Blog

Leef gezonder dankzij een proper en opgeruimd huis

Poetsen is gezond. Dat hoor je wel eens zeggen in de volksmond. Maar wist je dat een proper en opgeruimd huis ook effectief een weerslag heeft op onze fysische en mentale gezondheid? Het eerste is meestal de evidentie zelf. Het mentale dat komt omdat onze stresshormonen vatbaar zijn voor rommel en chaos. Niets dan gezondheidsvoordelen dus. Let’s clean it up!

Wie vaker last heeft van verkoudheden en allergieën kan best zorgen voor een regelmatige en grondige schoonmaak. Mensen die veel last hebben van irritaties weten goed dat een natte dweil en vod en een goede stofzuigbeurt wonderen doet.

Al moet je dan wel zorgen voor een goede stofzuiger met hepa-filter. Doorgaans is een stofzuiger met zak een betere optie. Het vuil zit dan toch in de zak, en er is veel minder kans dat je ermee in aanraking komt. Ook is een goeie bewegende borstel een absolute must. De boosdoener voor allergieën is meestal de huisstofmijt die zich graag in kussens, tapijt en textiel nestelen, en die krijg je niet weg met een oppervlakkige zuigbeurt.

Maar er is meer dan alleen stof. Schoonmaken zorgt er ook voor dat virussen en bacteriën minder kans krijgen om zich te verspreiden in huis. Met de Covid-pandemie hebben de virologen ons er nog eens extra op gewezen hoe kleine partikels bij niezen of hoesten, maar ook bij een eenvoudig gesprek kunnen neerslaan in huis. Deze zorgen dan voor besmetting wanneer iemand anders die ongewild aanraakt.

Agilitas blog - opgeruimd huis

Het huis proper houden moet aan de andere kant ook geen obsessie worden. Want dan wegen de nadelen van een maniakale poetsdrang mentaal misschien harder door dan het positieve aspect van een clean huis.

Goed om je goed te voelen.

Dat brengt ons naadloos bij het aspect van het positieve effect op onze gemoedsgesteldheid. Al geldt dit niet voor iedereen in dezelfde mate, toch kan niemand ontkennen dat een opgeruimd huis zorgt voor rust en ruimte.

Daar is al veel onderzoek rond gevoerd door psychologen en zijn er tal van boeken over geschreven. Opvallend is dat de ontkenners, die een rommelig huis omschrijven als huiselijk en zorgeloos, dat meestal alleen maar doen om zichzelf te troosten of om hun slordigheid te willen vergoelijken.

Hoe komt dat nu?

Volgens de kenners omdat het uit de weg ruimen van rommel, en alles in een opgeruimd huis zijn vaste plaats geven ook meer ruimte brengt in je hoofd en plaats maak om creatieve energie laat stromen. Je hoeft ook niet voortdurend na te denken waar je iets achtergelaten hebt, of dingen lopen zoeken. Het geeft een gevoel van controle.

Vaak helpt een eenvoudig klusje om even een paar zaken terug op hun vaste plaats of uit het gezichtsveld te leggen om dat gevoel van controle te herwinnen, waardoor we aangezet worden om ook andere grotere opruim- en schoonmaakkarweien vast te pakken.

Dat gevoel van controle zorgt omgekeerd voor een totaal gebrek aan goesting wanneer de situatie al is ontaard in complete chaos en een onoverkomelijke situatie. In dat geval is het nodig om een opruimcoach of andere specialisten in te schakelen om de situatie te keren.

In zo een geval helpt het ook niet meer om spullen een andere plaats te geven, maar is het hoognodig om spullen weg te doen. Lees ons blogartikel over het opruimen en weggeven van overbodig speelgoed.

Never mind. Het zover niet laten komen is de boodschap.

Minder stress door een opgeruimd huis

Uit onderzoek is duidelijk aangetoond dat een rommelig huis zorgt voor verhoogde cortisolniveaus. Cortisol is het hormoon wat ons lichaam aanmaakt bij stress. Overbodige rommel en vuil is een oorzaak van meer stress. Dus nadelig voor ons algemeen goed voelen en onze gezondheid.

Aan de andere kant kan de frisse geur van ecologische schoonmaakmiddelen en water onze zintuigen ook prikkelen. We hebben immers geleerd die geuren te associëren met veiligheid en komaf maken met wat vuil en vies is.

De sociale weerslag

Ben jij soms beschaamd om onverwacht bezoek binnen te laten? Of ben je zo iemand die graag mensen uitnodigt om te laten zien hoe netjes en creatief je bent om je huis gezellig en knus te maken?

Ons eigen huis is nog altijd de plek bij uitstek om vrienden en familie te zien. Thuis mensen ontvangen zorgt voor een intieme en gemoedelijke sfeer, en dat is weer goed voor ons algemeen welzijnsgevoel. Hoe ouder we worden hoe groter de behoefte aan een gezellige babbel bij een kop koffie.

Uit weeral eens een ander onderzoek is duidelijk aangetoond dat mensen die over het algemeen een nette woning hebben, vaker vrienden en familie uitnodigen. Maar mensen doorgaans ook liever op bezoek gaan bij wie de woning gezelligheid uitstraalt en voor visuele rust zorgt.

Wie ooit een huis heeft verkocht weet vast een zeker dat een huis wat straalt en met een nette styling een hoger bod scoort en sneller verkoopt. Dat is op hetzelfde uitgangspunt gebaseerd en op onze drang naar een cosy nestgevoel.

Wil jij ook liever thuiskomen in een net en opgeruimd huis?

Zie je zelf op tegen de wekelijkse schoonmaakbeurt of bezorgt het “moeten” je een onbehaaglijk gevoel. Laat het niet aan je hart komen: je kunt eenvoudig en goedkoop hulp inschakelen. De overheid betaalt met het dienstencheque-initiatief een stukje mee om je huishouden op orde te houden.

Vraag hier je eigen huishoudhulp aan, of verwijs vrienden die hulp kunnen gebruiken naar de Agilitis Home Services oplossingen.