Blog

De perfecte voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is een eerste succesje. Wat hoor jij op zo’n moment knallen in je hoofd? Een champagnekurk of het startschot van je voorbereiding? Even vieren mag natuurlijk. Daarna is het tijd om van je sollicitatiegesprek een grand cru te maken.

Leer je toekomstige werkgever én de recruiter kennen

Verzamel zo veel mogelijk kennis over de onderneming waar je solliciteert. Een tip die niemand tegenspreekt, en toch gaat bijna niemand er ver genoeg in. Pluis de bedrijfswebsite uit, verzamel extra info via sociale netwerken, spreek kennissen aan die er werken, enzovoort.

Waarom je dat zo grondig doet? Omdat die voorbereiding je een beslissende voorsprong op andere kandidaten oplevert:

  • Je plaatst de uitleg en beantwoordt de vragen van de recruiter sneller.
  • Je vermijdt dat je zelf voor de hand liggende vragen stelt.
  • Je ontdekt aanknopingspunten die het gesprek persoonlijker maken.

Ken je bovendien de naam van de persoon die jou interviewt? Leer die dan vanbuiten en bekijk zijn LinkedIn-profiel. Je komt onvoorbereid over als je aan het onthaal niet eens kunt vertellen wie jou verwacht. Bekeek je ook de profielfoto van je gesprekspartner? Dan veer je meteen op zodra die de ontvangstruimte binnenstapt.

De perfecte voorbereiding op je sollicitatiegesprek
De perfecte voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Formuleer vooraf een antwoord op standaardvragen

Recruiters testen je graag met een verrassende vraag. Toch liggen de meeste onderwerpen van een sollicitatiegesprek vast. Bereid je voor op de bijbehorende standaardvragen. Zo houd je bovendien al je denkkracht over om ook de verrassende vragen tot een goed einde te brengen.

Enkele standaardvragen:

  • Stel je jezelf kort voor?
  • Wat zijn je sterktes en zwaktes?
  • Waarom heb je interesse in deze functie?
  • Wat waren je belangrijkste taken en prestaties in je laatste job?
  • Waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?

Bedenk vragen die je zelf wilt stellen

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Iedere goede recruiter houdt ervan als jij ook vragen stelt. Want zo toon je aan dat je hebt nagedacht over een potentiële job. Bovendien krijg je op die manier de kans om zelf richting te geven aan het gesprek. Dat is hét moment om kennis die je opdeed in de voorbereidingsfase, terloops te verwerken in een vraag.

Ben je er klaar voor?

Ken je je toekomstige werkgever door en door? Zette je de standaardantwoorden op papier? En heb je eigen vragen bedacht? Dan ben je er helemaal klaar voor. Al mag je die voorbereiding natuurlijk niet meenemen naar je interview. Oefen het sollicitatiegesprek dus nog even in en kruip de dag voordien vroeg onder de wol.