Blog

Zorgboerderij als dagbesteding. Het kan !

Persoonlijke assistentie inkopen met het persoonsvolgend budget is ondertussen al bekend, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Dagbesteding bij een zorgboerderij is er één van. Wij hebben voor jou een aantal unieke plekjes bezocht in België en zetten deze graag in de kijker. Heb je interesse om mee te werken op een boerderij in jouw buurt? Bekijk dan zeker het uitgebreide aanbod van deze zorgboerderijen.

De Witte Hoeve

 

Mensen met een mentale beperking kunnen bij zorgboerderij De Witte Hoeve terecht voor een zinvolle dagbesteding met professionele begeleiding. Ze bieden een ruime waaier aan activiteiten op de boerderij aan. Als uitgangspunt nemen ze de individuele behoeften en mogelijkheden van de zorgvrager. De activiteiten en het dagprogramma worden volledig aangepast aan de deelnemers. De individuele wensen en interesses van mensen staan centraal. Er is geen sprake van arbeidsmatige werkzaamheden. Mogelijke activiteiten zijn o.a. het verzorgen van de kippen, konijnen, schapen en paarden. De dieren knuffelen, eieren rapen, helpen bij het telen van groenten en kruiden, onderhoud van tuin en erf en helpen bij de verkoop van eigen gekweekte producten.

De Witte Hoeve
De Kanteling

De Kanteling

De dagbesteding voorzien door De Kanteling richt zich op volwassenen met een zorgvraag per dagdeel. Zij komen wekelijks één of meerdere dagen langs voor het verzorgen van de dieren. Betalen kan je met je PVF budget. Er zijn verschillende activiteiten voorzien op De Kanteling.

Wie graag met dieren werkt kan terecht bij de paarden, schapen, ezeltjes of kippen. Wie liever creatief bezig is, kan aan de slag in het atelier voor houtbewerking. Met begeleiding staan ze in voor het maken van bijenhotels, geschenkkisten, vogelhuisjes. Wie de handen uit de mouwen wil steken in de tuin kan er terecht in de serre of de groenten en fruittuin. Wie graag kookt, kan deze verse producten meteen bereiden in de keuken.

Ook de Samentuin is een initiatief met meerwaarde voor De Kanteling. Iedereen kan er terecht voor het onderhoud van de verschillende perceeltjes tuin.

Hoeve Megusta

Hoeve Megusta biedt een zinvolle dagbesteding​ aan mensen met een fysieke of mentale beperking.

Zij voederen dagelijks mee de dieren op de boerderij, verzorgen mee de dierenaccommodatie en onderhouden mee de boomgaard, groenten- en kruidentuin.  Soms voeren zij ook kleinere onderhoudsklussen uit of gaan ze samen materialen inkopen. Dit alles gebeurt onder begeleiding en op maat van de mogelijkheden en interesses van de mensen.

De accommodatie is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers, slechtzienden en slechthorenden en beschikt over het toegankelijkheidslabel A+ van Toerisme Vlaanderen. 

Hoeve Megusta
Zorgboerderij Huppeldepup

Zorgboerderij Huppeldepup

Zorgboerderij Huppeldepup is een project ontstaan uit het idee: een kinderboerderij voor iedereen, maar ook gepast voor kinderen en volwassenen met een fysieke of mentale beperking. Onder begeleiding worden activiteiten met de dieren georganiseerd. Er zijn een 200-tal dieren aanwezig op de kinderboerderij waar de verzorging en voeding één van de taken zijn.  De Mobiele Boerderij trekt er dan weer op uit met een aantal kleine dieren en bezoekt de mensen die niet tot op de boerderij kunnen komen. Bij Huppeldepup kan je ook terecht voor kleinere evenementen, verjaardagsfeestjes en kampen. Toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Er staat nog veel activiteiten op het programma : hippotherapie, crea yoga kampen, boerderijkampen, ….

De Rommeshoef

De Rommeshoef huisvest een Zorg-en Kampeerboerderij en biedt ruimte voor educatie en evenementen. Als zorggast kan je er terecht voor een zinvolle niet- arbeidsmatige dagbesteding. Wie houdt van kleinvee, geiten, paarden, het telen van tuinbouwproducten, prei, wortelen, koolsoorten, slasoorten, helpen in de winkel of koken: het kan allemaal onder professionele begeleiding in de Rommeshoef. De activiteiten worden zoveel mogelijk aangepast aan de deelnemers waarbij er rekening wordt gehouden met de individuele wensen en mogelijkheden. De Rommeshoef is er om bekend om maatwerk in de zorg aan te leveren. Het open karakter van de zorgboerderij draagt bij aan de sociale en maatschappelijke functie van de Rommeshoef.

De Rommeshoef
Equi-librium

Equi-librium

Bij Equi-librum kan je terecht voor Equitherapie waar er interactie is tussen paard, client en therapeut.  Deze therapie focust zich op mensen die een trauma verwerken. Je kan er ook terecht voor hippotherapie die zowel fysieke, psychologische, sociale en educatieve effecten heeft op patiënten met een mentale en/of fysieke handicap. Deze therapie is zowel geschikt voor jongeren en volwassenen als voor koppels en familie. Naast de therapie is er de zorghoeve die instaat voor het verzorgen en voederen van de paarden. Elke activiteit gebeurt op eigen tempo en staat onder begeleiding van gediplomeerde mensen. Op de zorgboerderij kan je ook terecht voor inclusie kampen. Liefhebbers van paarden zijn hier dus zeker aan het juiste adres.

Beestig Wijs
 

Het Beestig Wijs Zorgaanbod gelooft in de kracht van positieve ervaringen tussen mens en hond!  Daarom runnen ze samen met hun zorggasten een opvang- en uitlaatservice voor honden. Ze doen allerlei activiteiten met honden zoals: wandelen, knuffelen, spelen, hersenwerk, enzovoort.
Daarnaast verrichten zeook huishoudelijke taken en bereiden we een vegetarische lunch. Dit gebeurt in een kleinschalige, huiselijke en groene omgeving waar mens en dier zich goed voelen. Er is de keuze tussen dagbesteding met begeleiding in kleine groep of een-op-een begeleiding. Dit aanbod wordt georganiseerd in Kortenaken en Genk.

Beestig Wijs
Het groeiveld

Zorgboerderij Het Groeiveld

 

Sinds augustus 2007 kan je in Lommel terecht op de zorgboerderij Het Groeiveld van Geert. Al wie houdt van de rust en het platteland kan terecht op de boerderij. Je kan er helpen bij de verzorging van de koeien en kippen. Ook kan je er werken op het landbouwbedrijf in een vrije ongedwongen sfeer. Alles wordt afgewisseld met creatief zijn, koken of het verwerken van de pompoenen. Alles is seizoensgebonden, waardoor er heel veel variatie is.

Zorgboerderij De Hoef
 

De Hoef is een zorgboerderij waar de ezel centraal staat. Een bijzondere plek waar iedereen welkom is om zichzelf te vinden in verbinding met de dieren en de natuur. Een eigenzinnige aanpak zorgt voor rust, ruimte, veiligheid en vertrouwen, wat nodig is om groeikansen te creëren en te benutten. Door de bijzondere locatie en de natuurlijke omgeving is De Hoef uitgebouwd tot een unieke groeiplek, een groen eiland in de samenleving. Wie graag een dagbesteding doet in de natuur en graag de ezels wil leren kennen, kan er op dinsdag en vrijdag terecht voor dagbesteding. Dagdelen lopen van 9.30 uur tot 1200 en van 13.30 tot 15.30 uur.

De hoef
De Passchhoeve

De Passchhoeve
 

Bij De Passchhoeve kunnen zowel mensen met een fysieke, mentale of verstandelijke terecht, alsook ouderen, jongeren of mensen met psychische problemen. Je belandt er in een rustige, landelijke omgeving waar genieten van de natuur centraal staat. Je kan er mee zorgen voor de dieren, ze knuffelen of borstelen of helpen bij het oogsten en verwerken van groenten. Je kan bij De Passchhoeve terecht op dinsdag en donderdag, voor een hele of een halve dag. Het begeleidingsteam van de zorghoeve bestaat uit Mieke Vandendriessche, Martine Boone en Francis Verhaest. Zij hebben alle drie een ruime ervaring in het werken met mensen met een zorgvraag.  

't Haciendahof

 

Langs de Geraardsbergsestraat in Sint-Pieters-Kapelle opende de kinder- en zorgboerderij 't Haciendahof . Die richt zich op kinderen en mensen met een beperking, maar ook op volwassenen die er een aangename namiddag willen doorbrengen en bijvoorbeeld aan teambuilding willen doen. Op een kinderboerderij heerst er meestal een gezellige drukte, maar op het terrein van ’t Haciendahof hebben ze ook voor een stille plek gezorgd. Er staan heel wat activiteiten op het programma : verzorgen van de dieren, een oude caravan dient er als clubhuis, en het knutselgerief en de verkleedkoffer staan altijd klaar. Je kan er op maandag terecht voor dagbesteding.

't Haciendahof