Blog

Welke schoonmaakproducten heb je nodig?

Dankzij de schoonmaaktip van vorige maand weet je nu welk materiaal je moet voorzien voor je huishoudhulp. Maar hoe zit dat met schoonmaakproducten? Welke heb je zeker nodig en welke laat je beter achterwege?

Je berging telt al snel een hoop schoonmaakproducten. We gebruiken graag voor elke kamer het ‘beste’ product. Maar is dat wel nodig? Bovendien zijn die producten niet altijd even goed voor onze gezondheid en het milieu. Wij geven graag antwoord op je vragen!

Met verschillende schoonmaakproducten bewijs je je huis, het milieu én je gezondheid geen dienst.
Met verschillende schoonmaakproducten bewijs je je huis, het milieu én je gezondheid geen dienst.

Less is more

Met verschillende schadelijke schoonmaakproducten bewijs je je huis, het milieu én je gezondheid geen dienst.

  • Gebruik minder (verschillende) producten. Kies enkele producten die je echt nodig hebt.
  • Kies bv. liever één allesreiniger dan allerlei verschillende producten voor verschillende ruimtes. Die zijn vaak niet nodig.

Welke ingrediënten of producten vermijd je liever?

  • Gevaarsymbool op de verpakking van je poetsmiddel? Dat waarschuwingsteken staat er niet zomaar. Kies liever voor producten zonder dit symbool.
  • Javel (bleekwater). Zowel bleekmiddelen met chloor als zonder chloor kunnen ademhalingsklachten en huid- en oogirritatie veroorzaken.
  • Chloor. Het gevaarlijke chloorgas en chloramines kunnen ontstaan. Dat zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren.
  • Producten zoals glasreinigers en luchtverfrissers vanwege de vluchtige organische stoffen.
  • Spuitbussen met propaan, isobutaan, distikstofoxide (lachgas) als drijfgas.
  • Ammoniak: een agressieve stof die irritatie van de ogen en luchtwegen kan veroorzaken. Onze poetshulpen mogen daarom geen ammoniak gebruiken.
  • Ook vaatwasmiddelen, toiletreinigers, gootsteenontstoppers en ovenreinigers kunnen irriterend of zelfs bijtend zijn voor je huid.

De oplossing: veilige en ecologische schoonmaakproducten als alternatief!

Voor elk schoonmaakproduct dat schadelijke stoffen bevat, is er vandaag de dag natuurlijk een goed alternatief te vinden dat minder schadelijk is voor gezondheid en milieu. Probeer dergelijke professionele ecologische producten eens uit. In deze zoektocht is het belangrijk om schoonmaakproducten met een keurmerk te kopen.

Óf ga back to basics met deze producten uit eigen keuken: met soda, groene zeep, azijn en citroenen kom je al een heel eind.

Ben je er nog niet uit?

Poetshulpen van Agilitas Home Services krijgen een uitgebreide opleiding over schoonmaakproducten. Je poetshulp weet dus raad!