Blog

Laat je terras blinken als nooit tevoren!

De Agilitas huishoudhulpen delen graag hun beste tips om je terras en tuinmeubilair in topconditie te houden!

Het warme, zomerse weer zorgt ervoor dat we met z’n allen heel wat meer tijd doorbrengen in onze tuinen. Er is tenslotte niets zo gezellig als een bbq op een zwoele zomeravond! Om optimaal te kunnen genieten van je plekje buiten, is het natuurlijk belangrijk dat je je terras en tuinmeubilair, ongeacht de grootte en het materiaal, regelmatig eens onder handen neemt. Daarom verzamelden onze Agilitas Home Services professionals hun beste tips en tricks voor het onderhoud van je terras en tuinmeubilair! Maak komaf met groene aanslag Vaak wordt er in de bestrijding naar mos en algen op je terras veel te snel gegrepen naar chemische stoffen en pesticiden om deze aan te pakken. Echter verontreinigen deze stoffen vaak de bodem van je tuin en kunnen deze ook andere, omringende planten aantasten. Een duurzamere voor het milieu is bestrijding met de hogedrukreiniger. Deze zorgt namelijk in geen tijd voor een proper oppervlak. Toch zijn er aan het gebruik ervan ook wat nadelen verbonden. Bestrijding met water biedt tenslotte geen langdurige oplossing voor het probleem van de groene aanslag. Als je beschikt over een houten terras, kan de straal van de hogedrukreiniger het houten oppervlak beschadigen. Het poreuze karakter van het hout kan soms zelfs in combinatie met water de mos- en algengroei stimuleren. Let hier dus mee op!

Een andere effectieve methode om groene aanslag te bestrijden is het gebruik van schoonmaakazijn. Door deze aan te lengen met dezelfde hoeveelheid water, creëer je een natuurlijke soort pesticide. Schrob je (droog) terras daarom regelmatig met dit mengsel om zo de groei van mossen en algen in te perken. Wanneer het azijnmengsel toch niet het gewenste resultaat oplevert, kan een mix van groene zeep en soda misschien toch een oplossing bieden. Het mengsel maak je door 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op te lossen in een grote hoeveelheid water. Gebruik dit in combinatie met een harde (bij voorkeur een houten) borstel en schrob je terras grondig. Om het beste resultaat te bekomen, kan je dit mengsel een nacht laten intrekken. Spoel vervolgens je terras af met de tuinslang de ochtend erop.

Eerste hulp bij vuil tuinmeubilair De manier waarop je je tuinmeubilair dient schoon te maken is volledig afhankelijk van het materiaal ervan! Houten meubelstukken vereisen een zachte aanpak. Grove chemicalieën en hogedrukreinigers zijn hierbij uit den boze. Gebruik liever een sopje van lauw water en soda. Groene zeep werkt ook prima! Verder is het belangrijk om je houten tuinmeubilair jaarlijks te behandelen met een soort lak, verf of impregneermiddel om schimmelgroei te voorkomen. Ook grijs geworden hout kan je prima behandelen met een speciale houtolie. Zo ziet jouw tuinset er in een handomdraai als nieuw uit! Andere natuurlijke materialen zoals bamboe en wicker kan je best op dezelfde manier behandelen. De makkelijkst te onderhouden tuinmeubelen zijn die van kunststof. Voor het beste resultaat maak je een sopje van water en azijn. Voor hardnekkige vlekken kan het gebruik van een tovergom wonderen doen!