Blog

Solliciteren in tijden van corona: hoe pak je dat aan?

Solliciteren is niet eenvoudig, laat staan in deze tijden. Gelukkig liggen er ook nu kansen voor het grijpen op de arbeidsmarkt, worden nieuwe beroepen gecreëerd en ontstaan er nieuwe manieren om te solliciteren. Blink uit met onze sollicitatietips!

Blijf solliciteren

Zet je het solliciteren liever on hold omdat het nu volgens jou geen zin heeft? Dan kunnen er een heleboel kansen aan jou voorbijgaan!

Blijf solliciteren en blijf op zoek gaan naar vacatures. Dit toont motivatie en doorzettingsvermogen. Sommige bedrijven hebben een vacaturestop ingelast door de coronacrisis, maar in veel sectoren is juist een grote vraag naar tijdelijk personeel. Dergelijke #COVID19-vacatures vind je vooral terug in transport, logistiek, voeding- en zorgsector. Daarnaast gaan veel werknemers momenteel voor zekerheid en blijven ze liever bij hun huidige werkgever. De concurrentie op de arbeidsmarkt is dus laag, een ideaal moment voor een spontane sollicitatie?

Neem je cv en motivatiebrief onder handen

Een sollicitatie staat of valt met je cv en motivatiebrief. Veel extra vrije tijd? Vul dit nuttig in en gun je cv en motivatiebrief een flinke opknapbeurt.

Op onze website vind je alvast een aantal blogs met praktische tips. Wat vermeld je wel en niet in je cv? En met welke tools maak je een origineel cv op?

Naast het cv is een motivatiebrief onmisbaar om rekruiters ervan te overtuigen waarom net jij geschikt bent voor de job.  De hoofdtip is om een algemene motivatiebrief te vermijden. Dit kan de indruk wekken dat dat je dezelfde brief bij verschillende bedrijven gebruikt. Pas steeds je motivatiebrief aan naar de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Vermeld bijvoorbeeld specifieke voorbeelden uit jouw loopbaan die aantonen dat jij de gevraagde vaardigheden bezit. Uiteraard weten rekruiters als geen ander wat werkt en wat niet werkt, lees hier tips vanuit het standpunt van de rekruiter.

Leer nieuwe skills

Is er een bepaalde taal of skill die je al langer wilde leren, maar waar je nooit de tijd voor vond? Doe dit nu aan de hand van (gratis) online cursussen!

Leer een nieuwe vaardigheid, tool, programma of taal. Het is niet alleen een extra troef op je cv maar het toont ook aan dat je gemotiveerd en leergierig bent! VDAB biedt een groot aantal online cursussen aan: van boekhouden tot succesvol presenteren en assertiviteit.

Help, een digitaal sollicitatiegesprek?

Bedrijven starten weer op maar dit is geen garantie op een fysiek sollicitatiegesprek, zoals je dit kent. In vele gevallen zal het gesprek via videogesprek of telefonisch verlopen.

Uit je comfortzone? Niet meer met deze tips:

  • Kies een rustige ruimte waar je niet gestoord kan worden. Als je gaat voor een videogesprek, zorg dan voor een neutrale achtergrond.
  • Hou steeds je cv, motivatiebrief, vacature, papier en pen bij de hand.
  • Voor een digitaal sollicitatiegesprek bereid je je op dezelfde manier voor als voor een fysiek gesprek. Zorg dat je de vacature en het bedrijf waarvoor je solliciteert goed kent, zorg voor een professionele outfit, bereid een aantal vragen voor etc. Dit zorgt voor meer zelfzekerheid en zo kom je voorbereid en professioneel over. Bel tijdig in en laat je gesprekspartner niet wachten.
  • Test ruim op voorhand het programma waarmee het sollicitatiegesprek verloopt. Test je microfoon en camera en zorg dat je verbinding goed zit. Je kan niet zeker genoeg zijn!
  • Meer tips over telefonisch solliciteren lees je in ons nieuwe blogbericht.

Schakel de hulp van een Agilitas uitzendconsulent in

Rekruteringskantoren zijn gespecialiseerd om je advies te geven over o.a. je cv, motivatiebrief of sollicitatiegesprek.

Ook nu kan je blijven rekenen op Agilitas. Solliciteer via onze website, bel naar één van onze kantoren of kom langs op kantoor. Alle contactgegevens vind je hier. Hou je bij een bezoek aan onze kantoren wel zeker aan deze richtlijnen.

Een nieuwe job vinden tijdens de coronacrisis? Dat kan! Lees hier het testimonial van David Rivir, steward bij een supermarkt via Agilitas Marche-en-Famenne.

“Helaas verloor ik mijn job door de Covid-19 crisis en was ik genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan en een nieuw project. Agilitas was op zoek naar stewards voor verschillende supermarkten en bedrijven. Ik kan goed met mensen samenwerken en hou ook van sociaal contact. Op die manier ben ik begonnen aan mijn job als steward via Agilitas.

Het pluspunt van Agilitas? De samenwerking en het vlotte contact met de consulenten. Deze samenwerking verloopt heel vlot, zo gebeurt de verzending van de contracten en de ondertekening ervan via de website. Dat niet alleen, maar hun aanpak is ook zeer persoonlijk. We krijgen motiverende sms'jes/oproepen om ons aan onze missie te herinneren. We voelen ons gerespecteerd, maken deel uit van een team en dat is belangrijk. Ik ben blij om met Agilitas samen te werken.”