Blog

Grijs maar allesbehalve versleten: hoe hou je vijftigplussers aan boord?

De gemiddelde leeftijd van werknemers stijgt door de vergrijzing van de bevolking. Er zijn nu eenmaal meer vijftigplussers die steeds langer blijven werken. En dat is allerminst een obstakel, want oudere werknemers kunnen hun jarenlange ervaring in de strijd gooien. Als je het goed aanpakt, zullen minder ervaren collega’s heel wat van hen bijleren. Lees hier hoe je vijftigplussers aan boord houdt.

Portrait of confident mature businesswoman. Smiling female professional is working in creative office. She is wearing eyeglasses.

Duurzame inzetbaarheid van vijftigplussers

Duurzame inzetbaarheid houdt in dat je de kracht van iedere werknemer goed benut, waardoor iedereen op lange termijn optimaal inzetbaar blijft. Het is een misvatting dat veel vijftigplussers uitbollen naar het einde van hun carrière toe, want over het algemeen willen ze net intensief betrokken blijven bij de groei en missie van het bedrijf.

Het is wel zo dat sommigen afhaken omdat ze niet meer gemotiveerd zijn of minder goed kunnen presteren. Blijf dus zeker investeren in je vijftigplussers, want hun ervaring en stabiliteit zijn van goudwaarde. Bied hun kwaliteitsvol werk en voldoende begeleiding, en probeer zo veel mogelijk tegemoet te komen aan hun ambities. Zorg dan ook dat je die ambities kent!

1. Benut de ervaring van vijftigplussers

Zet in op de ervaring van vijftigplussers en toon dat ze van waarde zijn én blijven. Als je merkt dat ze op technologisch of fysiek vlak afhaken, kun je hen voorbereiden op een tweede loopbaan binnen je organisatie. Een bouwvakker met lichamelijke problemen kan misschien jongeren met een leercontract begeleiden of een adviserende rol op zich nemen.

Bekijk op welke dienst of in welke functie de ervaring en kwaliteiten van een oudere werknemer het best renderen en durf rouleren. Interne mobiliteit bevordert namelijk de efficiëntie en talentontwikkeling. Ga hierover zeker in dialoog met je werknemers en verplicht niemand zomaar om van functie of afdeling te veranderen. Dat is namelijk nefast voor de motivatie.

2. Investeer in goeie begeleiding

De jongere generatie groeit op met technologische innovaties en de nieuwste snufjes, maar vijftigplussers hebben misschien wat meer tijd nodig om moderne technologieën of werkmethodes te integreren in hun werk. Al mag je hen zeker niet onderschatten.

Ga er niet automatisch van uit dat vijftigplussers niet meer mee zijn, maar voorzie wel persoonlijkere begeleiding of extra opleidingen als je merkt dat ze dat kunnen gebruiken. Geef hun voldoende ruimte voor persoonlijke én professionele ontwikkeling, want ook vijftigplussers grijpen graag nieuwe kansen. Zorg er dus voor dat ze voldoende uitdaging hebben en bied perspectief.

3. Ontdek hun ambities

Ga het gesprek aan en ontdek de ambities van je oudere werknemers. Zijn ze enorm gedreven en willen ze nog veel bereiken in hun carrière, of is groei eigenlijk geen prioriteit meer? Zoek samen uit hoe je vijftigplussers duurzaam inzetbaar zijn en help hen in de mate van het mogelijke om de vooropgestelde doelen te bereiken. Zo zullen je werknemers zich tot het einde van hun carrière betrokken voelen.

Werf gemotiveerde vijftigplussers aan en ontvang een premie

Ervaren werknemers bieden duidelijk heel wat voordelen. Maar er is nog een pluspunt: als werkgever ontvang je van de Vlaamse overheid een tewerkstellingspremie wanneer je een werkloze vijftigplusser in dienst neemt.

Wil je ook graag gemotiveerde en enthousiaste vijftigplussers aantrekken? Stuur je vacature door. Onze consulenten gaan met plezier op zoek naar de meest geschikte kandidaat.