Blog

Dit is Chris, mijn man en mijn persoonlijke assistent

Wanneer we Brigitte Clabots ontmoeten, zien we een vrouw met veel levenslust . Wat ons opvalt, is dat ze al een lange weg heeft afgelegd. Multiple Sclerose trof haar al in 1993. In het begin kon ze dit nog combineren met haar job als verzorgende bij ouderen. Maar na verloop van tijd was dit niet meer haalbaar voor Brigitte.

Ze vroeg in 2006 een Persoonlijk AssistentieBudget aan (PAB, nu PVB), wat haar in 2012 werd toegekend.

dit-is-chris-mijn-man-en-mijn-persoonlijke-assistent

Door de persoonlijke assistentie kan ikzelf gaan werken en is Brigitte in goede handen.

Haar man, Chris Lochy, werd haar allereerste assistent. In 2015 vroegen ze met succes een herziening aan voor meer budget. Ondertussen kan Brigitte al rekenen op 34 uur assistentie. Chris werkt nog steeds 4 dagen per week in Brussel. Maar op vrijdag is hij nog steeds Brigitte’s persoonlijke assistent. “Ik doe mijn werk graag. Ganse dagen thuis blijven, dat kan ik niet. Ik ben dan ook erg dankbaar voor het budget en de assistentie die we krijgen”. Als Chris thuiskomt, fleurt Brigitte altijd helemaal op!

Naast de persoonlijke assistenten komen er verpleegkundigen langs die de verzorgende taken op zich nemen. Op maandagvoormiddag krijgen Brigitte en haar man dan weer bezoek van een poetshulp via het systeem van de dienstencheques.

Ik kan buiten komen en ik voel me niet meer eenzaam.

“Ik heb een goede band met mijn assistenten”, vertelt Brigitte.  Haar man Chris vult aan: “Dat is heel belangrijk, want we hebben geen groot netwerk. Een 20-tal jaren geleden zijn we van Landen immers verhuisd naar Oostende. Familie hebben we hier niet. Brigitte is dus echt afhankelijk van mij en van de assistentie.”

Brigitte geniet ervan om samen met haar man een wandeling te maken op de dijk en gaat al graag eens uiteten. Als Chris er niet is, zijn het haar assistenten die haar mee naar buiten nemen. De frisse lucht en het sociale contact met de assistenten doen haar goed en laten haar helemaal opleven. 

Ook al is het niet altijd evident, toch houden Brigitte en Chris ervan om op reis te gaan. Dit is een heel avontuur en vraagt de nodige voorbereiding. Enkele jaren geleden gingen ze nog naar Berlijn. “Ik heb daar enorm van genoten”, zegt Brigitte. “Ernaartoe gaan was geen enkel probleem, want in België was alles goed geregeld. Het terugkomen verliep niet zoals gehoopt, omdat de nodige assistentie ontbrak. Maar gelukkig hebben ze het vliegtuig laten wachten op ons en is alles in orde gekomen”, zegt Chris.