Blog

Hoe maak ik een goeie indruk op mijn eerste werkdag?

Je hebt je sollicitatiegesprek overleefd en hebt het arbeidscontract ondertekend. En voor je het goed beseft, is het morgen reeds je eerste werkdag. Je bent superenthousiast én nerveus, want op je eerste werkdag wil je uiteraard een goeie indruk maken. Geen nood, we helpen je graag op weg met deze zes tips voor je eerste werkdag!

Ken het bedrijf

Als je reeds je contract hebt getekend, ken je wellicht al iets over het bedrijf. Ben je toch nog lichtjes onzeker? Doe de nodige research en zoek naar recente nieuwsberichten over het bedrijf. Dit bespaart je meteen ook wat stress op je eerste werkdag.

Kleed je deftig

Denk ook goed na over de kleding op je eerste werkdag. De kledijstijl is echter afhankelijk van bedrijfscultuur tot bedrijfscultuur. Het kan dus mogelijks moeilijk in te schatten zijn als je dit niet op voorhand weet. En zelfs wanneer een maatpak niet verplicht is, blijven topjes en korte broeken af te raden. Of toch zeker niet op je eerste werkdag. Is er helemaal geen dresscode? Kijk dan op kantoor naar de kledijstijl van je collega’s. Het is alleszins beter om je op je eerste werkdag iets deftiger te kleden. Lees: gepoetste schoenen, geen vlekken op je broek of een knopje teveel open.

Hoe maak ik een goeie indruk op mijn eerste werkdag?

Denk aan je nachtrust en plan die Netflix-marathon in je weekends.

Wees op tijd

Zorg dat je genoeg nachtrust hebt zodat je op je eerste werkdag uitgerust arriveert. Je wil niet suf overkomen, of nog erger, te laat verschijnen! Dus laat die Netflix-marathon voor de weekends. Onthoud: ook nachtdieren kunnen transformeren in vroege vogels!

Leer je collega’s kennen

Blijf niet de hele dag vastgekluisterd aan je bureaustoel. Wees vriendelijk en vergeet niet om jezelf voor te stellen aan je collega's. Je zal elke weekdag met deze mensen moeten werken dus dan kan je evengoed even polsen naar hun namen en interesses. Een job is zoveel aangenamer als je goed opschiet met je collega’s. Misschien ontstaan er zelfs vriendschappen!

Hoe maak ik een goeie indruk op mijn eerste werkdag?

Neem notities

Je krijgt waarschijnlijk heel veel informatie te verwerken op je eerste werkdag. Van regels die je moet opvolgen tot hoe je het koffieapparaat gebruikt. Om al deze info makkelijk te onthouden, schrijf je best alles op. Houd een notitieboekje en pen bij de hand, zo kan je steeds alles noteren.

Vraag gerust om hulp

Uiteraard wordt er niet van je verwacht dat je meteen alles weet op de eerste werkdag van je nieuwe baan. Als je vragen hebt of hulp zoekt bij een bepaalde taak, spreek dan even een collega aan en die zal je hoogstwaarschijnlijk met veel plezier helpen. Je wil jezelf misschien bewijzen door het probleem zelf op te lossen, maar hierdoor verspil je misschien veel tijd en dat kan ook niet de bedoeling zijn.

We kunnen je alleen nog veel succes wensen op je eerste werkdag!

Ontvang carrièretips in je mailbox