Blog

23 juni: Dag van de Persoonlijk Assistent

 

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorger zetten we vandaag vanuit Agilitas Care ook de Persoonlijk Assistenten in de kijker. We spreken daarom met één van onze Senior Consulenten, Katia. Iemand met veel voeling voor de sector, niet alleen door haar werkervaring, maar ook vanuit haar thuissituatie. Sien, de dochter van Katia, is namelijk geboren met het Smith-Magenis syndroom.

Sien is intussen een vrolijke tiener, maar Katia koos er destijds bewust voor om deeltijds te gaan werken. Het eerste dagdeel loopt Sien school in het bijzonder onderwijs. “Sien is opgewekt, en ze is sociaal met een goed gevoel voor humor, maar zo’n schooldag is best vermoeiend voor haar.” Dan pikt Katia haar op met de bakfiets, zodat dochterlief een dutje kan doen op weg naar huis.

Katia met dochter Sien en zoon

Sinds vorig jaar is Katia ook nog eens persoonlijk assistent van haar dochter – louter op papier, natuurlijk, want voor Sien is en blijft ze mama. “Het is wel een druk die wegvalt door deeltijds te gaan werken,” stelt Katia, “vroeger was het een hele puzzel; tijdskrediet, verlofdagen, de hulp van familieleden inschakelen… Dan viel het wel eens voor dat mijn batterijen leeg waren. Op lange termijn is dat als gezin ook niet vol te houden – je wil er natuurlijk zijn voor je dochter, maar daarnaast moet je ook rekening houden met je partner, je andere kinderen, en jezelf. Naast de rechtstreekse zorg voor Sien zijn er ook heel wat verplaatsingen en afspraken om rekening mee te houden; de NKO-arts, de uroloog, de endocrinoloog,… Het rijtje aan specialisten is niet min. Vroeger moesten we ons echt in bochten wringen. Het is een verademing om die tijd nu deels terug te winnen.”

Katia koos er bewust voor om zelf als assistent aan de slag te gaan; de zorg toevertrouwen aan een ander voelt aan als haar dochter in de steek laten – iets waar zijzelf, net als vele andere ouders, het moeilijk mee heeft. “Ik twijfel niet aan de gedreven inzet van onze talrijke zorgassistenten, laat dat duidelijk zijn,” voegt Katia snel toe, “ze doen dat uitstekend. Voor onze situatie was dit de beste en meest logische keuze.”

 “We maken ook bewust tijd vrij voor Daan, de jongere broer van Sien”, vertelt Katia nog. “We merken dat ze allebei genieten van die momenten afzonderlijk met mama of papa.

Daarnaast doen we ook heel wat activiteiten als gezin.” Het geluk van beide kinderen staat duidelijk centraal in het gezin. En de rest? “Dat is bijkomstig”, sluit Katia af.

Herken je jezelf in deze getuigenis? Wil je graag meer weten over de persoonlijke zorgdiensten van Agilitas Care? Kijk dan zeker verder op onze website. Of maak meteen een afspraak met één van onze Care-consulenten in een Agilitaskantoor in jouw buurt.