Blog

Meer werkplezier? Heb oog voor je collega’s

Zucht. Je bent al uren bezig met dat rapport en moet dringend wat stoom afblazen. Of je hebt een fantastisch weekend achter de rug en je wilt je verhaal kwijt. Tip: ga langs bij je collega's. Af en toe een praatje maken geeft energie en zorgt voor meer werkplezier. Waardoor jij je beter in je vel voelt. En met een glimlach terug naar je bureau stapt.

Vriendschap op het werk. Waarom? Daarom!

We zijn minder trouw. Niet in onze relaties, maar tegenover onze werkgever. Zien we een interessante vacature? Dan wagen we onze kans, ook al hebben we een fijne, vaste job. Gevolg: we investeren minder in vriendschappen op het werk. Want wie weet hoelang je nog met je collega's samenwerkt?

Begrijpelijke houding? Misschien. Maar nefast voor het werkplezier. Nee, je hoeft niet elke avond samen iets te gaan drinken. Of uren rond elkaars bureau te dartelen. Maar het is wel belangrijk dat je je collega's leert kennen. Want we besteden veel van onze tijd op de werkvloer. Dus doen we dat het liefst tussen mensen die ons respecteren en appreciëren. Ook de waardering van je baas draagt bij tot je werkgeluk. Om die te krijgen, kan je ook zelf actie ondernemen. Wij geven 5 tips.

Werkplezier collega's

Een positieve werksfeer: zes redenen om een praatje te maken

1. Geef jij af en toe een compliment aan je collega's?
Dan is de kans groot dat zij ook jou complimenteren. Die positieve feedback zorgt voor een boost van jouw zelfvertrouwen. Waardoor je productiviteit en creativiteit stijgen.

2. Leren je collega's jou beter kennen?
Dan vragen ze jou ook sneller naar je mening. En leren ze die appreciëren. Doordat jullie elkaars waarde binnen de organisatie erkennen, versterken jullie het groepsgevoel. En dus de positieve werksfeer.

3. Iedereen heeft ervaring en expertise.
Deel je die met elkaar? Dan wordt iedereen daar beter van. Een extra reden om je collega's én hun werkgebied te leren kennen.

4. Een positieve werksfeer is goed voor de gezondheid.
Door de steun en het begrip die je van je collega's krijgt, heb je minder last van stress. En verkleint de kans op burn-outs en paniekaanvallen.

5. Heb jij oog voor het welzijn van je collega's?
Dan merkt je leidinggevende dit vast op. Is er zicht op promotie? En twijfelt de directie tussen twee mensen met gelijkwaardige capaciteiten? Dan is de kans groot dat ze kiest voor de collega die niet alleen goed werk levert, maar ook bijdraagt tot een positieve werksfeer.

6. Help je buikgevoel een handje
Een kwart van de Belgen krijgt op zondagavond al een slecht gevoel door het werk. Een goede relatie met je collega's draagt bij tot een beter buikgevoel over je werk. Redenen genoeg om een collega even te vragen hoe het weekend is geweest!

Meer werkplezier? Tackel problemen

Jij bent overtuigd: een positieve werksfeer start met goede relaties tussen collega's. Dat gaat vanzelf als jij en je collega's veel gemeenschappelijk hebben.

Maar wat doe je als collega's roddelen? Of als een van hen jaloers is op de kansen die jij krijgt? Ga zulke problemen dan niet uit de weg. Loop even langs bij je collega en praat erover. Een open houding is essentieel, dus beschuldig niemand. Blijf altijd respect- en begripvol.

Vertrek je graag met een glimlach naar je werk? Dan weet je nu wat je te doen staan: loop langs het bureau van je collega en maak een praatje.