Blog

Waarom kiezen voor een job als productiemedewerker?

Competentieprofiel productiemedewerker

Een job als productiemedewerker is niet voor iedereen opzij gelegd. Je moet beschikken over enkele typerende eigenschappen, zoals ten eerste een flexibele werkhouding. Je moet je gemakkelijk kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving, werkwijzen, taken en verantwoordelijkheden. 

Doordat het productieproces strenge deadlines heeft, vaak snel afgewerkt moet worden en resultaatgericht is, moet je stressbestendig zijn. Je bent gestructureerd en gericht op duidelijke werkzaamheden en daarnaast moet je ervoor zorgen dat je het vermogen hebt om je te focussen tijdens routineuze taken. 

Je werkt in teamverband, dus je bent bereid om met anderen samen te werken. Je kijkt minder naar je eigen resultaten, maar zorgt voor betere prestaties voor het bedrijf als een geheel. 

Beschik jij over deze competenties? Dan is een job als productiearbeider iets voor jou!

Eigenschappen productiemedewerker: 

  • Zelfstandigheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Goed in team kunnen werken 
  • Flexibel ingesteld zijn m.b.t. werkuren
  • In goede fysieke gezondheid verkeren
  • Geconcentreerde repeterende taken kunnen uitvoeren voor een lange tijd
  • Nauwkeurigheid 
  • Gestructureerd

Opleiding en doorgroeimogelijkheden productiemedewerker

Om productiemedewerker te worden moet je in de meeste gevallen niet in het bezit zijn van een specifieke opleiding. Wel wordt er vaak enige werkervaring in een productieomgeving gevraagd. Er worden meestal ook interne opleidingen gegeven die belangrijk zijn voor het juist handelen in een bepaalde sector. 

Deze opleidingen en bijscholingen geven je meteen ook de kans om door te groeien tot allround productiemedewerker, traject- of productieleider. 

Productiemedewerkers

Loon productiemedewerker

Je loon als productiemedewerker is afhankelijk van je leeftijd, dienstjaren en specifieke verantwoordelijkheden. Als je, door het ploegensysteem, vaak in de avond en nacht werkt kan je doorgaans iets meer verdienen. Dit omdat je als productiearbeider recht hebt op een bruto compensatie voor de onregelmatige werktijden die je dan doet. Deze toeslag hangt af van hoeveel uren je gewerkt hebt en op welke dagen. 

Productiemedewerker: job met een toekomst!

Productiearbeiders deden vroeger voornamelijk fysieke handenarbeid, de laatste jaren komen ze echter meer en meer in aanraking met hoogstaande technologieën. Sommige productiemedewerkers kunnen zo ook ingeschakeld worden om software te bedienen of bepaalde zaken te programmeren. Wanneer je in de productieomgeving verantwoordelijk wordt voor het beheren en bedienen van de machines, dan kan je doorgroeien tot machine-operator

Het arbeidsmarktperspectief als productiearbeider ligt over het algemeen hoog, er is een tamelijk grote vraag naar. We zien wel dat steeds vaker productiemedewerkers tijdelijk ingehuurd worden, zodat ze op meerdere locaties tewerkgesteld kunnen worden. Positief voor zij die een beetje afwisseling in hun job zoeken!