo, of minder durf hebben om uit te pakken met hun persoonlijke resultaten. En dat ook hun goed recht is.

Daarom is het al werkgever des te belangrijker om ambitie en een carrièrepad goed te begeleiden. Zodat de hierboven genoemde valkuilen worden vermeden, de ontbrekende competenties aangevuld worden, en er algemeen een open klimaat heerst waarin kansen geboden worden, en elkeen die dat wil de ruimte heeft om te groeien.

We zijn bij Agilitas blij wanneer die kansen ook gezien worden door onze medewerkers, en van bij de sollicitatie worden aangevoeld.

In onze videotocht langs onze kantoren, ontmoetten we Saartje die alvast haar draai heeft gevonden en in volle vertrouwen bij ons verder bouwt aan haar carrière.

Saartje - Uitzendconsulente met ambitie

Ben je zelf ook op zoek naar een inspirerende job binnen een bedrijf wat heel wat doorgroeimogelijkheden biedt, bekijk dan onze vacatures en check meteen of er een job tussen zit die past in jouw loopbaanplan. Is dat het geval, laat het ons direct weten en dan nodigen wij jou uit om jouw professionele toekomst te bespreken.