Blog

Overwerken is slecht voor je productiviteit. Waarom?

Heerst er tussen jou en je collega's de onbenoemde wedstrijd om als laatste op de werkvloer te vertrekken? Of ben je net op een nieuwe job begonnen en wil je een goede indruk maken? Je wil natuurlijk een positieve werksfeer behouden, maar overwerken is hierop niet het antwoord bij uitstek. Overwerken wordt vaak gelinkt aan loyaliteit en motivatie. Kortom, als je overwerkt ben je een "harde werker". Niets is echter minder waar. Overwerken maakt je niet noodzakelijk productiever, integendeel. Onderzoek wijst uit dat we juist niet efficiënter werken door meer uren te kloppen. Bovendien hebben al die overuren ook hun weerslag op je gezondheid. 

Overwerken maakt je niet productiever

Amerikanen zijn wekelijks gemiddeld 47 uur aan de slag, terwijl hun werkweek er doorgaans maar 40 telt. 4 op de 10 werkt zelfs meer dan 50 uur per week. In ons land is het niet veel beter: overuren zijn ook hier schering en inslag. Ongeveer 7 op de 10 Belgen werkt af en toe over, als er bijvoorbeeld een belangrijke deadline nadert. 17% doet dit dagelijks en 15% nooit. Met alle gevolgen van dien, op vlak van mentale én fysieke gezondheid.

Toch krijgen we door dat overwerken niet veel meer gerealiseerd. Meer uren kloppen per dag doet onze productiviteit net dalen. Op 40 uur ligt ongeveer de piek, waarna deze hollend achteruit gaat. Bovendien zijn we volgens onderzoek dagelijks gemiddeld maar 2 uur en 53 minuten écht productief aan het werk. Waar gaat dan al die andere tijd naartoe?

Werken in Zweden: stemmen voor 6-urige werkdag

Werknemers die minder uren per dag kloppen, zijn gelukkiger én productiever. Dat bewees een Zweeds experiment: werkdagen telden toen zes in plaats van acht uur. Het loon bleef hetzelfde. Resultaat? De Zweedse deelnemers waren productiever, hadden meer energie, en zaten minder vaak ziek thuis.

Daarom staat overwerken niet gelijk aan efficiënter werken

Niet gek, dat minder werkuren per dag zo’n positief effect opleveren. Want studies bewezen al langer dat overwerken niet de oplossing is. En kwaliteit gaat nog steeds boven kwantiteit, toch? 

1. Overwerken is slecht voor je mentale én fysieke gezondheid

Onderzoekers linken overwerk aan depressieve gevoelens en slechter slapen, hartaandoeningen en diabetes type 2. Wie systematisch te veel uren klopt, slaapt vaak minder, eet ongezonder en slaat sportsessies over. Structurele 'overwerkers' geven immers aan zich moeilijker te kunnen ontspannen na een werkdag, en vinden dat ze te weinig tijd overhouden voor hun privéleven. Meer dan de helft van de Belgen neemt ook werkstress mee naar huis. Resultaat? Meer ziektedagen, en werknemers die gemakkelijker de handdoek in de ring gooien.

2. Overwerken ≠ efficiënter werken

Ooit al gehoord van de wet van Parkinson? Die stelt dat de tijd die je aan een taak besteedt, uitdijt naar de tijd die daarvoor beschikbaar is. 8 uur doen over een opdracht waarvoor maar 2 uur nodig is? Het maakt ons alleen maar minder efficiënt.

Krijg je van je werkgever toestemming voor een 6-urige werkdag? Dan zul je je best doen om je taken in dat tijdsbestek af te krijgen. Je wordt dus productiever én houdt meer tijd over voor activiteiten buiten je werk. Daarvan krijg je dan weer meer energie. Minder werken verhoogt dus wel degelijk je productiviteit!

3. Overwerken leidt tot meer fouten

Werk je verder terwijl je eigenlijk al bekaf bent? Sta je gelijkertijd nog eens onder extra stress omdat je deadline steeds dichterbij komt? Dan is de kans op fouten onvermijdelijk groter. Zulke flaters kunnen je onderneming duur komen te staan.

Conclusie?

Jouw werkgever mag trots zijn op zo'n gemotiveerde en flexibele werknemer als jij! Ga je echter structureel over jouw aantal uren heen? Denk er dan nog eens aan dat overwerken je niet productiever maakt. Kort je werkdagen dus liever in. Dan krijg je meer gedaan, ga je efficiënter te werk en ben je gelukkiger. Én je kroost ook! Misschien dit artikel toch maar eens onder de neus van je baas schuiven? ;-) Misschien waardeert hij wel dat je deze stap durft nemen!