Blog

5 zaken die je over het hoofd ziet tijdens de lenteschoonmaak

It's time for family quality time.  Parents spending time with their children outside..

De zon breekt door, de vogeltjes fluiten en de lente is merkbaar in het land. Hoog tijd om alle ramen open te zetten, je huis te verluchten en die langverwachte lenteschoonmaak in te lassen.

Minstens één keer per jaar is het nodig om een grote schoonmaak te doen om alle hoekjes onder handen te nemen die tijdens de wekelijkse routine wel eens vergeten durven worden. De grote schoonmaak kost uiteraard meer moeite en tijd, maar je krijgt er wel de nodige voldoening voor in de plaats. Zet een motiverende playlist op, neem je poetsmateriaal erbij en ga aan de slag!

Opruimen

Poetsen gaat het vlotst wanneer er zo weinig mogelijk spullen in de weg liggen. Ga daarom, vooraleer je nog maar aan het poetsen begint, van kamer tot kamer en orden je spullen. Stel je bij ieder voorwerp de vraag of je het bewaart, weggooit of doneert. Sorteer het in verschillende manden om het overzicht te bewaren. Opgeruimd staat netjes!

Kleerkast

Tijd om je winterplunje netjes op te bergen en in te ruilen voor die frisse lentekledij. Vergeet niet om je lege kleerkast even met een stofdoek en spons schoon te maken.

Matras

Je matras schoonmaken lijkt een intimiderend taakje, maar dat is nergens voor nodig. Strooi soda over je matras en borstel de soda vervolgens in de matras. Laat dit een paar uur intrekken. Met de stofzuiger in de aanslag zuig je nadien alle soda weer van je matras. Zo slaap je weer als een roosje!

Ramen

Ramen schoonmaken wordt een koud kunstje met deze glasheldere tips! Veeg eerst met een droog doek zand en vuil weg. Maak een sopje van zo’n 2 à 3 liter water en een scheutje afwasmiddel. Neem regelmatig terug schoon water. Gebruik een spons om je ramen te lappen en trek nadien de ramen van boven naar beneden droog met een raamwisser. Veeg tussendoor de raamwisser schoon met een doek. Veeg na afloop ook het raamkozijn af met een droge doek. Voor extra glans kan je eventueel met krantenpapier over de ruiten gaan.

Keuken

In de keuken sta je voor de grootste klus.

  • Ontdooi je diepvries. Dit zorgt niet alleen voor extra ruimte maar bespaart ook een stuk energie. Smelt er nog maar 2 mm ijs weg, dan daalt je energieverbruik met 10%.
  • Maak je ijskast schoon met een sopje. Gooi alle producten weg die over datum zijn. Hetzelfde doe je voor je voorraadkast. Poets ook je kasten in de tussentijd aan de binnen- en buitenkant.
  • Controleer of je afzuigkap nog voldoende zuigkracht heeft. Dit doe je door er keukenpapier tegen te houden. Als het papier door gebrek aan zuigkracht niet blijft hangen, steek je het rooster best in een sopje.
  • Maak je microgolfoven schoon door azijn met citroen en water te mengen. Laat het geheel stomen in je magnetron. Nadien veeg je eenvoudig alle restjes weg. De werkwijze om je oven schoon te maken is gelijkaardig. Verwarm je oven voor op 200-250 graden en zet een ovenbestendig kommetje met water, soda en citroensap in de oven. Laat het zo minstens 30 minuten staan. Nadien veeg je weer alles weg met een vochtige doek.

Hulp nodig?

Zakt de moed je in de schoenen bij het lezen van deze waslijst? Een lenteschoonmaak is inderdaad best een overweldigende klus. Je staat er niet alleen voor, onze huishoudhulpen ontzorgen je graag met het poetsen, wassen en strijken.