Blog

Veilig schoonmaken? Zo voorkom je ongevallen.

Schoonmaken is op het eerste zicht niet meteen een gevaarlijke bezigheid. Toch kan er wel eens iets misgaan. Wist je trouwens dat 4 op de 10 ongelukken die mensen op spoed doen belanden gewoon thuis gebeuren.

Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje, vooral bij accidentjes in huis. Trappen zijn sowieso al een gevaarlijke plek. Tapijten en matten zijn dikwijls de boosdoener bij een ongelukkige val.

Eerste hulp bij ongevallen tijdens schoonmaken

Laat de poetsbeurt nu net het moment zijn waarop de dingen in huis niet op hun geijkte plaats staan, waarbij het snoer van de stofzuiger letterlijk in de weg ligt, of de natte vloer voor gevaarlijke uitschuivers zorgt.

Agilitas Home Services Blog - veiligheid tijdens schoonmaken - bord Wet floor

Snel en juist ingrijpen is bij alle kwetsuren, groot of klein, de boodschap. Daarom krijgen onze poetshulpen tijdens hun startersopleiding ook 3 uur EHBO, met de basisprincipes van eerste hulp bij het schoonmaken.

Verbandkistje

Veruit de meest voorkomende voorvalletjes zonder veel gevolgen zijn kwetsuren allerhande. Schaafwonden, snijwonden, splinters en oppervlakkige brandwonden springen er tussen uit. Snel ontsmetten, een wonddoekje en een pleister zijn meestal voldoende.

Zorg altijd voor een EHBO-kistje in huis, en laat aan je poetshulp weten waar dat te vinden is.

Gevaarlijker zijn dan weer brandwonden als gevolg van chemische producten. Die vermijd je beter. Ze zijn onnodig voor de schoonmaak, tasten vaak ook het milieu aan en er zijn meestal altijd wel veiligere en even efficiënte alternatieven voorhanden. Eveneens te vermijden zijn producten waarvan de schadelijke dampen ademhalingsklachten veroorzaken of de ogen prikkelen. We schreven er vorig jaar al een blogartikel over.

Bijt en krabwonden

Ongevallen die niet altijd goed ingeschat worden, zijn bijt en krabwonden van huisdieren. Ook al is je huishoudhulp op zich goed vertrouwd met je lieve viervoeter, oppassen blijft de boodschap. Beestjes kunnen raar uit de hoek komen wanneer hun baasje uit de buurt is, of ze zich door de stofzuiger, bezem of gewoon door het verplaatsen van zaken bedreigd voelen.

Beter dus om je huisdier tijdens de poetsbeurt buiten, of op een veilige plek in huis te laten.

We hadden het eerder al over valpartijen tijdens de schoonmaak. Met de beste wil van de wereld kun je niet vermijden dat er tijdens het poetsen een stofzuiger of emmer in de weg staat. Grondig schoonmaken vergt ook dat bepaalde items verplaatst worden, of de boorden van de mat opgerold worden om er onder te poetsen. Dat brengt ongewone situaties mee.

Komt je poetshulp je huis schoonmaken wanneer je er niet bent dan loop je minder risico. Ben je toch thuis, zoek dan even een andere plek op in huis. Maak ook kinderen duidelijk dat de plaats waar wordt gepoetst geen speelterrein is.

EHBO

Komt het toch tot een ongelukkige val tijdens het schoonmaken, dan kan je huishoudhulp dankzij de EHBO-opleiding de eerste zorg toedienen, en een verband leggen. Toch is het bij een val altijd raadzaam een arts te raadplegen, ook al lijkt er op het eerste zicht (en gevoel) weinig aan de hand.

Het kan natuurlijk erger wanneer jezelf of je poetshulp een verstuiking of breuk oploopt. In dat geval dienen de hulpdiensten altijd gealarmeerd te worden. Hou het noodnummer zichtbaar bij de telefoon. Blijf vooral rustig, leg duidelijk uit wat er gebeurd is en wat de adres van de plek van onheil is.

Tips

We geven graag nog een paar extra tips mee om het wekelijks schoonmaken veilig te houden:

  • Zorg voor goed en veilig poetsmateriaal
  • Voorzie handschoenen voor je huishoudhulp
  • Zorg dat je huishoudhulp weet waar de verbanddoos staat
  • Hou het nummer van de hulpdiensten en antigifcentrum bij de telefoon
  • Een werktrap of opstap dient stevig te zijn en nooit hoger dan 5 treden.
  • Snoeren en stekkers van elektrische apparaten dienen intact of terdege hersteld te zijn

Agilitas zorgt goed voor de veiligheid van haar klanten en medewerkers. Dat doen we niet alleen bij Agilitas Home Services, met onze opleiding en training.

Veiligheid gaat voor alles

Onze uitzendactiviteiten werden vorig jaar onderscheiden met een Best of Excellence award als veiligste uitzendbureau van het land*. Veiligheid zorgt voor minder persoonlijke letsels, minder uitval van mensen, en tevreden medewerkers en klanten. Daarom maken we er werk van.

(*) Agilitas haalde de beste plaats onder de 10 grootste uitzendbedrijven op vlak van arbeidsongevallencijfers in 2020. De benchmark van de ongevallencijfers is een erkenning door Preventie en Interim - dat is de centrale preventiedienst voor de uitzendsector in België.