Blog

Agilitas Care verwacht toename van de vraag naar persoonlijke assistenten

Op de Dag van de Zorg zetten meer dan 230 zorginstellingen de deuren open voor een blik achter de schermen. Zo ook Het Groeiveld, de Lommelse zorg- en belevingsboerderij. Met een aangepast traject en de steun van dienstverlener Agilitas Care draagt Het Groeiveld elke dag bij aan een betere levenskwaliteit van zorgbehoevenden. In heel Vlaanderen biedt Agilitas Care elk jaar assistentie aan 600 zorgbehoevenden. Nu de Vlaamse Regering dit jaar 100 miljoen euro extra voorziet voor zorggarantie, verwacht Agilitas een forse toename van de vraag naar persoonlijke assistenten.

Een kijkje achter de schermen bij Lommelse zorgboerderij Het Groeiveld
Een kijkje achter de schermen bij Lommelse zorgboerderij Het Groeiveld

Dienstverlener Agilitas Care helpt personen met een beperking om hun leven zelfstandig te organiseren en zo lang mogelijk thuis te wonen. Zo biedt Agilitas Care momenteel op jaarbasis huishoudelijke hulp en zorgassistentie aan 600 zorgbehoevenden en werk aan ongeveer 1200 persoonlijke assistenten, een aantal dat jaarlijks toeneemt.

Filip Baessens, manager Agilitas Care, benadrukt de belangrijke rol van persoonlijke assistenten: “Bij Agilitas willen we mensen die extra zorg nodig hebben zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen. Dat draagt bij aan hun eigenwaarde en levenskwaliteit. Zeker jongeren met een beperking willen we actief houden en aanmoedigen om ondersteuning zelf in te kopen. Zo blijven ze thuis in de vertrouwde familiekring, de persoonlijke assistentie wordt aan hun persoonlijke agenda aangepast en kunnen ze zelf hun dagactiviteiten kiezen. Daarom zetten we volop in op het zoeken naar persoonlijke assistenten.”

Bij Agilitas willen we mensen die extra zorg nodig hebben zo lang mogelijk zelfstandig thuis laten wonen. Dat draagt bij aan hun eigenwaarde en levenskwaliteit.

Deze persoonlijke assistentie kan ingekocht worden met het persoonsvolgend budget (PVB), maar evengoed via dagbesteding bijvoorbeeld bij de Lommelse zorg- en belevingsboerderij Het Groeiveld.

Geert Verpoorten, eigenaar van de Lommelse zorgboerderij Het Groeiveld, getuigt: “Als zorgboerderij geven wij iedere persoon een aangepast traject en aangepaste zorg en spelen we in op specifieke noden. Het zorgaanbod vindt plaats in een rustige omgeving waar het ervaren van de rust al een éérste troef is in de ontwikkeling en de balans van iedere persoon. Je kan op de boerderij onder meer helpen bij de verzorging van dieren of werken op het landbouwbedrijf. Er is veel variatie en de activiteiten worden afgestemd op de mogelijkheden en het tempo van de budgethouder.”

Door het contact met de dieren en de buitenlucht zien we mensen echt openbloeien.

Ook Kim Vercruysse, woordvoerder Onafhankelijk Leven benadrukt het belang dat mensen met een fysieke of verstandelijke beperking recht hebben op een gewoon leven in onze samenleving: “Als bijstandsorganisatie begeleiden we mensen met een handicap met een zorgbudget. We helpen hen en hun familie met de keuze, de organisatie en de administratie van de ondersteuning die ze nodig hebben. Zo kan Cor, een dertiger met een spierziekte, alleen wonen. Michiel, 17 jaar, fietst naar school samen met zijn assistent ondanks zijn meervoudige beperking. En Liesbeth? Zij is verlamd tot aan de borst na een verkeersongeval. Toch heeft ze een gezin met twee prachtige dochters. Dat deze verhalen geen uitzondering zijn, daarvoor zorgen we.”

Gratis autoverzekering voor zorgbehoevenden

Naast de activiteiten, steunt Agilitas Care ook de mobiliteit van zorgbehoevenden. “Verplaatsing is voor personen met een beperking vaak een probleem. Daarom hebben we ook een extra dienstverlening in het leven geroepen, namelijk een gratis autoverzekering tijdens de diensturen. Zo kunnen zorgassistenten hen naar activiteiten, zoals bijvoorbeeld de zorgboerderij, brengen of gaan halen.”, aldus Filip Baessens.

Het aanbieden van dergelijke diensten kadert in de algemene strategie van Agilitas Group om tegelijkertijd dichtbij, deskundig en duurzaam te zijn.

Het takenpakket van een persoonlijk assistent

De job van een persoonlijk assistent is ervoor zorgen dat een persoon met een handicap zelf zijn leven in handen kan houden en zelfstandig kan blijven leven en wonen. Het takenpakket van een persoonlijk assistent is heel uitgebreid en divers en natuurlijk afhankelijk van wat een assistent op zich kan en wil nemen. Mogelijke taken zijn: hulp bieden bij verplaatsingen en reizen, medicatie geven en verzorgende taken uitvoeren, dagelijks helpen bij het opstaan, slapengaan en persoonlijke hygiëne, boodschappen doen, huishoudelijke taken zoals poetsen, koken, wassen en strijken.

 

Over Agilitas Care

Agilitas Care staat voor gepersonaliseerde zorg voor ouderen en personen met een beperking. Agilitas Care is een partner voor zowel de budgethouder als persoonlijk assistent. Agilitas Care helpt op jaarbasis ca. 600 zorgbehoevenden en biedt werk aan ca. 1200 assistenten. Agilitas Care werkt samen met volgende partners: Onafhankelijk Leven, Absoluut bijstandsorganisatie, Alin vzw, ALS Liga, Zoom, MyAssist en Comfortmakelaar.

Meer info op: https://agilitas.be/nl/persoonlijke-zorgdiensten