Vlot op reis met een beperking dankzij een persoonlijk assistent!
Of het nu gaat over een prachtige luxereis of een trip in eigen land, als persoon met een beperking kan het soms een hele uitdaging zijn om te reizen. Meer zelfs, de organisatie ervan neemt soms heel wat stress en chaos met zich mee, waardoor je bijna niet meer kan uitkijken naar de trip. Door een persoonlijk assistent onder de arm te nemen, kan je binnenkort misschien wél zorgeloos genieten van grote en kleine uitjes. Graag vertellen we je hieronder meer over deze procedure!
De eerste stap richting je droomreis is het uitsturen van een vacature. In plaats van zelf op zoek te gaan naar iemand, ben je meteen zeker dat de respondenten effectief geïnteresseerd en gemotiveerd zijn om jou te vergezellen op reis. Jij hebt dus het laatste woord in de beslissing wie er met jou mee op reis gaat. Zodra je enkele antwoorden hebt ontvangen op je vacature, kan je beginnen met het organiseren van een eerste kennismaking. Zo voel je meteen of het klikt tussen jou en je potentiële assistent en kan je met een gerust hart vertrekken naar de trip waar je zolang naar hebt uitgekeken! Het is tenslotte van cruciaal belang dat je je comfortabel voelt bij jouw reisgezel! Een interessant artikel over de professionele relatie met je assistent vind je hier. Verder is het van belang dat je helder communiceert over je verwachtingen. Zo zijn jij en je kandidaat-assistent al van het begin goed afgestemd op mekaar en kan je het risico op onaangename verrassingen ter plekke tot een minimum beperken. Het spreekt voor zich dat reizen met een assistent ook de nodige kosten met zich meebrengt. PAB-houders kunnen deze kosten verrekenen met hun budget. Meerderjarige PAB-houders kunnen hiervoor hun vrij besteedbaar deel aanspreken. De reiskosten voor minderjarige PAB-houders vallen dan weer onder ‘indirecte kosten’. Deze mogen maximaal 5% van hun volledige budget bedragen. In beide gevallen is het belangrijk dat je alle betalingsbewijzen goed bewaart om alles achteraf netjes in te geven. Wanneer je PVB-houder bent, dien je te beschikken over een goedgekeurde overeenkomst van het VAPH. Gebruikers van de diensten ‘zelfstandig wonen’ en ‘convenanten’ dienen de reiskosten van de assistent uit eigen zak te betalen. Indien dit een onhaalbare kaart is voor jou, kan er nog steeds beroep gedaan worden op een vrijwilliger. Heb je toch nog vragen bij dit onderwerp? Stuur vrijblijvend een mailtje naar care@agilitas.be. Wij helpen je graag verder!
if(window.strchfSettings === undefined) window.strchfSettings = {};window.strchfSettings.stats = {url: "https://agilitas.storychief.io/nl/vlot-op-reis-met-een-beperking-dankzij-een-persoonlijk-assistent?id=620551869&type=20",title: "Vlot op reis met een beperking dankzij een persoonlijk assistent!",id: "765b7329-f248-4791-ab8a-be32e5ed6702"};(function(d, s, id) {var js, sjs = d.getElementsByTagName(s)[0];if (d.getElementById(id)) {window.strchf.update(); return;}js = d.createElement(s); js.id = id;js.src = "https://d37oebn0w9ir6a.cloudfront.net/scripts/v0/strchf.js";js.async = true;sjs.parentNode.insertBefore(js, sjs);}(document, 'script', 'storychief-jssdk')).layout.full-width{max-width: 800px;width: 100%;margin-left: auto;margin-right: auto;}figure.image{ text-align:center; } figure img, .instagram-media, .twitter-tweet { margin-left: auto !important; margin-right: auto !important; }figure figcaption { color: #9197a3; font-size: 80%; text-align: center; margin-left: auto; margin-right: auto; line-height: 2; margin-top: 10px; }figure img, figure iframe { max-width: 100%; }