Blog

Nood aan een carrièreswitch? Dit zijn je opties

Word jij ongelukkig van je werk, ben je ontevreden over je loon of moet je takenpakket dringend veranderen? Gooi het dan eens over een andere boeg. Het is namelijk nooit te laat voor een carrièreswitch. Bij Agilitas ondersteunen we je bij deze ingrijpende beslissing. Lees hier hoe je zo’n verandering op werkvlak het best aanpakt en ontdek je opties.

Tired young businessman working at home using lap top and looking Anxious
Heb je nood aan een carrièreswitch? Dit zijn je opties

Een carrièreswitch? Zo begin je eraan

Jij hebt nood aan verandering, dus bekijk eerst wat je precies wil en wat nodig is om dat te bereiken. Zeg niet zomaar je job op als je nog geen alternatief of toekomstplan hebt. Doe een beroep op loopbaanbegeleiding als je nog niet weet welke richting je uit wilt (of kunt).

Hulp van een jobcoach

Raadpleeg een jobcoach die samen met jou uitzoekt wat aan de basis ligt van je ongenoegen. Is de functie het probleem, de werkgever of de slechte vooruitzichten? Je coach helpt je nadien ontdekken welke talenten je kunt uitspelen en wat je moet ondernemen voor een carrièreswitch.

Aankloppen bij familie

Denk ook aan de financiële gevolgen. Kun je enkele maanden zonder loon overbruggen of heb je een vangnet nodig? Ga je flexibel om met onzekerheden of is stabiliteit belangrijk? Hou daarmee rekening bij je beslissing en bespreek je intenties met je partner, familie of vrienden. Bij een carrièreswitch kun je hun steun zeker gebruiken. Bovendien hebben ze vast een goed inzicht in welke jobs bij jou passen.

Jouw opties bij een carrièreswitch

Eens je weet wat je wil bereiken en wat financieel doenbaar is, is het tijd om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Zo kun je kiezen voor een milde of drastische carrièreswitch.

1. Interne mobiliteit

Ben je tevreden over je werkgever, maar uitgekeken op je job? Dan is interne mobiliteit interessant. Ga op zoek naar een boeiende vacature bij een andere afdeling en vraag of je extra opleidingen mag volgen of mag meelopen voor ‘training on the job’.

2. In een nieuwe sector of als zelfstandige werken

Voel je je niet goed in je huidige werkomgeving? Ga dan op zoek naar een gelijkaardige functie bij een organisatie die beter bij je past. Ook een statuut als zelfstandige (in bijberoep) is het overwegen waard. Dat is een grote stap, maar je krijgt er veel vrijheid voor terug.

3. Opnieuw studeren

Opnieuw gaan studeren klinkt beangstigend, maar het is wel dé manier om helemaal opnieuw te beginnen. Je hebt dan drie opties: voltijds studeren, deeltijdse studies of avondonderwijs.

Bij avondonderwijs hoef je je job niet meteen op te zeggen, maar waak erover dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Dat is zowel voor je job als je studies nefast. Kies je voor voltijdse of deeltijdse studies, dan is het financiële plaatje van groot belang. Als je je omschoolt naar een knelpuntberoep, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering via de VDAB.

4. Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een leuke manier om ervaring op te doen, zonder dat je op werkvlak drastische beslissingen moet nemen. Je kunt het werk volledig afstemmen op je interesses en haalt er veel voldoeninguit.

Agilitas helpt je bij je carrièreswitch

Bij Agilitas vind je vacatures in verschillende sectoren. Een van onze gedreven medewerkers luistert aandachtig naar je verhaal en gaat samen met jou op zoek naar een passende job.