Blog

Tom & Lindsey: het dynamische zorgduo

Tom woont in een rustige straat in Hoepertingen, Limburg. Hij heeft een verstandelijke beperking, is 22 jaar oud en houdt van gezelschapsspelletjes spelen, VE-tennis en films kijken. Tom is geboren met het syndroom van Sturge-Weber (SWS). Kenmerkend voor dit syndroom is een wijnvlek in het gelaat, verhoogde oogboldruk  en een afwijking van de bloedvaten in de hersenen.  Slechts een 40-tal mensen in België lijden aan deze zeldzame aangeboren aandoening .

Daartegenover heb je Lindsey, wonende in Sint-Truiden, Limburg. Zij is 23 jaar oud, houdt van activiteiten met haar vriendinnen en de carnavalsvereniging. De meeste tijd spendeert zij in het zorgcentrum Intesa waar zij werkt als orthopedagoge. Daarnaast kan je haar bijna elke woensdagvoormiddag bij Tom in Hoepertingen vinden als zijn persoonlijke assistente. Zij ziet dat echter niet op die manier, werken met Tom. Voor haar zijn de momenten met Tom geen werk, eerder een onderonsje tussen vrienden.

Persoonlijk assisten - Tom en Lindsey

Toen Tom vorige zomer stopte met school gingen de ouders van Tom op zoek naar een nieuwe dag invulling voor Tom op woensdag. Via Agilitas Care is Linda, de mama van Tom, in contact gekomen met Lindsey. Tom en Lindsey werken sinds januari 2018 samen en hebben naar eigen zeggen een “leuke & jonge band”. Jongeren met SWS hebben vaak een voorkeur voor een bepaalde hobby waar ze zich heel lang mee kunnen vermaken. Tom speelt dan ook het liefst urenlang gezelschapsspelletjes. Hoewel Lindsey voor januari nooit gezelschapsspelletjes speelde, speelt Lindsey ze nu zelf ook op haar eigen vakantie. Ze is dan ook blij dat Tom haar uit haar comfortzone getrokken heeft en haar de spelletjeswereld leren kennen heeft.

Naast gezelschapsspelletjes spelen, gaan Tom en Lindsey ook soms met de honden wandelen of een toertje met de fiets doen. Het is belangrijk dat de omgeving voor Tom vertrouwd aanvoelt. Typisch voor SWS patiënten is dat geluid en drukte migraine-achtige aanvallen met bonzende hoofdpijnklachten uitlokken. Dit houdt in dat Tom niet overal naartoe kan, drukke openbare plaatsen, restaurants of de lijnbus vermijdt hij als de pest.

Natuurlijk is Lindsey er ook voor Tom op zorg vlak, zo weet ze meteen wat te doen indien hij een epilepsie aanval krijgt. Met haar graduaat orthopedagogie en ervaring in de zorgsector, kan Lindsey Tom altijd assisteren.

Tom is van nature meer in zichzelf gekeerd en heeft niet zo’n behoefte aan contact met andere mensen. Zijn sociaal netwerk is hierdoor zeer beperkt. De ouders van Tom stimuleren dit echter door hem een gevarieerd weekschema aan te bieden:

Kasteel Mariagaarde
  • Op maandagen en donderdagen gaat Tom van 8u tot 15u30 naar De Hoge Dries, een boerderij voor volwassenen met een verstandelijke beperking in het landelijke dorp Koninksem te Tongeren die samen de boerderij runnen. Tom zorgt hier graag voor de varkentjes.
  • Op dinsdagen en vrijdagen is hij vrijwilliger van 8u tot 14u in het plaatselijke kasteeltje Mariagaarde. Ook hier zoekt hij de dieren op en is hij verantwoordelijk voor het voederen van de zwaan en de ezels. Daarnaast assisteert hij de werkmannen op het kasteel. Het personeel is heel zorgzaam voor Tom en ze zien hem graag komen.
  • Woensdagvoormiddagen spendeert hij met Lindsey, dat zijn momenten hoofdzakelijk gevuld met gezelschapsspelletjes. Lindsey weet goed wanneer Tom wat meer rust nodig heeft en wanneer niet.
  • In het weekend staat vaak een partijtje VE-tennis op het programma en zorgt mama Linda er voor dat Tom niets te kort komt. Als zijn oudere zus en haar vriend op bezoek komen dagen ze Tom uit en leggen hem met veel geduld de nieuwste gezelschapsspelletjes uit.
Persoonlijk-assistent-lindsey-kaartspelen
G-sport

Doorheen het jaar speelt Tom veel VE-tennis, en dat doet hij goed! G-sport is een kans voor personen met een beperking om nog steeds aan sport te doen. Linda is dan ook zeer betrokken met het organiseren van matchen en trainingen zodat Tom zijn favoriete sport kan blijven beoefenen.

Na een middag met het trio Tom, Lindsey en Linda doorgebracht te hebben vertrek ik weer naar huis met een goed gevoel. Deze dynamiek zit goed, dat voel je.