Blog

"Zonder assistentie zat ik al lang in een woonzorgcentrum"

Je kan het je maar moeilijk voorstellen, maar in de jaren 2000 waren er nog geen wachtlijsten voor het persoonlijk assistentiebudget (ondertussen persoonsvolgend budget). Diana Popelier uit Deurne was een van de eerste budgethouders. Zo stelt ze persoonlijke assistenten tewerk.

Langer 'thuis wonen dankzij assistenten netwerk

Diana lijdt sinds begin jaren ’80 aan MS. In het begin werkte ze halftijds, maar na enkele jaren lukte dit niet meer. Ze begon met 2 assistenten. Met haar zorgbehoefte verhoogde ook haar budget, en nam ze meerdere assistenten aan.

“Momenteel heb ik 4 assistenten, met elk een eigen achtergrond: Mansoureh doet enkel toegelaten taken met dienstencheques, Geert en Leen werken enkel als persoonlijk assistent en Franciscus en Johan klussen bij als gepensioneerde assistenten. Zij maken mijn eten klaar, houden me gezelschap, helpen me in en uit bed …”

“Mocht ik geen assistentie hebben, dan zou ik al lang in een woonzorgcentrum zitten. Ik zou onmogelijk thuis kunnen wonen.” Diana ergert zich er ook aan dat niet alle gebouwen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. “Ik wil heel graag eens vanop het dak van het MAS over Antwerpen kijken.” Diana heeft het geluk dat ze naast haar assistenten ook goede vriendinnen ZONDER ASSISTENTIE Je kan het je maar moeilijk voorstellen, maar in de jaren 2000 waren er nog geen wachtlijsten voor het persoonlijk assistentiebudget (ondertussen persoonsvolgend budget). Diana Popelier uit Deurne was een van de eerste budgethouders. Zo stelt ze persoonlijke assistenten tewerk. heeft. Met een van hen gaat ze binnenkort op reis met de boot. “Een netwerk is belangrijk. Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

Johan: Nuttige invulling tijdens pensioen 

De gepensioneerde Johan Jaspers is een van Diana’s assistenten. Hij getuigt: “Dit werk geeft me voldoening én ik verdien er een centje mee.” Bij Diana heeft hij een heel goed gevoel.

“Door mijn pensioen heb ik niet veel meer om handen. Doordat ik 3 avonden per week naar hier kom, heb ik iets te doen en dat geeft me voldoening. En het voornaamste is dat ik Diana kan helpen. Het mooie hierbij is dat we heel wat interesses delen.”

Optimale besteding van budget dankzij t-zorg

Diana stelt haar assistenten en huishoudhulpen tewerk met uitzendcontracten via t-zorg. Ze is heel tevreden. “Ervoor werkte ik via een vast contract. Mijn toenmalige assistente kreeg een zwaar arbeidsongeval waardoor ik heel veel uit eigen zak moest betalen. Via interim werken is voordeliger.” Ook de combinatie met dienstencheques is financieel interessant. Zo zet je je budget optimaal in.

zonder-assistentie-zat-ik-al-lang-in-een-woonzorgcentrum