Blog

Zorgboerderijen in Oost-Vlaanderen!

Persoonlijke assistentie inkopen met het persoonsvolgend budget is ondertussen al bekend, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Dagbesteding bij een zorgboerderij is er één van. Wij hebben voor jou een aantal unieke plekjes bezocht in Oost-Vlaanderen en zetten deze graag in de kijker. Heb je interesse om mee te werken op een boerderij in jouw buurt? Bekijk dan zeker het uitgebreide aanbod van deze zorgboerderijen in de provincie Oost-Vlaanderen.

De witte Hoeve

Mensen met een mentale beperking kunnen bij zorgboerderij De Witte Hoeve in Overslag terecht voor een zinvolle dagbesteding met professionele begeleiding. Ze bieden een ruime waaier aan activiteiten op de boerderij aan. Als uitgangspunt nemen ze de individuele behoeften en mogelijkheden van de zorgvrager. De activiteiten en het dagprogramma worden volledig aangepast aan de deelnemers. De individuele wensen en interesses van mensen staan centraal. Er is geen sprake van arbeidsmatige werkzaamheden. Mogelijke activiteiten zijn o.a. het verzorgen van de kippen, konijnen, schapen en paarden. De dieren knuffelen, eieren rapen, helpen bij het telen van groenten en kruiden, onderhoud van tuin en erf en helpen bij de verkoop van eigen gekweekte producten.

De Kanteling

De dagbesteding voorzien door De Kanteling richt zich op volwassenen met een zorgvraag per dagdeel. Zij komen wekelijks één of meerdere dagen langs voor het verzorgen van de dieren. Betalen kan je met je PVF budget. Er zijn verschillende activiteiten voorzien op De Kanteling.

Wie graag met dieren werkt kan terecht bij de paarden, schapen, ezeltjes of kippen. Wie liever creatief bezig is, kan aan de slag in het atelier voor houtbewerking. Met begeleiding staan ze in voor het maken van bijenhotels, geschenkkisten, vogelhuisjes. Wie de handen uit de mouwen wil steken in de tuin kan er terecht in de serre of de groenten en fruittuin. Wie graag kookt, kan deze verse producten meteen bereiden in de keuken.

Ook de Samentuin is een initiatief met meerwaarde voor De Kanteling. Iedereen kan er terecht voor het onderhoud van de verschillende perceeltjes tuin.

Suskewiet

Suskewiet is een kleinschalige leefboerderij, onder leiding van Elsie. Een zorgboerderij, in een rustige groene omgeving, een project waar inspraak van de deelnemers mogelijk is. De dagelijkse karweien zijn kleine boerderijtaken zoals een moestuin onderhouden in volle grond of in een moestuinbak, de vruchten uit de boomgaard en van de struiken oogsten, de neerhofdieren (kippen eenden, poes, schapen, varkens en konijntje) verzorgen. Je kan er ook terecht voor pony’s te verzorgen of nu en dan een tochtje te doen met huifkar en boerenpaard. De groenten, het fruit en de kippeneitjes worden kleinschalig verwerkt in het kookatelier. Op killere, vochtige dagen kan je er terecht voor crea-activiteiten (werken met klei, papier, juwelen maken,… ) Er zijn zeker nog mogelijkheden op dinsdag, donderdag en woensdagnamiddag.

Hof ter Motte

Zorgboerderij Hof ter Motte is opgestart in 2008. Dagelijks kunnen er een groep van een 5-tal mensen met een handicap terecht in de zorgboerderij. Een unieke combinatie van groene zorg, workshops en werken op de boerderij, om op die manier opnieuw contact te hebben met de landbouw en zich nuttig te voelen. De interactie met de dieren is heel belangrijk. Er zijn 31500 kippen en 2000 varkens (big tot zeug) aanwezig, een landbouwbedrijf dat ook mensen met een beperking ondersteunt.

Blom Vivant

In het hartje van Zaffelare (deelgemeente Lochristi) nabij Gent kunnen mensen met een verstandelijke beperking hun groen hart ophalen! Blom Vivant vzw heeft zijn vaste stek gevonden op plantenkwekerij Janaplants waar zorgboer Jan instaat voor de verzorging van geurende geraniums.

Onder professionele begeleiding van een bachelor in de orthopedagogie helpen we boer Jan met het proper houden van de serresen het verzorgen van de planten. De taakjes op de boerderij zijn heel gevarieerd en wisselen met de seizoenen!

Dieren-en plantenliefhebbers zijn bij Blom Vivant aan het juiste adres: Onze groene vingers kunnen we goed gebruiken in de tuin of de wijngaard, waar we druiven plukken en onkruid wieden. Maar ook onze moestuin heeft veel te bieden. Vooral veel lekkers! De ezels, schapen en kippen kijken uit naar jullie komst en bij goed weer kunnen we een frisse duik nemen in de zwemvijver! Zoals je ziet heeft het domein van Janaplants zeer veel te bieden!

Doorheen de werking van Blom Vivant volgen we een laagtempo visie waarbij de geleverde arbeidsprestaties van ondergeschikt belang zijn. Betalen kan met je persoonsvolgend budget. We maken ook graag tijd en ruimte vrij voor belevingsgerichte activiteiten en om te genieten en te relaxen in een groene omgeving waar gezelligheid troef is! Denk je dat dit iets voor jou is? Aarzel dan niet om contact op te nemen! We maken dan een afspraak zodat je eens een bezoek kan brengen aan de boerderij.