Blog

World Cleanup day - start voor je eigen deur met onze tips

Morgen is het weer zo ver. Dan wordt voor de 4e keer een beetje extra aandacht besteed aan het mooi en proper houden van onze leefomgeving. Wereldwijd worden op World Cleanup day rond die dag grote schoonmaakacties georganiseerd, om onder meer onze oceanen, stranden en rivieren proper te houden.

Maar er zijn ook tal van initiatieven van zowel burgers, bedrijven en openbare instellingen om lokaal aan de slag te gaan, en de gemeente, wijk of straat een beetje mooier te maken.

World Cleanup day logo in Agilitas Blog

In Vlaanderen worden de acties gecoördineerd door Mooimakers. Dat is het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van Ovam, Fost Plus en de Vlaamse Vereniging van Steden een Gemeenten.

Wie wil kan zich aanmelden om mee te doen met een georganiseerde opruimactie.

En het kan nog kleinschaliger. Want mooimakers.be nodigen uit om op die dag je eigen stoep schoon te houden. Het is een kleine inspanning die je straat meteen een andere aanblik geeft.

We geven je alvast een paar tips om mee aan de slag te gaan.

Hoe hou je je stoep schoon?

Letterlijk, door te vegen voor je eigen deur en alle rondslingerend vuil en sigarettenpeuken op te rapen.

Agilitas Blog - Hou het schoon bij je voordeur

Je stoep of trottoir veeg je schoon met een harde borstel. Onkruid verwijderen kan ecologisch met een eenvoudige gasbrander. Zo een brander is niet alleen handig bij de deur en het trottoir. Ook je terras en tuinpad zien er meteen helemaal anders uit met minder onkruid. En geef toe: je stoep en oprit zijn het visitekaartje voor een warm welkom.

Heb je een mat bij de inkom liggen? Geef die dan een stevige klopbeurt. Een kokosmat is minder geschikt voor buiten. Stof en vuil gaat daar makkelijk in vastzetten. Kies liever voor een deurmat in rubber en kunststof. Je hebt ze al voor weinig geld en dan oogt meteen proper en netjes.

Kies liever niet voor chemische schoonmaakmiddelen. De middeltjes van oma doen het uitstekend.

De stenen zelf hou je ecologisch proper met een sopje van groene zeep of soda. Ook schoonmaakazijn met een lepel soda doet het uitstekend op straatstenen. Zeker op stenen die door luchtvervuiling zwart zijn geworden. Azijn is trouwens ook ideaal om groene aanslag en onkruid weg te houden. Wees wel voorzichtig op keramische vloeren of tegels. Niet alle ondergrond kan tegen azijn. Probeer het dus eerst uit op een klein stukje.

Spreek af met je huishoudhulp om ook de ramen en kozijnen een grondige poetsbeurt te geven en het deurportaal eens extra goed onder handen te nemen. Samen is het een klein klusje. En dan ziet je hele inkom er direct pico-bello uit.

Werk af met een bloemetje. Of zorg voor een leuke seizoensetting. Voor de pompoenen en een echte herfstdecoratie is het nog wat vroeg, maar met een beetje creativiteit vind je vast een zeker een leuk arrangement. Er zijn op dit moment nog heel wat heideachtige bloeiers en coniferen die tot lang in het najaar mooi blijven.

Pak er gerust een stoeltje bij en neem ruim de tijd voor een babbel met de buren.

Zo geniet je volop van je World Cleanup Day. Wedden dat jouw initiatief anderen aanzet om hetzelfde te doen. Als we met zijn allen vegen voor eigen deur ….

Heb jij nog geen Agilitas poetshulp. Kijk snel op https://agilitas.be/nl/dienstencheques/huishoudhulp en vraag meteen online huishoudhulp aan.