Blog

Hoe maak je een goed CV als productiemedewerker?

Een CV, curriculum vitae, is een korte samenvatting van wie je bent en wat je capaciteiten zijn. Je kan een CV beschouwen als een persoonlijk visitekaartje die opgebouwd is om bedrijven te overtuigen van de meerwaarde die jij kan bieden. Een CV wordt vaak samen met een sollicitatie- of motivatiebrief gegeven.

Een goed en overzichtelijke CV is belangrijk als je op zoek bent naar een nieuwe job. De rekruteerder of werkgever gaat de inhoud van je CV scannen om te kijken of jouw opleiding en ervaring overeenkomt met wat zij zoeken. Een goed CV opstellen is geen simpele opdracht, maar wij helpen je alvast een stapje vooruit.

Opbouw CV productiemedewerker

Met andere woorden: wat zet je allemaal op je CV?

Bovenaan de pagina plaats je je persoonlijke gegevens. Je begint met naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres en daaronder andere persoonlijke informatie zoals nationaliteit, geboortedatum en -plaats. Titels zoals ‘naam’, ‘adres’,... moet je niet noteren. De gegevens op zich zijn duidelijk genoeg en zo vermijd je dat de CV te druk wordt.  

Een foto op je CV hoeft over het algemeen niet als productiemedewerker. Wanneer dit expliciet gevraagd wordt voeg je die natuurlijk wel toe. In andere gevallen beslis je zelf of je dit wel of niet wilt doen.

De tweede blok bevat je ervaringen, omdat op basis hiervan vaak de keuze gemaakt wordt. Je ervaringen kunnen bestaan uit vorige jobs, maar ook stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk,...  De meest recente ervaring plaats je bovenaan, je start met de functie, dan het bedrijf en de periode. Schrijf voor iedere werkervaring wat je daar juist hebt gedaan. Heb je nog niet zoveel ervaring als productiemedewerker? Toon dan aan de hand van andere ervaringen aan dat je toch een meerwaarde kan zijn voor het bedrijf.

cv productiemedewerker

Pas na je ervaringen komen je opleidingen te staan, omdat voor productiearbeiders werkervaring belangrijker is dan je opleiding. In je CV plaats je niet al je studies (lager, middelbaar, hoger onderwijs), enkel de relevantste of recentste. Je begint bij de naam van je studie, dan de naam van de onderwijsinstelling en nadien de datum. Bijkomende opleidingen (HACCP, VCA,...) die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert vermeld je hier zeker ook.

Je voorziet op je CV ook een plek waar je je vaardigheden vermeldt. Je kan deze onderverdelen in professionele zaken, zoals talenkennis en persoonlijke vaardigheden. Deze laatste zijn dan competenties die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert. Bekijk hiervoor nogmaals goed de vacature en verduidelijk je vaardigheden met voorbeelden.

De laatste jaren zien we dat de productiearbeiders ook meer en meer met hoogstaande technologieën in aanraking komen. Hierdoor kunnen sommige productiemedewerkers ook ingeschakeld worden om software te bedienen. Heb je in je opleiding of voorgaande jobs gewerkt met specifieke computerprogramma’s en softwares? Dan kan je die best ook duidelijk vermelden op je CV.

Je kan ervoor kiezen hobby’s te vermelden als deze te maken hebben met productie of als voorbeeld bij je vaardigheden. In productiemedewerker vacatures wordt er vaak gezocht naar teamplayers. Beoefen je een teamsport? Dan kan je dit als voorbeeld aanhalen. Werk jij in je vrije tijd aan technische apparatuur? Dan kan je dit linken aan technisch inzicht.

Verder kan je nog referenties toevoegen, dit wordt soms als extra troef gezien, maar is niet verplicht. Breng de persoon die de referentie opgesteld heeft wel op de hoogte dat hij/zij op je CV terechtkomt, aangezien sommige bedrijven ervoor kiezen deze te contacteren.

Opmaak CV productiemedewerker

De opmaak van je CV kan er mee voor zorgen dat jij eruit springt ten opzichte van de andere kandidaten. Een belangrijke regel kan je best niet overschrijden: hoe enthousiast je ook bent, de maximumlengte van een CV is twee pagina’s. Is je CV langer? Dan verlies je de aandacht van de werkgever.

Je past de structuur van je CV aan, aan wat er in de vacature gevraagd wordt. Bij productiemedewerker plaats je dus, zoals hierboven aangehaald, je werkervaring bovenaan. Je kan ook aan de hand van lay-out ervoor zorgen dat dit meer in het oog springt.  

Hou je CV altijd overzichtelijk door voldoende witruimte, opsommingstekens en de nodige tussentitels te voorzien. Gebruik ook steeds dezelfde schrijfwijze in opsommingen. Gebruik je bij de ene functie een hoofdletter, doe dit dan ook bij de andere. Ook de manier waarop je data noteert moet steeds hetzelfde zijn. Kies bovendien een standaard lettertype dat gemakkelijk te lezen is en gebruik in je motivatiebrief hetzelfde lettertype.

Voor een functie als productiearbeider kies je best voor een simpele, overzichtelijke en duidelijke CV. Aan de hand van enkele online tools, zoals Kickresume en Canva, kan jij je eigen CV eenvoudig en snel opstellen.

Laat je CV wel altijd nalezen, een CV of motivatiebrief waar fouten instaan komt onprofessioneel over. Eigenlijk moet je je CV maar eenmaal opstellen, nadien pas je het gewoon aan de vacature aan.