Werken als Chauffeur koerierdienst
Een chauffeur binnen de koeriersdienst is iemand die pakketten, post of eten ophaalt en bezorgt. Meestal gebeurt dit per bestelbusje, personenauto of motor, maar tegenwoordig zien we ook vaker fietskoeriers.
Als koerier werk je vaak voor logistieke bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in pakketdiensten of postorderbedrijven. Er zijn ook veel bezorgers actief op freelance basis, in dit geval kan de koerier gebonden zijn aan meerdere pakketdiensten en opdrachtgevers.
Bij dringende zendingen is er nood aan sneltransport en dus ook express koeriers, voor dergelijke koeriersbedrijven is snelheid en efficiëntie uiteraard zeer belangrijk.
Wat houdt chauffeur koeriersdienst zijn in?
Als koerier breng je pakketjes, post of eten van de ene naar de andere locatie. Je bepaalt ook zelf de snelste route naar de bezorgadressen. Je zorgt ervoor dat alle details van de bestelling nagekeken zijn en dat je de klant op de hoogte houdt van eventuele onregelmatigheden. De werkzaamheden zijn over het algemeen niet ingewikkeld, maar je moet wel over een groot verantwoordelijkheidsgevoel beschikken.
Bij levering zorg je ervoor dat de ontvanger tekent voor ontvangst en indien nodig in je de betaling. Administratie en documenten van levering moeten ook door jou verwerkt worden.
Bovendien sta jij in contact met de zowel de klant-, als leverancierszijde en kan je daarom gezien worden als visitekaartje van het bedrijf. Je moet dus zorgen voor een representatieve uitstraling en ambassadeur zijn van het merk waarvoor je werkt. Maar niet enkel de koerier moet er verzorgd uitzien, dit wordt ook verwacht van het vervoermiddel waarmee ze rijden. Het onderhouden van de bestelwagen of voertuig waarmee je jouw beroepsactiviteit uitvoert valt dus ook onder jouw takenpakket.
Daarnaast moet je deadline gericht kunnen werken, want sommige pakketten moeten met spoed verwerkt worden. Een koerier kan bovendien soms ook ingezet worden voor andere taken, zoals het controleren van goederen en de voorraad.
Functieoverzicht chauffeur koeriersdienst:
- Ophalen en verzamelen van pakketten
- Traject uitstippelen
- Afleveren van de pakketten aan de geadresseerden
- Ontvanger laten tekenen voor ontvangst
- Beantwoorden van vragen van de ontvanger
Als chauffeur koeriersdienst kom je in contact met klanten, leveranciers en andere logistieke medewerkers.
Welk rijbewijs heb je nodig? (vereisten - verschil - hoe halen)
Rijbewijs B
Met een rijbewijs B mag u een voertuig besturen van maximaal 3.500 kg. Is het voertuig zwaarder, dan moet je beschikken over een rijbewijs C, dit wordt hieronder toegelicht.
Vanaf 17 jaar kan je het theorie-examen afleggen om je kennis van de wegcode aan te tonen. Het praktijkexamen afleggen is vanaf 18 jaar en bestaat uit twee delen. Enerzijds een risicoperceptietest op de computer en anderzijds een rijtest op de openbare weg.
Voor een job als chauffeur koeriersdienst is het volgen van extra rijvaardigheidstrainingen aan te raden, omdat er vaak met grote bestelbussen gereden moet worden.
Rijbewijs C
Om vrachtwagenchauffeur te worden moet je beschikken over een vrachtwagenrijbewijs. Voor zwaardere vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kg heb je een rijbewijs C nodig. Voor de lichtere vrachtwagens of campers tussen de 3.500 en 7.500 kg is een rijbewijs C1 voldoende. Met het gewicht wordt de totaal toegestane maximummassa bedoeld, zowel het lege gewicht als het maximale laadvermogen.
De opleiding van vrachtwagenchauffeur focust zich enerzijds op het aanleren van basisvaardigheden en technieken om op een vlotte manier met een vrachtwagen te rijden, en anderzijds enkele praktische randzaken. Zo komen onderhoudswerken aan bod, maar ook toezicht op laden en lossen, administratieve taken en hoe op te treden wanneer er zich een ongeval voordoet. Dergelijke opleidingen kunnen in een half jaar afgerond worden.
Waarom kiezen voor een job als chauffeur koeriersdienst?
Competentieprofiel chauffeur koeriersdienst
Chauffeur koeriersdienst moet in je bloed zitten, want het is niet voor iedereen weggelegd. Je zal voornamelijk over verantwoordelijkheidsgevoel moeten beschikken en dit met het oog op veiligheid in het verkeer.
Verder moet je gestructureerd ingesteld zijn en instructies van leidinggevenden kunnen opvolgen. Je bent commercieel ingesteld en probeert zo snel en correct mogelijk leveringen af te handelen, maar je blijft te allen tijde wel klantvriendelijk.
Ten slotte zal je soms zwaardere producten en orders moeten leveren, je moet dus fysiek in orde zijn.
Eigenschappen chauffeur koeriersdienst
- Stressbestendig
- Graag op de baan
- Sociaal en communicatief sterk
- Klant- en resultaatgericht
- Verantwoordelijkheidsgevoel
Opleiding en doorgroeimogelijkheden chauffeur koeriersdienst
Je hebt geen specifiek diploma nodig om aan de slag te mogen werken als koerier. Soms kan het wel een meerwaarde zijn op vlak van georganiseerd werken als je een opleiding in de logistiek of transport gevolgd hebt. Het wordt echter over het algemeen niet gevraagd.
Als je als koerier (uitgezonderd fietskoerier) in een koeriersbedrijf wil werken moet je uiteraard wel beschikken over het juiste rijbewijs, deze zijn hierboven al kort beschreven. Verder moet je vaak een VOG-verklaring aanvragen, hierbij wordt er verklaart dat je gedrag in het verleden al dan niet een bezwaar vormt voor het vervullen van bepaalde functies in de samenleving. Bij deze wordt er gekeken naar het justitiële verleden van de persoon.
Het loon van jou, als chauffeur koeriersdienst, is afhankelijk van je leeftijd, aantal uren tewerkstelling en werktempo.
Sluit dit aan bij wat jij zoekt in een job? Wel, dat is nog niet alles, ontdek nog meer redenen waarom een job als chauffeur koeriersdienst helemaal iets voor jou is.
Solliciteren voor chauffeur koeriersdienst
Hoe maak je een goede CV voor chauffeur koeriersdienst?
Met je CV, een korte samenvatting van wie je bent, wat je kan en waarover jij beschikt, wil je rekruteerders of werkgevers overtuigen jou uit te nodigen op een sollicitatiegesprek.
Je opent je CV met enkele persoonlijke gegevens en informatie zoals naam, adres, telefoonnummer,... De rest van de structuur gaat afhangen van waar nadruk op gelegd wordt in de vacature. Voor een job als chauffeur of koerier wordt er voornamelijk naar relevante werkervaring gevraagd, dit zal dus zo ver mogelijk bovenaan de pagina geplaatst worden.
Opleidingen zijn iets meer ondergeschikt binnen deze sector. All kunnen relevant opleidingen en cursussen, rond logistiek of transport, wel een toegevoegde waarde bieden.
De rubriek ‘vaardigheden’ kan enerzijds professionele competenties bevatten en anderzijds persoonlijke eigenschappen. Zo kan je je talenkennis bespreken wanneer dit aangehaald wordt in de vacature, of een opsomming maken van de computerprogramma’s en software waarmee je ervaring hebt. Ook kan je persoonlijke kenmerken verduidelijken aan de hand van relevante hobby’s of vrijetijdsbestedingen.
Voor de opmaak van je CV kan je gebruik maken van enkele online tools als je zelf niet echt grafisch handig bent. Je moet er voornamelijk op letten dat je CV overzichtelijk en duidelijk is, zodat de rekruteerder meteen een positief beeld over je kan vormen.
Benieuwd naar welke aanbevelingen wij nog voor jou in petto hebben? Volg onze tips en tricks om een CV op te stellen als chauffeur koeriersdienst en presenteer jezelf op een krachtige manier aan je nieuwe werkgever.
Hoe stel je een motivatiebrief op voor chauffeur koeriersdienst?
Elke motivatiebrief moet uniek zijn, maar er zijn wel enkele elementen die niet mogen ontbreken.
In de hoofding noteer je standaard eerst je eigen adres met daaronder de contactgegevens van de geadresseerde. Net zoals je in het onderwerp de vacature met het bijhorende referentienummer noteert. De aanspreking is beleefd en probeer je persoonlijk te maken, kijk dus zeker of er een contactpersoon in de vacature vermeld wordt.
Alles wat je hieronder noteert heeft als doel de lezer te overtuigen van jouw capaciteiten, zodat deze je uitnodigt voor een persoonlijke kennismaking tijdens het sollicitatiegesprek. Je start met een originele openingszin die meestal vertelt waar jij in aanraking gekomen bent met de vacature. Dit wordt gevolgd door de inleiding waarin jij aantoont dat jij dé geschikte kandidaat voor de job bent.
In het midden van je motivatiebrief ga je aan de hand van voorbeelden aantonen dat jij beschikt over de vaardigheden, kennis en ervaring waar zij naar op zoek zijn. Je bekijkt hiervoor nogmaals de jobvereisten die in de vacature vermeld zijn en speelt hierop in. Zorg ervoor dat je CV en je motivatiebrief in overeenstemming zijn zowel op vlak van inhoud, als opmaak.
Lukt het schrijven van je motivatiebrief niet helemaal? Gebruik onze tips en tricks rond de opbouw, opmaak en inhoud van een motivatiebrief voor chauffeur koerierdienst.
Hoe bereid je je voor op een sollicitatie om chauffeur koeriersdienst te worden?
Dit gesprek staat of valt met een grondige voorbereiding. Bij deze voorbereiding willen wij je graag een handje helpen met onze tips en tricks.
Je CV en motivatiebrief waren een succes, want je bent uitgenodigd voor een gesprek. Dit gesprek kan zenuwslopend en stresserend zijn, behalve als je er goed op voorbereid bent. 100% zekerheid op hoe het gesprek zal verlopen heb je nooit, maar je kan je wel voorzien op enkele standaardzaken.
Zo raden wij je aan om reeds op voorhand jezelf te informeren over het bedrijf. Welke producten vervoeren ze? In welke regio’s? Met welke voertuigen? Antwoorden hierop vind je online, in de vacature zelf of via je netwerk. Zit je nadien nog met vragen? Onthou deze dan, misschien worden ze duidelijk tijdens het gesprek, of kan je ze dan zelf stellen.
Tijdens het gesprek zal de rekruteerder of werkgever meer willen te weten komen over jou als persoon, wat je kan, waar je gewerkt hebt,... Dit gebeurt meestal aan de hand van enerzijds enkele standaardvragen en anderzijds aan enkele praktische, moeilijkere vragen. De vragen kunnen gaan van: ‘Stel jezelf voor in maximum 5 zinnen’ tot ‘Leg me uit hoe je zelf kosten kan besparen binnen de job als chauffeur koeriersdienst’. Hebben sommige antwoorden nood aan extra uitleg of verduidelijking? Doe dit dan aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Als koerier kom je in contact met klanten, je moet er dus verzorgd uitzien. Zorg dat dit ook het geval is op het moment van je gesprek. Extra stress de dag zelf kan je vermijden door op voorhand je outfit klaar te leggen en al eens de route naar de bestemming uit te stippelen. Dit laatste is belangrijk, want te laat komen op het gesprek geeft de rekruteerder al meteen een slechte indruk van je.
Wil je nog meer te weten komen over hoe jij je kan voorbereiden voor, tijdens en na het gesprek? Bekijk dan ons uitgebreid artikel met tips en tricks om voorbereid te zijn om te solliciteren als chauffeur koeriersdienst.