Blog

De poetshulpen zijn mij het meest waard

Annemie Anthonissen combineert een veeleisende job met de zorg voor haar kinderen. Een titanenwerk, want Gerben heeft het syndroom van Down en Hylke worstelt met autisme. Om beide zonen de aandacht te kunnen geven die ze verdienen, schakelt ze hulp in via het persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Annemie getuigt over de zware periode zonder professionele begeleiding en over de waarde van het PAB.

Annemie en Gerben

Hoe lang maak je al gebruik van PAB?

Annemie: “Intussen al zes jaar. En die assistentie kwam net op tijd. Voordien had ik een enorme hulp aan mijn moeder. Maar op een bepaald moment werd mijn vader ziek, waardoor mijn moeder zo goed als voltijds voor hem moest zorgen. Ik ben toen meteen vier vijfde gaan werken en liet een spoedprocedure voor PAB opstarten. Hylke stond al twee jaar op de wachtlijst. Maar toen de steun van mijn moeder wegviel, kon ik het echt niet meer alleen bolwerken.”

Waarvoor zette je het assistentiebudget het eerst in?

Annemie: “Ik kreeg de goede raad om van start te gaan met poetshulp. Zo kon ik alvast dat stuk van het huishouden loslaten en kwam er tijd vrij om meer voor de kinderen te zorgen. Het voelt als een enorme bevrijding aan wanneer de schoonmaak en de was wegvallen van je takenlijstje.”

“Bovendien vinden mijn poetshulpen soms de tijd voor een extraatje, zoals het ophangen van de was. Dat staat niet in hun takenpakket en hoeft dus helemaal niet. Maar ik ben elke keer dolgelukkig wanneer het hen lukt om dat erbij te nemen. Ik stuur dan altijd een berichtje om hen te bedanken.”

Schakel je ook assistenten in voor het vervoer of de hobby’s van je kinderen?

Annemie: “Ja. Onze eerste assistent begeleidde Hylke tijdens de lange busrit van en naar de school. Op termijn slaagde hij er zelfs in om hem zelfstandig de bus te laten nemen. Een huzarenstukje dat hij stap voor stap klaarspeelde.”

“Tegenwoordig neemt een assistente de kinderen soms mee naar het zwembad. Dat is goud waard op drukke woensdagnamiddagen.”

Er zijn heel wat veranderingen op til in het PAB-systeem. Hoe sta je daartegenover?

Annemie: “De christelijke vakbond was van mening dat poetshulpen in het dienstenchequesysteem niet geschikt waren om schoon te maken bij zorgbehoevenden. Maar de twee poetshulpen die mij vandaag bijstaan, bewijzen het tegendeel.”

“Een van hen komt al jaren over de vloer. Zij sluit haar werkdag altijd af met een potje verstoppertje met mijn jongste zoon. Zalig vindt hij dat. En ik ook.”

Jouw poetshulpen vinden dus het perfecte evenwicht tussen hun takenpakket en het menselijke aspect?

Annemie: “Absoluut! Ze zijn zo lief voor mijn hele gezin en voor iedereen die hier op bezoek komt. Ik heb bovendien helemaal geen behoefte aan een gediplomeerde sociaal assistent. Het is aan de poetshulpen dat ik het meest heb. En ik betwijfel of sociale assistenten hier met plezier jarenlang willen komen poetsen. Zij hebben andere kwaliteiten die je dus ook op een andere manier moet inzetten.”

“Ik hoop vooral dat dat inzicht niet verloren gaat. Als ouder van een kind met een handicap heb je verschillende personen nodig: huishoudhulpen, babysitters die een tijdje op de kinderen kunnen passen en begeleiders die intensief aan de slag gaan met bepaalde moeilijkheden of struikelblokken. Ik hoop dat ik toegang blijf krijgen tot al deze mensen – óók via dienstencheques.”