Blog

Poetshulp en zorg-assistent ook uw eerste hulp bij ongevallen

We worden allemaal ouder en willen graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Door de vergrijzing neemt de vraag naar huishoudhulp bij ouderen dan ook toe. Agilitas Home Services & Care helpt mensen daarbij door middel van huishoudelijke hulp via dienstencheques. Nu gaat de dienstverlener voor nog meer service: de huishoudhulpen en zorg-assistenten van Agilitas krijgen een opleiding EHBO, zodat ze in noodgevallen kunnen ingrijpen. Dit kunnen allerlei kleine huiselijke ongevallen zijn met ouderen, maar ook met volwassenen en kinderen, waar EHBO een toegevoegde waarde heeft.

Meer vraag naar persoonlijke assistentie

Onder impuls van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen stelt de overheid zich als doel om tegen 2020 meer budgetten toe te kennen aan zorgbehoevenden. Intussen blijft onze maatschappij ook vergrijzen. De vraag naar persoonlijke assistentie blijft dus alsmaar toenemen. De missie van Agilitas Care bestaat er dan ook uit de mensen te helpen om hun leven zelfstandig te organiseren en langer thuis te blijven wonen. Agilitas Home Services biedt mensen dan weer meer vrije tijd door hen te helpen met huishoudelijke taken. Zo blijft er tijd over voor wat echt telt: zorgeloos genieten van het leven.

Eerste hulp bij noodgevallen

Agilitas Home Services & Care zet voortaan ook in op eerste hulp. In samenwerking met specialist in opleidingen voor huishoudhulpen Explorensia organiseerde de dienstverlener op 12 februari een eerste EHBO-opleiding voor de huishoudhulpen. 15 werknemers namen hier aan deel en weten nu hoe ze kunnen ingrijpen bij noodgevallen. Ook in de andere regio’s van het land zullen de huishoudhulpen een EHBO-opleiding krijgen. “Het kan een enorme meerwaarde zijn voor onze particuliere klanten, maar ook in de assistentiewoningen en rusthuizen, dat onze poetshulpen ook een opleiding EHBO hebben gevolgd”, zegt Filip Baessens, manager Agilitas Home Services & Care.

Filip Baessens, Manager Agilitas Home Services & Care

Dit geeft de klant meer vertrouwen en verbreedt onze dienstverlening. We willen de markttendenzen volgen door meer te bieden dan enkel poetshulp.

Naast EHBO-opleidingen biedt Agilitas Home Services & Care ook andere opleidingen aan de poetshulpen, zoals ergonomie, assertiviteits-en attitudetrainingen. Met deze opleidingen wil Agilitas Home Services & Care een steeds bredere waaier aan services aanbieden. Bovendien toont Agilitas aan dat niet alleen het werk, maar ook de poetshulpen belangrijk zijn.

“Deze trainingen kaderen in onze groepsstrategie om tegelijkertijd dichtbij, deskundig en duurzaam te zijn. Een goede huishoudhulp is een waardevolle kracht in het gezin, die op meerdere vlakken kan ontzorgen. Bijvoorbeeld door ook te strijken, te winkelen of te koken, en nu dus ook door eerste hulp te bieden bij kleine huiselijke ongevallen. ”, zegt Tom Verhaegen, CEO Agilitas Group.

We geloven in het continu investeren in onze huishoudhulpen zodat zij dankzij goede opleidingen en permanente coaching, steeds waardevoller worden voor onze klanten.

Meer zelfvertrouwen voor werknemers dankzij opleidingen

Volgens Olivier Scholts, directeur van Explorensia, geven dergelijke opleidingen de huishoudhulpen meer zelfvertrouwen. “De job van een huishoudhulp is vaak heel uitdagend. Niet iedereen ziet het zitten om bijvoorbeeld bij oudere mensen te werken, omwille van mogelijke risico’s. We merken een toenemende vraag naar opleidingen bij de bedrijven. Meer en meer aandacht gaat naar werkbaar werk. De vergrijzing vindt niet enkel plaats bij de klanten, maar ook bij de huishoudhulpen zelf.

Dergelijke opleidingen wapenen de huishoudhulpen op langere termijn, en maken ze sterker om met verschillende situaties om te gaan. Bovendien is het ook een toegevoegde waarde naar de klant toe.

De werknemers van Agilitas zijn zelf alvast enthousiast over de opleidingen. “Ik vind het super dat Agilitas opleidingen aanbiedt. Dergelijke praktische trainingen zijn niet enkel zinvol in de omgang met mijn klanten, maar de aangeleerde competenties kan ik ook toepassen in mijn privéleven en mijn gezin”, aldus huishoudhulp Ellen De Mey.

Het geeft me meer zelfvertrouwen zodat ik weet hoe ik moet reageren in bepaalde situaties.

Bijdragen aan een betere levenskwaliteit voor alle Belgen.

Dat is de missie van dienstverlener Agilitas Home Services & Care. Gezinnen die meer vrije tijd willen, personen met een handicap of ouderen die best wat hulp in huis kunnen gebruiken, allemaal kunnen ze beroep doen op de diensten van Agilitas Home Services & Care. Zo biedt Agilitas Home Services & Care op jaarbasis huishoudelijke hulp via dienstencheques aan om en bij de 12.000 particulieren op jaarbasis, waarvan meer dan 40 procent vijftigplussers, en bij 600 zorgbehoevenden.