Blog

Waarom maakt een huishoudhulp je gelukkiger?

Een poetshulp betalen als je ook zelf kunt schoonmaken? Weggegooid geld … niet? Studies bewijzen het tegendeel : vrije tijd kopen maakt net gelukkiger.

Meer vrije tijd met een huishoudhulp

Huishoudelijke taken vreten úren tijd. Geraak je uiteindelijk toch rond? Dan is het al bijna bedtijd. Maar er is nog zoveel dat je wilt doen: een uitstapje met je gezin. Een cursus Frans volgen. Uit eten gaan met je vrienden. Hulp in het huishouden zou het werk lichter maken en je stress verlichten. Maar is dat zijn geld echt waard?

Volgens onderzoek wel. Want wie vrije tijd koopt, is gelukkiger dan wie het aan iets materieels spendeert. De reden? Extra vrije tijd geeft ons veel meer voldoening, en de kans om te doen wat écht belangrijk voor ons is. En dan maakt het toch niet uit of je je huis zelf schoonmaakte, of dat je poetsvrouw of -man het deed?

Waarom maakt een huishoudhulp je gelukkiger?

We zijn gelukkiger met meer vrije tijd

Wat is het effect van tijd kopen? Die vraag luidde de start van een experiment in. De zestig deelnemers kregen elk veertig dollar (ongeveer 33 euro) toegestopt. Dat geld mochten ze besteden aan wat ze maar wilden, zolang het iets materieels was. Het volgende weekend kregen ze dezelfde som geld. Die spendeerden ze deze keer aan tijdbesparende diensten: huishoudelijke hulp, afhaalmaaltijden, een tuinier, … Na elke aankoop gaven de deelnemers hun geluksgevoel weer op een schaal. Wat bleek? Vrije tijd kopen maakte gelukkiger dan je geld aan iets materieels besteden.

Een enquête bij meer dan 6.000 respondenten uit vier verschillende landen bevestigt de resultaten nog eens. Vervelende taakjes uitbesteden maakt gelukkiger dan je geld uitgeven aan materiële zaken.

Niet alleen voor de rijken

Als tijd kopen gelukkiger maakt, waarom doen we dat dan niet massaal? De grootte van ons inkomen lijkt alvast niet de reden. Want zelfs de superrijken geven amper geld uit aan tijdbesparende diensten. Dat bleek uit een bevraging bij meer dan 800 Nederlandse miljonairs.

De verklaring? Wetenschappers vermoeden dat het te maken heeft met de maatschappelijke verwachtingen. Iedereen heeft het altijd druk. Krijg je meer vrije tijd door pakweg je dagelijkse klusjes aan een huishoudhulp over te laten? Dan klopt het totaalplaatje niet meer. Een andere mogelijkheid is schuldgevoel

Gelukkiger op korte én lange termijn

Het bewijs is er dus: tijd kopen maakt je zowel op korte als op lange termijn gelukkiger. Méér dan wanneer je spullen koopt. Bovendien brengt meer vrije tijd je stressniveau naar beneden. Misschien toch maar eens overwegen om een huishoudhulp in te schakelen?