Blog

Back to school? Met deze vlekkentips is kleding weer als nieuw!

wasmachine vlekken wassen kinderen ouders back to school

De zomervakantie zit er weer op, morgen gaat het schooljaar opnieuw van start. Als je zoon of dochter goed van de zomer heeft genoten, zit je ongetwijfeld met een aantal hardnekkige vlekken. Vaak het restulaat van een dagje in de zon, voetballen, ravotten of een aantal dagen op kamp. En binnenkort moet je zoon of dochter deze kleding weer aan op school. Wat nu?! Agilitas Home Services deelt tips! En het beste: je hebt geen magische schoonmaakspullen nodig, het meeste heb je gewoon in huis!

Zonnecrème

Het allerbelangrijkste tijdens de zomermaanden: zonnecrème! Helaas kan het wel eens lastige vlekken achterlaten op je kleding. Het verwijderen van de vlekken is een koud kunstje met deze tips.

  • Smeer de vlek in met groene zeep en warm water. Laat dit enkele uren intrekken. Wrijf daarna voorzichtig over de stof en was het kledingstuk in de wasmachine.
  • Als alternatief kan je ook de vlek deppen met wasbenzine en het daarna in de wasmachine gooien.
  • Of spuit wat glansspoelmiddel (een product dat je in de vaatwasser gebruikt) op de vlek en laat het een aantal uurtjes intrekken. Daarna was je het in de wasmachine.
  • Was het kledingstuk op maximum 40°. Vanaf een hogere temperatuur zal de vlek dieper in de stof dringen.

Is de vlek er na één keer wassen niet uit? Geen reden tot paniek, mogelijks moet je het meermaals wassen in de wasmachine want deze vlekken zijn hardnekkig!

Modder

Meestal geldt: gooi het kledingstuk zo snel mogelijk in de wasmachine. Dit doe je beter niet bij moddervlekken. Modder kan je filter verstoppen of andere kleding vies maken.

Laat eerst de vlek opdrogen, waarna je het grootste deel er eenvoudig van kan afschrobben met een borsteltje (bv. een oude tandenborstel). Smeer de vlek in met vloeibaar wasmiddel en laat het 15 minuten tot een half uur intrekken. Schrob de vlek weg met het borsteltje of tandenborstel. Nu is het klaar voor de wasmachine! Was het volgens de wasvoorschriften.

Hangt het kledingstuk volledig onder de modder? Laat het dan weken in een mengsel van lauwwarm water en vloeibaar wasmiddel. Afhankelijk van de hardnekkigheid laat je het een uur tot een nacht weken. Let op: bij lichte kleuren doe je dit beter niet. Zo kan het kledingstuk gaan verkleuren. Bij lichte kleuren behandel je het voor met wasmiddel of vlekverwijderaar zoals hierboven beschreven.

Gras

Dé belangrijkste tip bij grasvlekken is om er snel bij te zijn. Hoe langer je wacht, hoe meer kans de vlek heeft om zich vast te hechten in het textiel.

Wrijf de vlek goed in met afwasmiddel of groene zeepen laat dit een kwartier intrekken. Gooi het hierna in de wasmachine. Normaal gezien moet dit voldoende zijn om de vlek te doen verdwijnen.

Alternatief is om pure alcohol zoals bijvoorbeeld Sterilon (heb je waarschijnlijk wel in je medicijnkastje) op de vlek te deppen en er vervolgens vlekkenpoeder op te scheppen. Laat het even inwerken voordat je het in de wasmachine wast.

Stift

Deze is voor ouders van crea bea kinderen! Dep met een stukje keukenrol wat spiritus, alcohol of alcoholazijn op de vlek. Nadien spoelen met water en wassen in de wasmachine. Dit werkt voor kleurstiften, viltstiften en markers.

Verf

Nog een populaire vlek als het gaat om knutselen. De voorbehandeling hangt af van de soort verf.

Latex- of waterverf

Is de verfvlek nog nat? Die spoel of was je er zo weer uit!

Is de verfvlek al droog? Dan ga ja als volgt te werk. Schraap de overtollige verf er af en spoel dan even uit met warm water. Meng een deel afwasmiddel met een deel warm water en breng dit mengsel al deppend aan op de vlek. Spoel het opnieuw uit en herhaal dit tot de vlek weg is. Daarna kan het kledingstuk mee in de wasmachine.

Acrylverf

Spoel eerst de vlek met warm water om zoveel mogelijk van de verf er uit te krijgen. Meng een deel vloeibaar afwasmiddel met een deel warm water en breng aan met een spons. Dep met de spons tot de verf er uit is. Spoel uit en laat het meedraaien in de wasmachine.

Plakkaatverf

Is de verfvlek nog nat? Spoel deze dan meteen uit met koud water. Is de vlek droog, dan start je met het wegschrapen van de verf. Nadien kan je de vlek uitspoelen onder koud water. Gebruik zeker geen warm water want dat activeert de kleurstoffen in de verf.

Hierna kan je de vlek behandelen met vloeibare groene zeep of babyshampoo (bv. Zwitsal). Laat het goed intrekken en spoel uit met koud water. Herhalen indien nodig. Pas als de vlek volledig weg is, kan je het in de wasmachine wassen op max. 40 graden.

Lukt het je niet de vlekken zelf uit de kleding te krijgen?

Een huishoudhulp kan je helpen met deze hardnekkige vlekken! Door de opleiding die ze krijgen, hebben ze de juiste productkennis om alle vlekken uit je kleding te krijgen. Ontdek hier alle voordelen van een huishoudhulp via dienstencheques.