Blog

Hoe maak je een goed CV als machine-operator?

Het doel van je CV (curriculum vitae) is, aan de hand van een korte samenvatting, de rekruteerder op de hoogte te brengen van wie je bent, wat je kan en van welke opleiding of ervaring je genoten hebt. Het wordt vaak beschouwd als een persoonlijk visitekaartje dat de rekruteerders en bedrijven gaat overtuigen van jouw meerwaarde. Samen met de CV wordt er vaak naar een motivatiebrief gevraagd.

De rekruteerder gaat de inhoud van je CV scannen om te kijken of jij een geschikte kandidaat bent. Voor je gaat solliciteren kan je dus maar beter wat tijd en moeite steken in het opstellen van een goed en overzichtelijke CV. Pas onderstaande tips toe en ontdek hoe jouw CV kan helpen om uitgenodigd te worden tot een sollicitatiegesprek. 

Opbouw CV machine-operator

Eender voor welke functie je solliciteert, een goed CV bevat een aantal vaste onderdelen. Hieronder sommen we op welke elementen zeker niet mogen ontbreken en waar je extra aandacht op moet vestigen. 

Op de eerste plaats komen je persoonlijke gegevens: naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Ook bijkomende persoonlijke informatie zoals nationaliteit, geboortedatum en -plaats vermeld je hier. Titels of benamingen zoals ‘naam’, ‘adres’,... vermijd je, de gegevens zijn op zich duidelijk genoeg en deze maken je CV onnodig druk. Wanneer er niet expliciet in de vacature voor machine-operator gevraagd wordt naar een foto beslis je zelf of je deze al dan niet wil toevoegen. 

Machine operator
Ma

In vacatures voor machine-operator vragen ze meestal naar zowel een technische opleiding, als naar relevante ervaring. Je gaat de structuur van je CV dan aanpassen aan wat belangrijker blijkt te zijn in de vacature. Leggen ze de klemtoon op een specifieke opleiding of diploma? Dan zet je je opleidingen net onder je persoonsgegevens. Vragen ze naar meerdere jaren werkervaring? Plaats dan je ervaring meer in de spotlight en hoger op de pagina. 

Een volgende rubriek kan dus je opleiding bevatten. Hierbij vermeld je je hoogst behaalde graad en niet al je studies (lager, middelbaar, hoger onderwijs). Eerst noteer je de naam van je studie, vervolgens de naam van de onderwijsinstelling en nadien de periode. Niet afgemaakte studies mogen vermeld worden als deze gerelateerd zijn aan de werkzaamheden van machine-operators. Hou er rekening mee dat de rekruteerder tijdens het sollicitatiegesprek kan vragen waarom je deze opleiding niet afgemaakt hebt. 

Solliciteer je voor een job in de voedingssector? Dan kan die opleiding HACCP die je gevolgd hebt zeker van pas komen. Ook opleidingen rond veiligheid en preventie vermeld je onder deze rubriek. 

Een volgende informatieblok bevat je ervaringen. Dit kunnen fulltime jobs zijn waar je voor deze sollicitatie werkte, maar ook stages, vakantiewerk,... De meest recente ervaring plaats je bovenaan, waarbij je start met de functie, dan het bedrijf en vervolgens de periode van tewerkstelling. 

Computer- en talenkennis kunnen onder je vaardigheden geplaatst worden. Ook voor de volgorde hiervan kijk je naar wat aangehaald wordt in de vacature. Is er een bepaalde software nodig voor het besturen van de machines die ze gebruiken in het bedrijf en heb jij hier reeds ervaring mee? Dan vermeld je dit duidelijk op je CV. Worden er in de vacature nog vaardigheden aangehaald en jij beschikt hierover? Benadruk deze dan aan de hand van voorbeelden. Je kan ze ook verdelen in professionele en persoonlijke vaardigheden. 

Heb je hobby’s die relevant zijn voor de functie? Vermeld deze dan in een aparte rubriek of als voorbeeld bij je vaardigheden. Eventueel kan je een referentie toevoegen, breng de persoon in kwestie dan wel op de hoogte. Bedrijven durven deze wel eens te contacteren. 

Opmaak CV machine-operator

Als machine-operator ben je nauwkeurig en gestructureerd. Laat dit zien aan de hand van je CV, door deze overzichtelijk te houden. Zorg voor de nodige witruimte, opsommingstekens en duidelijke tussentitels om de informatie ordelijk te noteren. Gebruik steeds dezelfde schrijfwijze bij een oplijsting van gegevens. Schrijf je de ene tewerkstelling of opleiding met een hoofdletter? Noteer de andere dan op exact dezelfde manier. Ook bij je data gebruik je een gelijke notatie. 

Je gebruikt hetzelfde lettertype in je CV als in je motivatiebrief en zorgt dat dit goed leesbaar is. Je CV maak je niet langer dan twee pagina’s lang, anders verlies je de aandacht van de rekruteerder. De kleuren of het design dat je hanteert voor je CV kies je afhankelijk van het bedrijf, de sector en de vacature. Weet je niet goed hoe je aan de de lay-out moet beginnen? Maak dan gebruik online tools, zoals Kickresume en Canva, waarmee je je eigen CV gemakkelijk en snel kan maken. 

Laat je CV altijd nalezen door derden, zo vermijd je spelfouten of onduidelijkheden. Een CV of motivatiebrief waar fouten instaan komt helemaal niet professioneel over. Je hoeft niet voor elke sollicitatie een nieuwe CV op te stellen, maar je moet wel steeds voor de nodige aanpassingen zorgen. Een kleine update zorgt ervoor dat je CV meer past bij de vacature en gaat persoonlijker overkomen.