Blog

Ecocheques gebruiken voor je schoonmaakmiddelen? Ontdek hoe dit kan.

Wat doe jij met je ecocheques ?

Heb je er nog een paar over, en is je huis toe aan een grondige zomerschoonmaak ?Perfect, dan kan je die ecocheques nu ook gebruiken voor de aankoop van schoonmaakmiddelen met een Europees eco-label. Check de verpakking voor het label.

Agilitas_blog - huishoudhulp - ecocheques voor schoonmaakmiddelen
Ecolabel

Het staat garant voor producten geproduceerd in de Europese Unie en die beter zijn voor het milieu, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Welke schoonmaakproducten kan je kopen met ecocheques ?

Het gaat onder meer over :

 • Universele en sanitaire schoonmaakmiddelen, zoals gel voor wc of poetsmiddel voor ramen, …
 • Afwasmiddel en producten voor de vaatwasser
 • Wasmiddelen voor de binnen- en buitenschoonmaak
 • Wasmiddelen voor textiel, zoals gordijnen en tapijten

Met eco-producten draag je bij om de wereld rondom ons een beetje schoner te houden. Eco-producten hebben tot doel de negatieve effecten van de productie en verbruik op het milieu te verminderen, bij te dragen tot de volksgezondheid en minder impact te hebben op het klimaat en onze natuurlijke hulpbronnen.

Schoonmaakmiddelen zorgen doorgaans voor veel verpakking. Ook daar let het eco-label op, net als op de recyclage van al die emballage.

Een goede zaak dus.

Koop je producten best in de detailhandel. Online-winkels bieden, op enkele uitzonderingen na, niet altijd de mogelijkheid om te betalen met ecocheques.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken uit deze producten ? Overleg dan even met je huishoudhulp welke producten het beste resultaat opleveren, en hoeveel van elk product nodig is.

Vaak verschilt de concentratie van producten onderling enorm. Een goedkoper product is niet altijd beter koop als je rekening houdt met de hoeveelheid product die je nodig hebt. Iedereen weet onderhand wel dat groene Dreft langer meegaat in de afwas. Met de meeste producten om de vloer te dweilen of de badkamer blinkend schoon te houden is het net zo. En dat scheelt weer voor het milieu.

Ook voor apparaten

Niet alleen schoonmaakmiddelen laten zich kopen met de milieuvriendelijke ecocheques.

Is je stofzuiger toch aan een zuiniger en stiller model? Voor alle elektro-apparaten met het nieuw Europees energielabel A, B of C, en voor stofzuigers en andere schoonmaakapparaten vanaf A+ kan je je cheques gebruiken.

Dus ook voor :

 • Droogkasten (energieklasse A)
 • Wasmachines (energieklasse A)
 • Vaatwasmachines (energieklasse A,B, C)

Zuinigere apparaten gebruiken niet alleen minder stroom, ook op vlak van waterverbruik scoren ze doorgaans behoorlijk beter.

Hoe zit dat met die energie-labels ?

Vergis je niet bij het energielabel. Sinds 1 maart van dit jaar voerde de EU een nieuw label in. Het nieuwe label loopt van A tot G, en is makkelijk herkenbaar door de QR code in de rechterbovenhoek. Heb je nog een label van A+++ tot D dan is dat een oud label. Stofzuigers en sommige andere schoonmaakmachines krijgen pas vanaf het najaar het nieuwe label.

Ecocheques mogen nog tot 30 november gebruikt worden voor alle apparaten vanaf klasse A+.

Zuiniger, maar ook beter

Laat je bij je aankoop toch vooral leiden door het schoonmaakresultaat. Nieuwere apparaten werken meestal veel efficiënter en sneller. Nieuwere wasmachines beschikken bovendien over meer programma’s voor elk soort was, en passen zich vaak automatisch aan de hoeveelheid wasgoed aan. Dat scheelt in energie en tijd.

Vooral stofzuigers ondergingen de laatste jaren een ware metamorfose. Daardoor zijn ze niet alleen minder zwaar, maar vaak voorzien van speciale borstels en functies om bijvoorbeeld :

 • haar van huisdieren te verwijderen,
 • parket en moderne kunstvloeren te onderhouden,
 • zetels en kleinere meubels te stofzuigen,
 • of tapijten een grondige beurt te geven.

Ook hier overleg je best even met je huishoudhulp. Onze poets(t)ers werken bij tal van huishoudens met veel verschillende toestellen waardoor ze deze erg goed kunnen vergelijken. Informatie die zeker van pas komt bij de aanschaf van een nieuw toestel.

Tips

 • Ben je niet zeker of je met ecocheques kunt betalen. Vraag het even na bij de winkel of de online-klantendienst.
 • Een fysieke winkel aanvaardt doorgaans makkelijker ecocheques omdat niet alle onlinewinkels voorzien zijn op deze betaalmogelijkheid
 • Een volledig overzicht van alle producten vind je op http://ec.europa.eu/ecat/