Blog

Strijktips die jou door je strijk helpen

De meesten onder ons kunnen strijken, maar strijken we ook correct? Er kunnen namelijk zo veel dingen misgaan, gebruik je de juiste temperatuur en gebruik je überhaupt wel de juiste techniek?

Hieronder sommen wij enkele tips voor je op die het strijken voortaan zullen vergemakkelijken!

Gebruik de hele strijkplank

Een strijkplank heeft met een reden zijn typische vorm. Gebruik dan ook de brede delen en leg je hele kledingstuk over de plank of gebruik de punt op het einde van een strijkplank voor de delicate kleinere delen. Daarbij komt ook dat je je strijkplank op verschillende hoogtes kan zetten. Gebruik deze functie en vermijd rugpijn!

Schroeiplekken verwijderen met witte azijn

Oeps, de temperatuur van het strijkijzer stond te hoog. We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt, een verschroeide plek op je kledingstuk. Geen paniek, kleine schroeiplekken kan je namelijk verwijderen met behulp van witte azijn. Dop een doekje in witte azijn en streel dat doekje over de schroeiplek. Wees voorzichtig dat je de plek zeker niet uitveegt dus gebruik bij elke streling een proper stuk van het doekje. Daarna kan je het kledingstuk rustig afspoelen met water.

Strijk met lange rechte bewegingen

Ja, deze techniek is echt belangrijk! Probeer het strijkijzer niet te veel heen en weer te bewegen, zo vermijd je dat je je kleding uitrekt én ga je extra kreuken tegen. Een extra tip daarbij is dat je best van de buitenkant naar de binnenkant strijkt. Dit wilt zeggen dat als je bijvoorbeeld een hemd strijkt, eerst begint met kraag van de mouwen om dan naar de binnenkant toe te strijken.

Plooi of hang je kleren meteen op

Nu je als een meester kan strijken, mag je al die moeite niet verloren laten gaan. Hou enkele kleerhangers dichtbij tijdens de strijk en hang de nodige kleding meteen op. Andere kledij kan je gewoon meteen plooien op je strijkplank en weer wegleggen in een wasmand.

Strijk op de juiste temperatuur

Neem even de tijd voor je aan je strijk begint om je kleren te sorteren op delicaatheid. Zo mag je linnen bijvoorbeeld op een hogere temperatuur strijken dan katoen. Begin dus best met de wollen, polyester en zijde kledingstukken te strijken op een lagere temperatuur om daarna naar de kledingstukken over te gaan die op een hogere temperatuur gestreken worden.

Maak je strijkijzer schoon

Wanneer de onderkant van je strijkijzer verkleurt of bruine vlekken krijgt, wilt dit niet zeggen dat je meteen een nieuw moet kopen. Je kan namelijk de zool van je strijkijzer schoonmaken zonder het apparaat de beschadigen. Dit kan je doen met azijn of zout.