Blog

Vergeet niet deze 6 zaken schoon te maken voor je op vakantie vertrekt

Vakantie geboekt, koffer ingepakt, jij bent er klaar voor! Nu nog je huis vakantieklaar maken. Met deze checklist zie je zeker niets over het hoofd. Niets fijner dan na een vakantie terugkomen in een schoon huis.

Shot of an adorable little girl spending the day at the beach with her parents
Vergeet deze 7 zaken niet schoon te maken voor je op vakantie vertrekt

Tip 1: Vuilnis

Warme temperaturen zijn een broeihaard voor bacteriën en andere narigheid. Voor vertrek je vuilnis legen is dus de boodschap. Sta je toch voor een onaangename verrassing bij terugkomst? Soda kan wonderen verrichten. Strooi wat soda op de bodem van de vuilnisbak en je bent in een mum van tijd verlost van nare geurtjes. Spoel de vuilnisbak af en laat het nadien opdrogen in de zon. Dit werkt uitstekend tegen bacteriën!

Tip 2: Koelkast

Lang houdbare producten zijn meestal geen probleem als de verpakking goed afgesloten is. Verse producten zijn lastiger als je voor lange tijd afwezig bent. Let hier zeker op als je de week voor je vakantie nog om boodschappen gaat. Heb je nog eten over? Gooi het niet weg. Neem het mee als snack, geef het aan je buren of vries het in. Desinfecteer voor vertrek je koelkast met desinfecterend middel om alle bacteriën te verwijderen. Vergeet hierbij zeker het handvat niet.

Tip 3: Vaatwas

Zorg ervoor dat je vaatwasser leeg is voor vertrek. Etensresten kunnen anders makkelijk aankoeken en bacteriën verder verspreiden. Doe je je afwas met de hand, vervang dan regelmatig de schoonmaakspons. Deze bevat enorm veel bacteriën omdat deze doorgaans niet frequent genoeg vervangen wordt. Tijd voor een nieuwe!

Tip 4: Wasmachine

Kleine wasjes, grote wasjes, stop ze in je wasmachine. En hier wacht je best ook niet te lang mee. Hoe langer vieze kleding blijft liggen, hoe moeilijker het is om de nare geurtjes en vlekken er uit te wassen. Laat dus je wasmachine draaien voor je op vakantie vertrekt en bij terugkeer. Vergeet zeker je handdoeken en beddengoed niet!

Tip 5: Apparaten loskoppelen

Niemand heeft graag een torenhoge rekening na terugkomst van vakantie. Trek daarom de stekkers van alle apparaten uit het stopcontact. Zo bespaar je niet alleen in verbruik, apparaten trekken zo ook minder stof aan.

Tip 6: Wastafel en gootsteen

Je doet er goed aan voor vertrek ook je wastafel en gootsteen schoon te maken en te desinfecteren. Via een ongebruikte gootsteen kan ongedierte namelijk met gemak je huis binnenglippen. Giet gedurende 15 seconden heet water door je gootsteen. Doe er een theelepel zuiveringszout bij en spoel opnieuw door met heet water gedurende 15 seconden. Simpel!

Tip 7: Schakel hulp in

Huishoudelijke taken nemen kostbare tijd in beslag. Tijd die je vlak voor of na je vakantie misschien graag aan andere zaken besteedt. Met een huishoudhulp kom je na je vakantie thuis in een kraaknet huis en kan je nog wat langer nagenieten!