Blog

Hoe stel je een goede motivatiebrief op als chauffeur koeriersdienst?

Je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging en ziet een job als chauffeur koeriersdienst wel zitten. De kans is groot dat je dan gevraagd wordt om niet enkel een CV in te dienen, maar ook een motivatiebrief. Deze laatste heeft als doel de interesse van rekruteerders te wekken, zodat ze je uitnodigen voor een persoonlijke ontmoeting tijdens een sollicitatiegesprek. De motivatiebrief lijkt op de sollicitatiebrief, maar gaat niet enkel de onderdelen van je CV beter toelichten, maar ook de reden of de motivatie achter je sollicitatie meedelen.

Doordat rekruteerders maar weinig tijd hebben om door alle sollicitatie- of motivatiebrieven te gaan, is het van belang dat je brief een overzichtelijke structuur hanteert. In slechts enkele seconden moet de lezer weten waarom zij voor jou moeten kiezen. 

Opbouw motivatiebrief chauffeur koeriersdienst

Laten we aanvangen bij het begin, de opening, oftewel de aanspreking. Bij elke zakelijke brief, en dus ook een motivatiebrief, moet je gebruik maken van een gepaste aanspreking. Deze is zo persoonlijk en correct mogelijk. Als er in de vacature een contactpersoon vermeld wordt, spreek je die rechtstreeks aan met zijn naam en voorzie je de juiste aanhef. 

Net boven de aanspreking plaats je de hoofding die bestaat uit je eigen adres, gevolgd door de contactgegevens van de geadresseerde. Het onderwerp bevat de vacature aangevuld met het referentienummer.

Vervolgens zoek je naar een originele openingszin, deze moet de lezer overtuigen je motivatiebrief in zijn diepte te bekijken. Hierop volgend heb je een inleidende alinea waarin je uitlegt waarom je geïnteresseerd bent in de vacature, het bedrijf en een job als chauffeur koeriersbedrijf. Dit verhelder je door contactpunten of gemeenschappelijke zaken aan te halen. 

Aan de hand van relevante vaardigheden en ervaring bewijs je dat jij dé geschikte kandidaat voor de job bent. Rekruteerders gaan kandidaten voornamelijk selecteren op basis van relevante praktijkervaring. Het is daarom wenselijk om aan de hand van eerdere jobs duidelijk te maken dat je ervaring hebt in het transporteren en leveren van pakketten. 

Chauffeur koerierdienst

Omdat je, als koerier, je bijna 99% van de tijd op de baan bevindt, moet je in je motivatiebrief aanwijzen dat je hier geen enkel problemen mee hebt en dat je veiligheid steeds voorop stelt. In je motivatiebrief vermeld je hoe lang je reeds in het bezit bent van je rijbewijs. Heb je in je vorige job geen enkele verkeersboete gehad? Haal dit dan gerust ook aan als positief voorbeeld. 

Vervolgens motiveer je waarom jij aangenomen zou moeten worden. Het gaat hier meer over jouw persoonlijkheden en waarom jij zou passen als koerier binnen het bedrijf waarvoor je solliciteert. Als chauffeur koerierdienst moet je zelfstandig naar deadlines toe kunnen werken, dus time management is een van de eigenschappen waarover jij beschikt. Dit toon je aan met een duidelijk voorbeeld. Aangezien jouw uren kunnen verschillen van de standaard werktijden ben jij flexibel ingesteld en heb jij geen 9 - 5 mentaliteit. 

Je staat vervolgens in contact met de klanten, je bent daarom communicatief sterk. Ook hier kan je voorbeelden bij verzinnen en geeft je motivatiebrief al een inkijk in hoe jij dit aanpakt. Je toont aan dat je beseft dat koerier zijnde, je een boegbeeld bent van het bedrijf en dat jouw handelingen effect hebben op het bedrijfsimago. 

Denk eraan, het is de bedoeling om je eigen kwaliteiten zodanig in de verf te plaatsen dat je de rekruteerder overtuigt van jouw meerwaarde.

Opmaak motivatiebrief chauffeur koeriersdienst 

Je motivatiebrief schrijf je op een actieve wijze. Wat bedoelen we hiermee? Je hanteert korte, duidelijke zinnen en vermijd moeilijke woorden en afkortingen. Dit doet de inhoud positiever overkomen en zorgt ervoor dat je brief niet te lang is. Dit laatste is belangrijk, want bij de motivatiebrief betekent less soms more. Je brief is niet langer dan een pagina, want anders heb je een grote kans dat je de aandacht van de lezer verliest. 

‘Voorbeeld motivatiebrief’, we hebben het allemaal wel al eens ingevoerd in een zoekmachine. Deze kunnen een mooie inspiratie voor je zijn, maar de voorbeelden zomaar in zijn geheel overnemen, dat is echter geen goed idee. De rekruteerder heeft dit snel door en dit getuigt van weinig inzet. Een motivatiebrief opstellen kan inderdaad even duren, maar het zal de moeite lonen. 

Ook de afsluiting of het slot van je motivatiebrief is belangrijk, misschien wel even belangrijk als de inhoud. Het is je laatste kans om de lezer ervan te overtuigen je uit te nodigen op een gesprek voor een persoonlijke kennismaking. 

Tenslotte is het cruciaal dat je motivatiebrief in correct Nederlands geschreven is. Spelfouten worden niet geapprecieerd en kunnen wel eens hét verschil maken tussen jou en de andere kandidaten. Let er bovendien ook op dat de opmaak van je motivatiebrief overeenstemt met die van je CV.