Blog

Nieuwe job gezocht: hoe corona ons doet nadenken over werk

Nu thuiswerk de norm is en er buiten onze job weinig te beleven valt, heb je misschien nood aan verandering. Vrees je dat er in jouw sector weinig toekomstperspectief is of ben je minder gemotiveerd? Je bent niet alleen. Corona doet veel werknemers nadenken over hun werk en hun mentale gezondheid. Wij helpen je in je zoektocht naar een nieuwe job. Lees even mee.

Sealing a deal! Two Business people shaking hands after Welcoming partners finishing up a meeting or setting goals and planning way to success in the office.

Een nieuwe job: wat zijn je wensen?

Corona veranderde ons leven, maar we kregen wel ademruimte om na te denken over onze loopbaan en vooral over de balans tussen werk en privé. Ben je klaar voor heroriëntatie? Lijst dan even op wat je zoekt in je nieuwe job qua inhoud, locatie, werkritme, omgeving en toekomstperspectief. Bepaal nadien wat voor jou de doorslaggevende factor is.

1. Jobinhoud: ontsnap aan de sleur

Door corona zitten veel werknemers in een sleur. Als elke werkdag er hetzelfde uitziet en je nog maar weinig plezier beleeft aan je job, is het tijd om je takenpakket door elkaar te schudden. Zoek een nieuwe job waarin je genoeg uitdaging vindt of ga iets drastischer te werk en school je om.

2. Locatie: belangrijk voor je werk-privébalans

Zie je ertegenop om na deze coronaperiode opnieuw in de file te staan of keer op keer laat thuis te zijn? Veel werknemers ontdekten het belang van een job dicht bij huis. Zo heb je meer tijd voor je familie, vrienden of hobby’s.

3. Werkritme: bewaak je grenzen

Bij thuiswerk is het moeilijker om je taken los te laten. Heb je het daar lastig mee, dan is een nieuwe job met duidelijk afgelijnde werkuren misschien wel prioritair voor jou. Veel werkgevers verwachten flexibiliteit, maar bewaak je grenzen. Overwerken is trouwens slecht voor je productiviteit.

4. Werkomgeving: goeie sfeer doet wonderen

Liet je werkgever je de laatste tijd in de steek of is de sfeer onder de collega’s niet optimaal? Dat werkt demotiverend en zorgt voor irritaties. Een prettige en gezonde werkomgeving daarentegen heeft meteen een positief effect op je gemoed.

5. Toekomstperspectief: nood aan werkzekerheid

Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis en daardoor hechten we meer dan ooit belang aan werkzekerheid. Als je je werk graag doet, maar de toekomst er allerminst rooskleurig uitziet, kijk je het best uit naar een nieuwe job die meer stabiliteit biedt.

Denk aan je mentale gezondheid

Het belangrijkste dat corona ons leerde, is dat je je geluk grotendeels in eigen handen hebt. Bovenstaande factoren zijn cruciaal in je keuze voor een nieuwe job, maar denk zeker ook aan je mentale gezondheid en investeer in je persoonlijke ontwikkeling. Gezonde ambitie is goed, maar het kan ook je geluk aantasten. Neem even een adempauze of kies voor een job met minder stress als je niet goed in je vel zit.