Blog

Toe aan de winterschoonmaak? Lees onze winterse onderhoudstips.

De lenteschoonmaak kent iedereen. Toch leent ook het winterseizoen zich uitstekend om een paar huishoudelijke klussen in huis aan te pakken. Of zijn er een aantal dingetjes, die net in de koude wintermaanden, als we wat meer tijd binnenshuis doorbrengen, wat extra aandacht verdienen. We geven in deze blog met onze maandelijkse tip alvast goede raad en ideeën voor de winterschoonmaak mee.

Agilitas blog - winterschoonmaak - vrouw maakt tafel schoon bij kerstboom
.

Ijskast of diepvries shoonmaken.

Als het buiten bitterkoud is, is dat handig om je diepvries en koelkast onderhanden te nemen. In de winter zet je alle inhoud van de ijskast of diepvries gewoon buiten. Vervolgens laat je de deur van het toestel volledig open staan. Door de verwarming binnen zal deze snel ontdooien. Leg er best een grote badhanddoek of meerdere dweilen onder, om het overtollige water op te vangen. Zelfs als je diepvries voorzien is van een wateruitloop, kan er nog altijd smeltwater onderuit lopen.

Schoonmaken gaat best met een warm sopje en wat afwasmiddel of een speciaal reinigingsmiddel om ijskasten te ontgeuren en te ontsmetten. De inhoud die nog goed is zet je daarna terug. Overschotjes, potrestjes en andere dingetjes die nog rondslingeren sinds de warmere maanden, gooi je beter in de vuilbak. Ook in de diepvries kunnen er vast heel wat zomerrestanten weg. Heb je nog pakjes groenten over? Die lenen zich ideaal tot een winters soepje of een hutsepot.

Oven

Herfst en winter zijn ideaal om je bakkunsten bot te vieren. Niet alleen lekkere taarten en cakes, maar ook ovenschotels zijn stevige opwarmers in de herfst en winter. Helaas wordt de oven er behoorlijk smerig van. Laat vuil niet aankoeken of inbranden. Een extra afwasbeurt is geen overbodige luxe. Is er toch voedsel overgelopen of krijg je etensresten niet meteen los? Een middeltje uit grootmoeders tijd doet het uitstekend. Vul een kop met de helft azijn en de helft water en zet het midden in de oven. Laat de oven opwarmen tot 120 graden tot alles is verdampt. Daarna laat het vuil zich makkelijk verwijderen.

Matras en bed

De winterschoonmaak is het ideale moment om de slaapkamer aan te pakken. Je brengt in de winter ook meestal wat meer tijd in bed door. Hoe raar het ook klinkt, sommige mensen hebben net in de winter vaker last van bedzweten omdat ze zich volledig onder de dons nestelen. Dat mag natuurlijk.

Vriesweer is ideaal om het dekbed, kussens, knuffels en plaids en zelfs de matras wintershock te bezorgen. De koude doet wonderen en is letterlijk een dooddoener om bacteriën en huisstofmijt uit bed of matras te houden.

Verluchten

Doe gerust de ramen open, ook in de winter. Door het schoonmaken en kokkerellen komt er ook veel vocht in de ruimte. Vaker binnen zitten en minder vaak ventileren kan dan snel voor vochtophoping zorgen.

Door de vorst is de luchtvochtigheid buiten laag en drijft het vocht naar buiten.

Schrik dus niet als je huishoudhulp de ramen even open gooit om goed te verluchten. En het is nog goed ook om het CO2-gehalte laag te houden. Uiteraard zet je terwijl er wordt verlucht best de verwarming uit.

Winterschoonmaak Tapijt

Sneeuw is een ideale en natuurlijke tapijtreiniger. Leg je tapijten en matten omgekeerd op de poedersneeuw. Laat een paar uur liggen, en klop er vervolgens de sneeuw af. Je zult merken dat het tapijt zijn kleuren mooi laat schitteren van properheid en vuil en vlekken verdwenen zijn. Huisstofmijt en bacteriën krijgen geen kans meer na de vriesbehandeling.

Ramen lappen

Ramen lappen hoort zeker bij de winterschoonmaak. In de winter staat de zon laag, en zien ramen er soms niet uit. Bovendien zorgen schone ramen dat het schaarse winterlicht beter in huis doordringt, wat zorgt voor vitamine D, die we in de winter extra nodig hebben. Dus ook in de winter verdienen de ramen een lauwwarm sopje. Warm water is aangenamer voor de handen, maar te heet water op een ijskoude ruit is geen goed idee.

Vlekken van ijs en zout

Je ontkomt in de winter niet aan zout aan je schoenen. Dat laat lelijke witte vlekken na op de vloer en parket. Een extra dweilbeurt is dan zeker nodig. Maar zoutvlekken komen bij het opdrogen snel terug als er alleen met water wordt gepoetst. Best wordt daarom een vloerreiniger met een hoge pH-waarde benut. De zuren neutraliseren het zout.

Geen zin om die winterschoonmaak zelf aan te pakken? Geen nood. Je huishoudhulp helpt er graag bij, om je huis een winterbeurt te geven. Extra wintertaken bespreek je best vooraf om de tijd goed in te plannen.

Kijk snel hoe ook jij – lekker voordelig met dienstencheques – gebruik kunt maken van onze Home Services.