Blog

Bye Bye speelgoed. Zo ruim je op voor het schooljaar weer begint.

Het is weer bijna zover. De schoolbanken lonken. Vast heel wat kinderen en ouders zien er misschien vol verwachting naar uit, na het moeilijke schooljaar vorig jaar.

Het wordt weer wennen aan het schoolritme. Toch is het idee om de klasgenootjes eindelijk echt terug te zien, op de speelplaats en in de klas, vast en zeker iets om naar uit te kijken.

Maar voor het zo ver is, kun je er nog een leuk moment van maken om samen met de kinderen de vakantiespulletjes en het zomerspeelgoed op te ruimen.

opruimen in de speelhoek

Alle speelgoed ordenen en proper maken is namelijk de ideale manier om plaats te maken voor nieuw schoolmateriaal, en daarbij een plek te vinden voor schriften, mapjes, boeken, fluorstiften en niet te vergeten die leuke nieuwe pennenzak of hype rugzak.

Opruimen kan ook echt leuk zijn. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van om wie snelst zijn of haar kamer opgeruimd krijgt. Of dos jezelf en je kroost uit in een over-the-top outfit. Inclusief opgestoken haar, kleurrijke schort en alles er op en eraan. Leuke Instagramfoto's en TikTok-filmpjes verzekerd.

Hoe begin je aan het opruimen van de kinderkamer?

Sorteren is de boodschap

Bekijk welk speelgoed weg kan. Heel wat dingetjes die de kinderen echt zijn ontgroeid kunnen nog prima dienst doen voor andere kindjes. Als je dat goed uitlegt dan leren kinderen ook dat iets weggeven of aan een ander schenken, en leuk gebaar is waar je plezier en voldoening kunt uit halen. Breng de spullen samen naar de kringloop of naar een goed initiatief waar speelgoed wordt verzameld. En laat foto's zien van kinderen die dolblij zijn met hun tweedehandsspeelgoed.

Wat stuk, oud of defect is hoort in de vuilbak. Ook daarbij kan sorteren een leuke bezigheid zijn. Plastiek mag nu meestal al in de PMD zak. Karton en papier spreekt voor zich. Opgeruimd staat netjes. Wedden dat je verschiet hoeveel ruimte je overhoudt!

Hou speelgoed goed schoon

Speelgoed ziet vaak af. Niet erg, daar is het ook voor gemaakt.

Maar al die spullen die een zomer lang binnen en buiten rond slingerden, of misschien wel mee mochten op reis, krijgen best een flinke zeepbeurt voor je ze weer een hele winter de speelgoedton of bergruimte instuurt.

Elk soort speelgoed heeft een andere aanpak nodig:

Houten speelgoed en speeltjes met batterijen

Borstel oppervlakkig vuil af met een borsteltje of een stofdoek. Maak een lauw sopje met gewone zeep of allesreiniger en maak schoon met een vochtige doek. Droog af met een droge handdoek.
Verwijder de batterijen voor je het speelgoed opbergt. Deze kunnen anders gevaarlijk gaan lekken.

Plastiek speelgoed (zonder batterijen)

Heel wat speelgoed kan in de vaatwasser. Op lage temperatuur uiteraard. Dat is een goeie manier om komaf te maken met allerhande bacteriën die zich op het speelgoed nestelen.

Uitzondering is beschilderd speelgoed. Behandel dat best op de hierboven vermelde methode voor houten speelgoed.

Vermijdt agressieve middelen zoals alcohol, aceton, javel, en dergelijke. Die zijn niet geschikt om speelgoed schoon te maken. Denk je dat ontsmetting toch nodig is, maak dan een handwarm sopje met een chloortabletje van de apotheek.

Knuffels

De meeste knuffels met een Europees CE label mogen in de wasmachine. Je stopt ze best in een wasnetje. Heb je dat niet bij de hand, dan doet een kussensloop het ook uitstekend. Gebruik een fijnwasmiddel. Knuffels houden niet van wasverzachter, want dat maakt vettig en klit de fijne pluche in elkaar. Van centrifugeren worden ze zat, niet doen dus. Buitenlucht op een droge zonnige dag vinden ze dan weer heerlijk.

Tuinspeelgoed

Strandschoppen, zandbak spulletjes, ballen, …. Kortom alle buitenspeelgoed kan een straal water gebruiken. Op een zomerse dag is het speelgoedbadje een uitstekend bassin om er de tuinslang op los te laten. Toch wat zeep nodig, gebruik dan een eenvoudige keukendetergent en een afwasborstel.
Leg een strandhanddoek op het gras zodat de items niet opnieuw vuil worden, en de zon doet de rest.

Geef alles een plek

Bij de meeste doe-het-zelf zaken en supermarkten (Ikea, Brico, Hema, Gamma…) vind je laaggeprijsde opruimbakken. Die zijn superhandig om speelgoed een winterlang stofvrij in op te bergen. Let er op dat je bakken koopt die makkelijk stapelbaar zijn.

Als alles uit de weg staat en is opgeruimd kan je huishoudhulp de speelruimte of kinderkamer vervolgens een grondige stofzuigbeurt geven, en zowel kasten, lades en vloeren hygiënisch schoonmaken.

Wat ruikt dat heerlijk zo een opgeruimd en schoongemaakt huis. Weg zomer, welkom najaar.

Helemaal klaar dus! Ruimte zat voor de nieuwe schoolspulletjes.

Agilitas Home Services wenst alle ouders en kinderen een heerlijk nieuw schooljaar toe.