Blog

Wereld downsyndroomdag - want anders zijn is ook oké

Op 21 maart staan mensen met het syndroom van Down extra in de aandacht. Op hun dag roepen ze anderen op om 2 verschillende sokken aan te doen, een symbool om te tonen dat anders zijn ook oké is. Velen van hen dromen om ooit zelfstandig te wonen. Met begeleiding wordt deze droom voor sommigen al een stukje meer werkelijkheid. Ook Agilitas Care biedt persoonlijke assistentie aan mensen met een beperking, om bijvoorbeeld zelfstandig te kunnen wonen. Wij praten met Pieter en Julie over zelfstandig begeleid wonen, over hun hobby’s en hun dromen.

Pieter & Julie

Pieter Meynen en Julie Slaets hebben heel wat gemeenschappelijk. Ze houden beiden van F.C. De Kampioenen en Niels Destadsbader, ze genieten van lekker eten en ze trekken er graag op uit, de vrijheid in. Ook hebben ze allebei het syndroom van Down en namen ze deel aan het populaire programma ‘Down the road’. Wanneer ze werden uitgenodigd om samen met de cast van seizoen 1 én 2 naar de eerste 2 afleveringen te kijken, sloeg de vonk over tijdens het eten van een hamburger. De 2 zijn ondertussen al meer dan 2 jaar een stralend koppel.

Dag Pieter en Julie, zijn jullie blij dat er een dag bestaat als Wereld Downsyndroomdag?

Beiden: Jaaaa!!!
Pieter: Dan worden wij in the picture gezet.

Hoe gaan jullie om met het syndroom van Down?

Pieter: Sommige dingen gaan goed, zoals alleen wonen, openbaar vervoer nemen, gaan werken of sporten.
Julie: Ik vind het leuk dat de mensen mij op straat aanspreken, iedereen is vriendelijk tegen mij. Ik vind het ook leuk dat het gemakkelijker is om met acteurs op de foto te gaan. En ik heb ook nooit zoveel moeten leren of huiswerk maken zoals mijn zus.

Pieter, jij woont zelfstandig op een appartement. Hoe lukt het voor jou om alleen te wonen?

Pieter: Heel goed, ik woon graag alleen. Ik krijg hulp bij het beheren van mijn geldzaken samen met papa en mama, maar ook bij het koken, bij het kuisen en om naar de winkel te gaan. Om de 14 dagen komt er iemand naar mijn appartement om te horen hoe het met mij gaat en we kijken samen in mijn dagboek.

Verder werken jullie ook?

Pieter: Ja, ik ga op maandag, dinsdag en woensdag naar dagcentrum Kolveniershof in Leuven. Ik zwem op maandag, want ik doe voor de tweede keer mee aan de Special Olympics. Vorige keer heb ik 2 bronzen medailles gehaald en 1 zilveren medaille. Ik werk ook soms buiten op het provinciaal domein in Kessel-Lo en in de keuken in de Wingerd. Binnenkort start ik met begeleid werken bij de groendienst Leuven.
Julie: Ik werk voorlopig 1 dag per week, omdat ik nu nog naar school ga. De ene week werk ik op maandag op de technische dienst in het stadhuis van Aarschot, de andere week werk ik op dinsdag in het zwembad van Aarschot. Ik doe de administratie, zoals een echte secretaresse. En daar werken ook schone jongens (lacht).

Hebben jullie ook hobby’s?

Pieter: Ja, ik speel voetbal, ik loop, ik zwem en ik speel muziek: zang en keyboard.
Julie: Ik volg toneelles, zodat ik een echte actrice kan worden en later kan meespelen in Familie.

Wat zijn jullie dromen?

Pieter: mijn dromen zijn de Ghostrockers en de Nachtwacht ontmoeten en een duet opnemen met Niels Destadsbader in een studio met Miguel Wiels. Nog een droom is dat mijn liefje hier komt wonen op mijn appartement in Leuven.
Julie: Daar droom ik ook van. Ik zou graag alleen gaan wonen, met begeleiding. Voor sommige dingen heb ik nog wel hulp nodig, zoals bij het koken. Ik wil graag op mijn eigen benen staan en zelfstandig leven. Ik wil ook laten zien aan mama en papa dat ik dat zelfstandig kan. Als ik later alleen woon, zal ik ook altijd weg zijn met mijn vrienden, mijn vriendinnen en mijn sjoeke (lacht).