Blog

Voorbereiding op een sollicitatie als productiemedewerker

Voorbereiding sollicitatie productiemedewerker

Een sollicitatiegesprek staat of valt met een goede voorbereiding. Om deze reden sommen wij alvast de belangrijkste zaken op die je kan voorbereiden voor je sollicitatie als productiemedewerker. 

Ten eerste moet je weten voor welk bedrijf en sector je solliciteert. Informatie vind je op verschillende plaatsen zoals in de vacature zelf, op het internet of via je netwerk. Ken je mensen die in het bedrijf werken? Vraag aan hen gerust wat extra informatie. Goed op de hoogte zijn van het bedrijf geeft je de mogelijkheid om de vragen van de rekruteerder of werkgever sneller en beter te beantwoorden. 

Voor je naar het sollicitatiegesprek vertrekt lees je je CV en motivatiebrief nog eens na. Je neemt deze ook mee naar het gesprek. Ook stippel je best je route op voorhand al eens uit. Ga na hoeveel tijd je nodig hebt om op de bestemming te geraken en voorzie file, slecht weer, omleiding,... Zorg ervoor dat je netjes op tijd, met een beetje marge, op de afgesproken locatie bent. Slaag het telefoonnummer van de contactpersoon op zodat je deze kan verwittigen mocht je vertraging oplopen wegens onvoorziene omstandigheden. 

Sollicitatie

Hoe het gesprek zal verlopen weet je nooit op voorhand natuurlijk, maar je kan je wel voorbereiden op een aantal veelgestelde vragen. Meestal vragen ze je om jezelf kort voor te stellen, enkele sterktes en zwaktes aan te halen en waarom je als productiearbeider wil starten. 

Stel je kreeg op je vorige job complimenten voor je snelheid, dan is het sollicitatiegesprek dé opportuniteit om deze eigenschap aan te halen. Besef wel dat als je aangenomen wordt, je dit ook moet waarmaken. Vaak wordt er ook gevraagd naar waar je ervoor werkte, welke taken je daar uitvoerde en waarom je daar vertrokken bent. Er kan ook gevraagd worden of je al eerder in ploegen gewerkt hebt en of jij dit als iets positiefs of negatiefs ziet. 

Soms probeert de rekruteerder je ook te testen door enkele lastige of moeilijkere vragen te stellen. Denk bij dergelijke vragen eerst goed na voor je antwoordt, niemand verwacht instant een reactie. Tijdens het sollicitatiegesprek kunnen er ook praktische testen afgenomen worden op de computer, bijvoorbeeld om je reactiesnelheid te meten. 

Het sollicitatiegesprek is voor jou dé ultieme kans om een indruk na te laten. Dit kan bijvoorbeeld door zelf enkele vragen voor de rekruteerder voor te bereiden. Je kan vragen stellen over de functie, taken en verantwoordelijkheden. Je kan ook polsen naar de verwachtingen van de werkgever, teamstructuur of hoe het ploegensysteem opgesteld is. Door zelf vragen te stellen toon je interesse in de job en het bedrijf.

Stress vlak voor het sollicitatiegesprek kan je vermijden door op voorhand de kleren die je gaat aandoen klaar te leggen. Geen idee wat je best aantrekt? Volg dan onze tips over wat aan te trekken voor een sollicitatiegesprek. Opteer voor iets dat past bij het bedrijf, maar waar je je ook gewoon goed, comfortabel en zelfverzekerd in voelt. Kruip bovendien op tijd onder de wol de dag voor je interview. De eerste indruk die een werkgever van je krijgt hangt niet enkel af van wat je zegt, maar ook van je voorkomen. 

Tijdens sollicitatiegesprek productiemedewerker

Hoe zorg je ervoor dat je sollicitatiegesprek zo vlotjes mogelijk loopt? Wij geven je enkele tips zodat je optimaal voorbereid bent. 

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je op tijd bent, zoals hierboven vermeld liefst een kwartiertje voor het afgesproken tijdstip. Zo geef je jezelf de kans om de omgeving in je op te nemen en begin je niet gestrest of gehaast aan het gesprek. Het moment dat je het bedrijf binnenstapt begint eigenlijk je sollicitatie al, wees daarom vanaf het eerste contact vriendelijk en beleefd. 

De rekruteerder let niet enkel op wat je zegt, maar ook op hoe jij je gedraagt. Zorg er daarom voor dat je ook je lichaamstaal verzorgt, maak oogcontact en probeer zoveel mogelijk afleidingen te vermijden. Vergeet daarom je gsm niet op vliegtuigstand te zetten, op zo’n belangrijke momenten wil je niet gestoord worden. 

Bij het beantwoorden van de sollicitatievragen ben je zo concreet en duidelijk mogelijk. Bij vragen over je vaardigheden toon je dit ook aan met voorbeelden en tussendoor stel je de vragen die je zelf hebt voorbereid. 

Schuif je enthousiasme niet onder stoelen of banken, iemand die gemotiveerd en opgewekt is maakt meteen een betere indruk. Vergeet bovendien bij het afronden van het gesprek de rekruteerder of werkgever niet te bedanken voor de uitnodiging. 

Na sollicitatiegesprek productiemedewerker

Na het sollicitatiegesprek ga je zelf het gesprek overlopen. Verliep het goed? Wat kon er beter? Welke vragen had je niet verwacht? Noteer deze zaken voor jezelf, deze kunnen je nog helpen bij latere sollicitaties. 

Dan heb je twee keuzes, ofwel wacht je tot het bedrijf je contacteert, ofwel solliciteer je ook bij andere bedrijven. Elke sollicitatie is bovendien een kans om bij te leren. Heeft de rekruteerder je zelf nog niet teruggebeld binnen een bepaalde periode? Contacteer hem dan zelf. Word je niet aangenomen, vraag dan naar de reden. Zo weet je waar je op moet letten bij je volgende sollicitaties. Wanneer je terechtkomt in de werfreserve word je niet meteen aangenomen. De werkgever bewaart dan je cv en contacteert je wanneer er een andere vacature openstaat. 

Was het gesprek een succes? Dan kan je doorgaan tot een tweede ronde of gesprek of je wordt meteen aangenomen en mag je contract gaan tekenen. 

Het belangrijkste van al: zorg ervoor dat de rekruteerder of werkgever je onthoudt!