Beroep in de kijker

Werken als administratief bediende

Als administratief bediende sta je in voor administratieve en ondersteunende taken. De concrete werkzaamheden zijn afhankelijk van de afdeling waarop je werkt. Je draagt wel altijd je steentje bij aan de algemene organisatie van het bedrijf. Je typt verslagen en nota’s uit, je verzorgt het onthaal van klanten en zorgt ervoor dat de vergaderzalen klaar staan. Bovendien ben jij verantwoordelijk voor de inkomende telefoons en vaak ook voor het verwerken van bestelbonnen, het versturen van brieven en het opstellen van facturen. 

Je bent echter niet enkel verantwoordelijk voor diverse taken, je bent vaak ook het gezicht of de stem van het bedrijf. De functie mag dus zeker niet onderschat worden. 

Vacatures administratief bediende

Waarom kiezen voor een job als administratief bediende? 

Competentieprofiel administratief bediende 

Van een administratieve medewerker wordt nauwkeurigheid verwacht, hij of zij moet accuraat en precies kunnen werken. Doordat het takenpakket tamelijk divers is en er daarom vaak snel moet overgeschakeld worden, moet je flexibel ingesteld zijn. Men rekent erop dat je organisatorisch sterk bent, zodat je vrijwel zonder stress naar een deadline kan toewerken. 

Eigenschappen administratief bediende 

  • Communicatief vaardig
  • Zelfstandig
  • Sterk organisatievermogen  
  • Orde, netheid en nauwkeurigheid
  • Stressbestendig en deadlinegericht
  • Kennis van computerprogramma's 
  • Teamspeler 
  • Resultaat- en klantgericht 

Herken jij je in deze eigenschappen? Dan is een job als administratief bediende misschien wel iets voor jou!

Opleiding en doorgroeimogelijkheden administratief bediende 

Aan administratief medewerker worden, hangen meestal geen strikte diplomavereisten. Een diploma tweede of derde graad beroepsonderwijs is vaak voldoende, toch zijn er enkele bedrijven die hogere eisen stellen. Principieel wordt er van de administratief medewerker wel gevraagd de basiskennis van bedrijfseconomie te hebben. 

Vaak begin je met relatief eenvoudige taken, maar er is zeker ruimte om door te groeien. In een groot bedrijf kan je door het volgen van een opleiding soms doorgroeien tot hoofd administratie of managementassistent. Het grote voordeel van een job als administratief medewerker is dat je relatief gemakkelijk kan overstappen naar een ander bedrijf of sector. 

Het exacte loon van een administratief medewerker hangt af van de taken die uitgevoerd worden, de leeftijd en ervaring. Hoe meer ervaring, hoe hoger het gemiddelde brutoloon zal liggen.

Wil je nog meer te weten komen waarom je zou kiezen voor een job als administratief bediende? Klik dan hier.

Solliciteren voor administratief bediende

Hoe maak je een goede cv voor een job als administratief bediende? 

In de vacature voor administratief bediende vragen ze over het algemeen meer achter relevante werkervaring, dan achter een specifieke opleiding. Dit is belangrijk om de structuur van je CV te bepalen. 

Allereerst start je met het opsommen van enkele noodzakelijke persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Daaronder geef je nog wat relevante persoonlijke informatie zoals nationaliteit, geboortedatum en -plaats. 

Aangezien er meestal gevraagd wordt naar enkele jaren relevante werkervaring, ga je deze rubriek hoog plaatsen in je CV. In omgekeerd chronologische volgorde plaats je fulltime jobs, vrijwilligers- of vakantiewerk en stages en je geeft hier wat meer uitleg bij de taken die je daar uitvoerde. 

De volgende rubriek bevat recente en relevante opleidingen met daaropvolgend de vaardigheden waarover je beschikt. Je speelt hierbij in op de competenties die vermeld worden in de vacature. Wordt er in de vacature een specifiek computerprogramma of taal aangehaald waar jij in uitblinkt? Gebruik dit dan zeker in je CV.

Lees hier meer over hoe je als administratief medewerker dé perfecte CV opstelt.

Hoe stel je een motivatiebrief op voor een job als administratief bediende? 

Vaak wordt er samen met de CV naar de motivatiebrief gevraagd. Met deze brief ga je je onderscheiden van de andere kandidaten op basis van niet enkel je vaardigheden, of wat er op je CV staat, maar ook met je motivatie

In de eerste alinea ga je daarom de reden vermelden waarom je interesse hebt in de job en waar je de vacature ontdekt hebt. In de brief moet je jezelf als meerwaarde voor het bedrijf presenteren. Dit doe je door persoonlijke kwaliteiten aan te halen die relevant zijn voor de vacature en de job. 

Als administratief bediende ben je een gestructureerd en organisatorisch sterke persoon. Daarnaast beschik jij over time management skills en kan jij op communicatief vlak je plan trekken. Toon dit aan de hand van voorbeelden aan en leg uit waarom deze job zo goed bij jou zou passen. 

De afsluiting is daarnaast ook belangrijk, want dit geeft jou een laatste kans om de lezer te overtuigen je uit te nodigen op een persoonlijk gesprek. In je brief moet je zelfverzekerd klinken, maar niet uit de hoogte.

Meer tips en uitleg rond het schrijven van een motivatiebrief als administratief medewerker? Klik dan hier!

Hoe bereid je je voor op een sollicitatie om administratief bediende te worden? 

Je bereidt je voor op een sollicitatiegesprek door op voorhand al goed wat informatie in te winnen over het bedrijf waarvoor je solliciteert. Deze informatie kan je online vinden, in de vacature zelf, of in je netwerk. 

Elk sollicitatiegesprek is uniek, toch zijn er enkele standaardvragen die je kan voorbereiden. Zo start het gesprek meestal met de vraag om jezelf kort voor te stellen. Een vraag die je ook bijna zeker zal krijgen is het opsommen van enkele sterke en zwakke karaktereigenschappen. Speel hierbij in op de competenties die aangehaald worden in de vacature. Bereid de vragen ook best voor in het Engels of Frans als binnen de vacante positie deze als belangrijk bevonden worden.

Wil je echt interesse tonen tijdens het sollicitatiegesprek? Stel de rekruteerder dan zelf enkele gerichte vragen. Vraag naar de teamsfeer en -cultuur, ga na in welke taal de communicatie voornamelijk gebeurd en welke software of computerprogramma gebruikt wordt. 

Als administratief medewerker wordt je soms gezien als het gezicht en de stem van het bedrijf. Verzorg daarom niet enkel je taalgebruik en houding, maar ook je kledij. Kies een outfit die past bij het bedrijf, maar waar je je ook goed en zelfverzekerd in voelt. 

Wil jij je echt optimaal voorbereiden voor je sollicitatiegesprek? Klik dan hier en ontdek wat je voor, tijdens en na het gesprek kan doen om je sollicitatie succesvol af te ronden. 

Quels sont les postes vacants ouverts au personnel administratif ?