Blog

Werken in ploegen

Ploegendiensten worden gebruikt in bedrijven en organisaties waar het productieproces zo weinig mogelijk mag stilvallen. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de industriële sector, verpleging of bij de politie. Dergelijke bedrijven kunnen dan opteren voor verschillende ploegensystemen. 

Als eerste bestaat er een 2 ploegenstelsel, waarbij er een vroege en late shift is. Dan is er de 3 ploegendienst, hierbij zijn er ploegen die in de ochtend, middag en avond starten. Verder hebben we nog het 4 of 5 ploegensysteem, waarbij je bijvoorbeeld late of vroege diensten afwisselt met weekendwerk en aansluitend vrije dagen.

Productiewerk in ploegen

Wanneer er alle dagen van de week gewerkt wordt, spreken we van continuarbeid. Hierbij zal je dus ook weekend- of nachtwerk moeten uitvoeren. Bij semi-continuarbeid wordt er elke weekdag gewerkt, inclusief ‘s nachts. Het verschil hier is dat je ofwel niet in het weekend, ofwel niet op zondag moet werken. Bij niet-continuarbeid werk je ofwel niet in het weekend, ofwel niet op zondag of ‘s nachts. Wanneer je juist moet werken en welke shiften gebruikt worden hangt uiteraard van het bedrijf af waar je gaat werk.

Normaal telt een werkdag 8 werkuren. Bij ploegenarbeid kan een werkdag, wanneer het in het arbeidsreglement voorzien is, maximum 11 uur tellen. In geval van continuarbeid kan wegens technische redenen het maximum oplopen tot 12 uur. De extra uren die gepresteerd worden in een ploegensysteem kan je dan inruilen voor rustdagen, ideaal toch? 

Werken in shiften is niet voor iedereen weggelegd. Je moet kunnen omgaan met het switchen van ploegen. Het menselijke biologische ritme is gericht op activiteit overdag en slaap ‘s nachts. Bij het starten in een ploegensysteem kan het zijn dat je lichaam dus even tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Voordelen ploegendienst 

De ene week vroeg uit de veren, de andere laat onder de wol. Evident is het alleszins niet, maar het werken in ploegen heeft ook zo zijn voordelen. 

Voorspelbaar rooster

Ben je gestructureerd en heb je graag tijdig je werkschema? Dan kan het werken in shiften voor jou wel de doorslag geven. Doordat het ploegenrooster voor iedereen hetzelfde is en zich herhaalt na enkele weken ben je steeds op voorhand op de hoogte van je werkuren. Je kan dus reeds lange tijd op voorhand afspraken vastleggen. 

Teamspirit 

Je zal doorgaans in dezelfde ploeg staan, waardoor je je collega’s snel leert kennen. Een drankje of hapje na de shift die jullie samen afsluiten kan dan ook wonderen doen voor de sfeer en motivatie. 

Vermijden piekuren

Wanneer je de vroege shift hebt, heb je nadien de namiddag nog vrij. Het geeft je de kans om op relatief rustige momenten inkopen te doen, nog even te winkelen of nog te genieten van de zonnige uurtjes. Je kan je activiteiten dus plannen wanneer de meeste aan het werk zijn. Minder mensen is meer rust, zalig toch?
Heb je de late shift, dan kan je evengoed die zaken plannen en je kan gewoon lekker lang uitslapen voor je naar het werk moet.

Afspraken 

Wanneer de meeste die volgens kantooruren werken verlof moeten nemen om een afspraak te maken bij de dokter, tandarts, … kan jij gewoon voor of na je dienst gaan. Ook zonder afspraak kan je gewoon binnenlopen op rustige momenten. Geen uren meer in de wachtzaal, wat een tijdwinst!

File vermijden

In tegenstelling tot werknemers die van 9 tot 5 werken, heb jij geen of toch minder last van files. Jij vertrekt op ogenblikken dat anderen ofwel aan het werken zijn ofwel aan het slapen. Ideaal toch? Zo verlies je alvast minder uren in de spits!

Toeslag 

Omdat je in ploegen werkt en dus onregelmatige werktijden hebt, heb je als productiearbeider recht op een bruto compensatie. Dit betekent dat voor de werktijden die je gewerkt hebt, je een percentage bovenop je loon uitbetaald krijgt. Deze toeslag hangt af van de hoeveelheid gewerkte uren en op welke dagen je gewerkt hebt. Zo wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen weekdagen of feestdagen. 

Het is dus wikken, wegen en vooral zelf zien wat het beste bij jouw levensstijl past.