Blog

6 tips om de namen van je nieuwe collega's te onthouden

Je bent net aangenomen en je wil meteen een eerste goeie indruk maken bij je nieuwe collega’s. Dit begint al met het onthouden van de namen tijdens een kennismaking op kantoor. Zeker als je in een groot team zit, bestaat de kans dat je niet alle namen meteen onthoudt. En dat kan voor ongemakkelijke momenten zorgen. Tenzij je deze zes tips gebruikt!

1. Leg associaties

Probeer de naam van een nieuwe collega al rijmend te linken aan je eerste indruk van die persoon. Bijvoorbeeld: met Sofie doe je makkelijk een babbel tijdens de koffie. En Bart draagt zijn kleren graag zwart. Zo zal je de namen veel makkelijker onthouden.

2. Herhaal

Nadat je collega zich heeft voorgesteld, herhaal je een paar keer zijn naam. Op een zo’n natuurlijk mogelijke manier. “Leuk je te leren kennen, Stefan,” of “Ik kijk ernaar uit om samen te werken, Lien,” zijn ideale manieren om de naam te herhalen in een gesprek. Herhaal de naam niet alleen luidop, maar ook enkele keren in je hoofd.

3. Stel een vraag

Door de persoon een vraag te stellen, geef je hem de mogelijkheid om te spreken, wat jou ondertussen tijd geeft om zijn naam te onthouden. Mensen vergeten vaak namen doordat ze meteen over zichzelf beginnen te praten. De focus ligt niet meer op je gesprekspartner en hierdoor kan de naam zich niet in je geheugen nestelen. Daarnaast toon je meteen interesse en geef je impliciet de boodschap door dat je haar wil leren kennen.

6 tips om de namen van je nieuwe collega's te onthouden

4. Denk aan een liedje

Soms kom je iemand tegen van wie de voornaam je doet denken aan een liedje dat je kent. Voorbeelden hiervan zijn ‘Louise’, ‘Anne’ of ‘Mia’. Kom je iemand tegen met zo’n naam? Dan denk je even aan het liedje en komt de naam sneller bij je op.

5. Schrijf het neer

Heb je net een nieuwe collega ontmoet? Schrijf zijn naam dan op zodra je weer aan je bureau komt. Voeg ook wat extra info toe die je kan helpen herinneren bij wie de naam hoort. Bijvoorbeeld: Alex zit aan de eerste bureau rechts op de IT afdeling. Ook info zoals zijn functie en hoe deze in verband staat met die van jou, is handig om te noteren.

6. Vraag het gewoon eens opnieuw

Ben je de naam van een collega toch vergeten? Geen drama. Vraag haar naam opnieuw de volgende keer dat je haar tegenkomt. Doe dit vroeg genoeg. Iemand zal vast wel begrijpen dat je de naam van al je collega’s niet kan onthouden in de eerste week.