Blog

Update: Reizen in tijden van COVID-19

Beste uitzendkracht, huishoudhulp, klant,

De zomer is volop aan de gang. Voor de meeste mensen betekent dit tijd voor vakantie, al ziet die er dit jaar wat anders uit dan gewoonlijk. Terwijl vele mensen dit jaar voor een vakantie in eigen land kiezen, is het sinds 15 juni opnieuw toegestaan om binnen de grenzen van Europa te reizen. Opgelet: Wie op reis gaat naar het buitenland, vult bij terugkeer verplicht dit formulier in. Informeer je Agilitas kantoor indien je op reis gaat naar een rode of oranje zone.

Om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk beperkt wordt geeft het ministerie van buitenlandse zaken echter specifieke reisadviezen per regio binnen Europa. Deze reisadviezen worden gegeven in de vorm van kleurcodes, en bepalen naar welke landen je mag reizen en welke maatregelen er nodig zijn als je terugkeert uit een bepaald land. Ze zijn samengesteld op basis van de informatie over de verschillende landen die op een bepaald moment beschikbaar is, en kunnen dus wijzigen. Zo is het best mogelijk dat een land een groene kleurcode heeft voor je vertrek, maar een andere kleurcode toegewezen krijgt tijdens je verblijf.

3 kleurcodes

Code rood: Voor gebieden die aangeduid zijn met code rood geldt er een formeel reisverbod (bv. alle landen buiten Europa). Rode zones zijn gebieden die in lockdown zijn, of waar het risico op besmetting heel hoog is. Indien je terugkeert uit een land met code rood, dien je je verplicht te laten testen (op eigen kosten) en moet je 14 dagen in quarantaine gaan. Extra info aan klanten van Agilitas Home Services: Informeer zo spoedig mogelijk uw Agilitas kantoor wanneer u zelf terugkomt uit een gebied met code rood. Uw huishoudhulp kan in dat geval niet komen poetsen. Gelieve ons ten minste 2 dagen voor de voorziene tewerkstelling te verwittigen. Zoniet worden er prestaties aangerekend.

Code oranje: Naar deze zones mag je wel nog reizen, mits je hier extra waakzaam bent. Een stad, district, regio of land krijgt een code oranje als daar 2 tot 10 keer meer virus circuleert dan in België. Bij terugkeer geldt dat je bij de minste symptomen een arts dient te contacteren. In quarantaine gaan is niet verplicht maar wordt wel aangeraden. Heb je een Agilitas huishoudhulp? Jouw huishoudhulp kan in dat geval komen werken, op voorwaarde dat je je niet ziek voelt. Verwittig jouw Agilitas kantoor bij de minste twijfel.

Code groen: Bij terugkeer uit deze gebieden zijn geen specifieke maatregelen nodig.

Deze risicogebieden met kleurcode worden dagelijks geüpdatet. Een overzicht van de risicogebieden vind je hier.

Voor alle landen geldt uiteraard dat de basisregels steeds nageleefd dienen te worden, alsook de regels die er gelden in het land van bestemming. Je informeert je dus best over de regels die gelden in dit land vooraleer je op vakantie vertrekt.

De basisregels:

  • Hou steeds 1,5m afstand
  • Voel je je ziek, raadpleeg dan je huisarts
  • Een mondmasker is verplicht in winkels, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, gerechtsgebouwen, musea, bibliotheken, openbaar vervoer, kapsalons, bankkantoren, casino’s en bij schoonheidsspecialisten. Ook bij een bezoek aan een Agilitas kantoor is het dragen van een mondmasker verplicht.
  • Was je handen grondig en regelmatig met water en zeep
  • Raak je gezicht niet aan met je handen
  • Snuit je neus in een nieuw papieren zakdoekje, gooi het weg in een afsluitbare vuilbak en was je handen
  • Hoest of nies in je elleboogholte of in een papieren zakdoekje en was erna je handen

Ga je op reis naar het buitenland?

Aan de hand van volgende documenten kan je bepalen welke acties je dient te ondernemen bij je terugkeer. Klik op het document dat voor jou van toepassing is.

Om de verspreiding van het coronavirus verder te beperken, ook wanneer reizen opnieuw is toegelaten, doen we beroep op de verantwoordelijkheidszin van iedereen. We vragen ook aan jou om de nodige voorzorgen te nemen, waar je ook naartoe gaat. Volg de basisregels en de regels die gelden in het buitenland strikt op en wees steeds waakzaam. Alleen zo kan je jezelf en anderen beschermen.

We wensen je in ieder geval een veilige en deugddoende vakantie toe.

Met vriendelijke groeten,

Het team van Agilitas
#samenkomenweverder