Blog

Voorbereiding op een sollicitatie als machine-operator

Voorbereiding sollicitatie machine-operator 

Succes is vaak afhankelijk van een goede voorbereiding. Daarom willen we je zo goed mogelijk voorbereiden op je sollicitatiegesprek, zodat die job van machine-operator in je bereik ligt.

Voor je naar je sollicitatiegesprek vertrekt moet je weten in welk bedrijf je terecht komt. Welke producten worden er geproduceerd? Onder welke sector valt het? Een antwoord op deze vragen kan je grotendeels op het internet, in de vacature zelf of binnen je netwerk vinden. Ken je mensen die in het bedrijf of een soortgelijk werken? Stel hen gerust al enkele vragen. Op de hoogte zijn van het bedrijf, de sector en de geproduceerde producten geeft je de mogelijkheid om de vragen van de rekruteerder of werkgever sneller en beter te beantwoorden. 

Je CV en motivatiebrief, die je ook meeneemt, lees je voor het sollicitatiegesprek nog eens na. Enkele dagen voordien probeer je de route naar het bedrijf al eens uit en ga je na hoeveel tijd je nodig hebt om op de bestemming te geraken. Je voorziet alle soorten van hinder zoals file, slecht weer en omleidingen. De naam en telefoonnummer van de contactpersoon slaag je op in je telefoon. Mocht je op het moment van het gesprek toch vertraging oplopen wegens onvoorziene omstandigheden kan je deze contacteren. 

Hoe het eigenlijke gesprek zal verlopen weet je nooit op voorhand, maar je kan je wel zo goed mogelijk voorbereiden. Zo zijn er enkele standaardvragen, die bijna gegarandeerd gesteld zullen worden. Meestal start het gesprek met de vraag om jezelf kort voor te stellen. Aansluitend wordt er vaak gevraagd een of meerdere sterke en zwakke karaktereigenschappen aan te halen. Probeer je eigenschappen overeen te laten komen met wat gezocht wordt in de vacature. Zoeken ze iemand die snel weg is met de job en polyvalent ingezet moet kunnen worden? Haal dan eigenschappen als leergierig en flexibel aan. Kreeg je op je vorige job snel de kans om autonoom te werken? Dan is het sollicitatiegesprek dé opportuniteit om je zelfstandigheid in de verf te zetten. Wordt je nadien aangenomen, dan moet je je beloftes ook wel naleven natuurlijk. 

Verder wordt er vaak gevraagd waar je ervoor werkte, welke taken je daar uitvoerde en waarom je daar vertrokken bent. Als machine-operator moet je werken met veiligheid in het achterhoofd, hier kunnen ook enkele vragen rond gesteld worden. Staat er op je CV vermeldt dat je een HACCP of ander certificaat behaald hebt? Dan kunnen ze hier ook naar vragen. 

Aangezien je als machine-operator hoogstwaarschijnlijk in ploegendienst zal werken, kan de rekruteerder naar je bereidheid om in ploegen te werken vragen. Soms probeert de rekruteerder je ook te testen door enkele moeilijkere vragen te stellen. Neem je tijd voor je antwoordt,  niemand verwacht een instant reactie. De rekruteerder kan je ook praktische testen laten afnemen, of net heel technische, diepgaande vragen stellen. 

Het sollicitatiegesprek is in elk geval dé ultieme kans om een indruk na te laten. Door bijvoorbeeld zelf vragen te stellen kom je geïnteresseerd en voorbereid over. Deze vragen kunnen gaan over de functie, de taken en verantwoordelijkheden, maar ook over de bedrijfscultuur of het ploegensysteem. 

Wil je geheel voorbereid zijn op je sollicitatiegesprek? Denk dan ook al eens na over wat je gaat aantrekken. Volg onze tips over welke outfit gepast is voor een sollicitatiegesprek. Het belangrijkste is uiteraard dat jij je er goed en comfortabel in voelt, maar het moet ook bij het bedrijf passen. 

Nog een laatste tip: kruip de avond voor je gesprek tijdig onder de wol! De eerste indruk is belangrijk, je wilt er dus niet afgepeigerd uitzien en moeite hebben om je te concentreren. De indruk die je werkgever van je krijgt hangt niet enkel af van wat je zegt, maar ook van je voorkomen. 

Tijdens sollicitatiegesprek machine-operator

Eerst en vooral zorg je ervoor dat je netjes op tijd, liefst iets te vroeg, op de afgesproken locatie bent. Zo hoef je niet gehaast of (nog meer) gestrest aan het gesprek beginnen. Het moment dat je aan het wachten bent tot ze je roepen, heb je bovendien de ruimte om de omgeving in je op te nemen. Zo kan je een beter beeld vormen over de bedrijfscultuur. Vanaf het moment dat je het bedrijf binnenstapt begint je sollicitatie eigenlijk al, wees daarom meteen vriendelijk. Je zou ervan verschieten hoeveel rekruteerders bij collega’s polsen naar je gedrag voor de aanvang van het gesprek. 

Zoals vermeld hangt de indruk die je nalaat niet enkel af van wat je zegt, maar ook van je voorkomen en hoe je je gedraagt. Verzorg daarom je lichaamstaal, maak oogcontact en vermijd zoveel mogelijk afleidingen. Op zo’n belangrijk moment wil je niet gestoord worden door je vrienden die vragen of je ‘s avonds mee eentje gaat drinken, toch? Zet daarom je telefoon niet zomaar op stil, maar op vliegtuigstand. 

Tijdens het gesprek beantwoord je de vragen concreet en duidelijk. Waar mogelijk biedt je meer uitleg aan de hand van voorbeelden, deze maken je verhaal persoonlijker en geloofwaardiger. Je luistert aandachtig en pikt in op aspecten waar je zelf vragen bij had voorbereid. Hou zelf het dialoog ook gaande, de rekruteerder mag gerust weten hoe enthousiast je bent. Iemand die gemotiveerd en opgewekt is maakt een betere indruk dan iemand die er maar ongeïnteresseerd bijzit. 

Loopt het gesprek op zijn einde? Vergeet dan zeker je gesprekspartner niet te bedanken voor de uitnodiging. Worden er geen vervolgstappen afgesproken? Dan mag je hier gerust ook zelf, op een beleefde manier, achter vragen. 

Na sollicitatiegesprek machine-operator

Het sollicitatiegesprek zit erop en je had er wel een goed gevoel bij, maar wat nu? Allereerst ga je het gesprek overlopen. Wat verliep er goed? Wat minder goed? Waar kan je je volgende keer beter op voorbereiden? Noteer het antwoord op al deze vragen voor jezelf, dit kan een goede leidraad zijn voor je volgende sollicitatiegesprekken.

Ook al had je een goed gevoel bij het gesprek, het is nooit een slecht idee om bij meerdere bedrijven te solliciteren. Elke sollicitatie is een kans om bij te leren en meer te weten te komen over zowel de bedrijven en sectoren als over jezelf. Is er op voorhand een datum vastgelegd waarop de rekruteerder je ging contacteren en is deze verstreken? Contacteer hem dan gerust zelf.

Is het antwoord negatief en ben je dus niet aangenomen, vraag dan op een rustige manier naar feedback. Met deze informatie kan je je sollicitatieskills verbeteren tegen een volgend gesprek. Soms is het bedrijf wel onder de indruk van je, maar is er een andere reden waarom je niet meteen tewerkgesteld kan worden, dan kan je in een werfreserve terechtkomen. De werkgever of rekruteerder bewaart dan je CV, motivatiebrief en eventuele notities van het gesprek en wanneer er een gelijkaardige vacature openstaat contacteert hij je. 

Was het gesprek een succes en is de rekruteerder onder de indruk van jouw profiel? Dan kan je uitgenodigd worden voor een tweede gesprek of je wordt meteen aangenomen en mag je je contract gaan tekenen. 

Zo, nu zou je al tamelijk grondig voorbereid moeten zijn voor je sollicitatiegesprek, al is er nog een belangrijke regel: wees jezelf, maar zorg dat de rekruteerder je onthoudt. 

Sollicitatie