Blog

Nieuwe job? Vier tips voor een vliegende start

Je eerste werkdag van je nieuwe job heb je achter de rug, maar hoe kom je de volgende weken door? Geef jezelf een duwtje in de rug met deze tips:

  • SOS nieuwe job: Speel het slim

Kom je in een groot bedrijf terecht? Dan is het moeilijk om meteen op elk gezicht een naam te plakken. Schrijf daarom zo veel mogelijk namen op. Of speel vals: ga nog eens op de website kijken voor je er aan de slag gaat. Vaak staan je collega’s daar te blinken op een over ons-pagina – mét foto’s.

  • SOS nieuwe job: Verander niet meteen alles

Het is verleidelijk om als newbie dingen te willen verbeteren. Je staat te trappelen om tonen wat je waard bent, niet? Hou je toch nog even in. Leer eerst hoe het er precies aan toegaat op je nieuwe werk. Zo achterhaal je waarom dingen op een bepaalde manier gebeuren. Denk je daarna nog altijd dat iets beter kan? Doe dan gerust een voorstel. Vermijd alleen zinnen als: “Op mijn vorig werk deden we dat zo.”

  • SOS nieuwe job: Neem initiatief

Kijk jij liever de kat uit de boom als je nieuwe mensen ontmoet? Of denk je dat dat gewoon zo hoort als je nieuw bent? Je mag gerust het heft zelf in handen nemen. Vraag je nieuwe collega’s bijvoorbeeld om even een koffie te drinken of te gaan lunchen. Je hoeft echt niet te wachten tot iemand zelf initiatief neemt. Natuurlijk hangt veel af van de bedrijfscultuur waarin je terechtkomt. Hou vooral in het achterhoofd dat je ook zelf een gesprek mag aanknopen.

  • SOS nieuwe job: Wees realistisch

Natuurlijk wil je tonen wat je waard bent op je nieuwe baan. Doe daarbij geen valse beloftes. Je baas ervan verzekeren dat je dat groot project al in je eerste week afgewerkt krijgt? Dat is waarschijnlijk net te hoog gegrepen. Want je moet nog veel bijleren, en dat kost nu eenmaal tijd.

Prik je samen een deadline? Vraag dan eerst wat de belangrijkste onderdelen van het project zijn, en tegen wanneer die zeker klaar moeten zijn. Zo leg je zelf een realistisch timeframe vast. Ben je toch sneller klaar? Dan is dat jouw moment om je manager aangenaam te verrassen!

Ontvang carrièretips in je mailbox