- Homepage
- Alle vacatures
- Vacatures per functie
- Werken als machine operator
Als machine- of productieoperator werk je in een productieomgeving zoals een fabriek. Een fabriek is een industriële omgeving waarin materialen, halffabricaten en producten bewerkt worden. Binnen het proces van omzetting van grondstof naar een eindproduct bedien je als operator een of meerdere machines. Je bent niet enkel verantwoordelijk voor het bedienen, maar ook voor het instellen, controleren en ombouwen van de machines.
Een machine-operator mag niet verward worden met een procesoperator. Deze laatste stuurt het volledige productieproces aan, kijkt naar het totaalplaatje en grijpt in waar nodig.
Als machine-operator ben je verantwoordelijk voor een deel van het productieproces. Je bedient machines en automatische productielijnen en stelt deze correct in naargelang de werkopdracht.
Wat houdt machine-operator zijn in?
Als machine-operator ben je verantwoordelijk voor een deel van het productieproces. Je bedient machines en automatische productielijnen en stelt deze correct in naargelang de werkopdracht. Je zorgt ervoor dat de machine de gewenste bewerking uitvoert op de grondstoffen en dat deze de juiste aantallen draait en kwaliteit levert. Je controleert zelfstandig de machines op een juiste werking en stelt de instelling bij naargelang het gewenste niveau.
Je voert basisonderhoud uit van de machines en bij het ontdekken van kleine storingen los je deze zelfstandig en autonoom op. Wanneer de afwijkingen of storingen omvangrijk zijn meld je deze aan de technische dienst en de leidinggevenden. Kwaliteitscontroles kunnen bijkomend ook uitgevoerd worden door een externe kwaliteitscontroleur.
Je zorgt ervoor dat productiegegevens correct geregistreerd en gedocumenteerd worden. Je ziet erop toe dat grondstoffen, halffabrikaten en verpakkingsmateriaal op tijd en continu voorradig is. Het controleren van de kwaliteit van zowel grondstoffen als de vervaardigde producten valt mee onder jouw takenpakket. Hierbij is werken volgens de veiligheids- en hygiënevoorschriften van groot belang.
Verder wordt er van je verwacht dat je actief meedenkt over verbeterpunten voor het productieproces en streeft naar de hoogst mogelijke efficiëntie.
Je staat onder leiding van de productiemanager en rapporteert dus steeds naar hem toe. Als machine-operator kom je wel ook in contact met tal van uiteenlopende collega’s. Zo communiceer je vaak met servicemonteurs, de medewerkers van de technische dienst, procesoperators, productiemedewerkers en assemblagemedewerkers.
Functieomschrijving machine-operator:
- Machines bedienen
- Machines controleren op juiste werking
- Signaleren en melden van afwijkingen aan het productieproces
- Productiegegevens registreren en documenteren
- Toestellen correct instellen en ombouwen
- Basisonderhoud van de machines uitvoeren
- Toezien op tijdige aanvoer van zaken als grondstoffen, halffabrikaten en verpakkingsmateriaal
- Kwaliteit van grondstoffen en producten controleren
- Werken volgens veiligheids- en hygiënevoorschriften
Welke type machines heeft welke vereisten?
CNC operator
CNC (Computerized Numerical Control) slaat op een bepaalde computergestuurde manier van bewerken. Een CNC operator bedient dus een computergestuurde machine die verschillende materialen op diverse manier kan bewerken. Als CNC operator moet je beschikken over kennis van de software en hardware van de machine.
Waarom zou je kiezen voor een job als machine-operator?
Competentieprofiel machine-operator
Als machine-operator wil jij dat het productieproces efficiënt en vlot verloopt, met dit in het achterhoofd stel jij de machines optimaal in. Het doel is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren, weinig fouten te maken en te produceren aan een hoge productiesnelheid zodat de productieaantallen de hoogte in schieten. Door jouw resultaatgerichte aanpak vind je het optimaliseren van het productieproces steeds een uitdaging. Hierbij ga je nauwkeurig en gedetailleerd te werk en ga je verspilling tegen.
Daarnaast ben jij zelfstandig, werk je autonoom, maar besef je ook dat het productieproces rond teamwerk draait. Nog een positieve eigenschap van je is dat je goed kan inschatten waar de prioriteiten liggen. Combineer dit met de nodige flexibiliteit en dan is machine-operator misschien wel iets voor jou!
Eigenschappen machine-operator
- Nauwkeurig en gestructureerd
- Flexibel
- Aandacht voor veiligheid op de werkvloer
- Zelfstandig
- Resultaatgericht
Opleidingen en doorgroeimogelijkheden machine-operator
In de procesindustrie is het belangrijk om een juiste technische kennis te hebben. Vaak krijgen machine-operators dan ook een specifieke opleiding voor het uitvoeren van de werkzaamheden in het bedrijf.
Als machinebediende heb je vaak een technisch gericht diploma nodig. Dergelijke opleidingen zijn erop gericht operators op te leiden zodat deze zelfstandig machines, apparaten en installaties leren bedienen. Topics als procesbeheersing, -techniek, -onderhoud en werktuigbouwkunde worden besproken. Maar ook algemene onderwerpen als veiligheid en milieu vormen de basis van deze opleiding.
Als je werkt als machine-operator heb je potentieel om door te kunnen groeien naar meer gespecialiseerde functies, maar ook je takenpakket kan uitgebreid worden.
Het loon van een machine-operator hangt af van de sector waarin je terechtkomt, maar ook van je leeftijd, verantwoordelijkheden en opleiding. Daarnaast zal je hoogstwaarschijnlijk in ploegen werken, dit wordt gecompenseerd met een toeslag op het brutoloon.
Nu al overtuigd van een job als machine-operator? Dan kunnen wij je enkel nog enthousiaster maken met deze bijkomende redenen waarom je machine-operator moet worden.
Machine-operator: voordelen van werken in shiften
Om de productie vlot te laten verlopen, werk je vaak in ploegen. Je zal dan volgens een vast rooster op wisselende shiften werken.
Een eerste voordeel van het werken in shiften is dat je op voorhand weet wanneer je welke shift zal moeten werken. Je hebt zo vaste uren en kan gemakkelijk je activiteiten plannen naargelang je de vroege, late of nachtdienst hebt.
Ten tweede zal je minder rekening moeten houden met het verkeer op de baan. Op de momenten dat jij naar het werk vertrekt of terugkeert zijn de meesten aan het slapen of zelf aan het werken. Geen of minder files voor jou dus!
Verder krijg je ook een toeslag bovenop je loon voor het werken in ploegen. Graag nog meer voordelen ontdekken over het werken in ploegen? Lees dan ons artikel over ploegenarbeid.
Solliciteren voor machine-operator
Hoe maak je een goede CV voor machine-operator?
Je CV is een kort overzicht van wie jij bent, welke opleiding je gevolgd hebt, welke jobs je achter de rug hebt en waar je goed in bent.
Rekruteerders nemen vluchtig de inhoud ervan door om vervolgens te beslissen wie ze uitnodigen voor een gesprek.
Van een machine-operator wordt er vaak zowel achter een technische opleiding gevraagd, als naar relevante werkervaring. Welke van deze twee je eerst op je CV vermeldt zal afhangen van waar er in de vacature op gefocust wordt. Vermeld bij opleidingen niet enkel onderwijsinstellingen, maar ook certificaten die te maken hebben met bijvoorbeeld veiligheid of preventie.
Hobby’s of interesses kan je ook in je CV opnemen als deze relevant zijn voor de job of als voorbeeld bij je vaardigheden. Denk maar aan activiteiten die aantonen dat je beschikt over technisch inzicht, of nauwkeurigheid.
Een CV hoort overzichtelijk en gestructureerd opgebouwd te zijn, kan je hierbij wat hulp gebruiken? Klik dan hier voor meer uitleg rond de opmaak en opbouw van een CV voor machine-operators.
Hoe stel je een motivatiebrief op voor machine-operator?
Bij het opsturen of indienen van je CV wordt er ook vaak naar een motivatiebrief gevraagd. Deze is maximaal één pagina lang en heeft als doel jou te onderscheiden van andere kandidaten.
Je legt uit waarom de vacature je aanspreekt en waarom je zou willen werken als machine-operator in hun bedrijf. Je maakt de toegevoegde waarde die je hen kan bieden duidelijk aan de hand van je verworven vaardigheden.
Welke competenties die jij bezit komen ook voor in de vacature? Wel, die ga je zodanig in de verf plaatsen aan de hand van voorbeelden dat je de interesse van de rekruteerders wekt.
Je motivatiebrief, zoals de naam het zegt, moet de motivatie en het enthousiasme bevatten dat jij wil overbrengen op de lezer. Net om die reden ga je een actieve schrijfstijl gebruiken, want dit komt vanzelf iets positiever over.
Ontdek hier van A tot Z hoe je een motivatiebrief opstelt voor een vacature machine-operator.
Hoe bereid je je voor op een sollicitatie om machine-operator te worden?
Om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek ga je eerst en vooral informatie opzoeken over het bedrijf en de sector. Geen enkel sollicitatiegesprek is hetzelfde, dus 100% zekerheid heb je nooit. Er zijn echter wel enkele vragen die vaak door de rekruteerders gesteld worden.
Denk alvast al eens na over hoe jij jezelf kort zou voorstellen. Welke punten haal je aan? Wat vertel je beter niet? Terwijl je daar over reflecteert, kies je ook meteen één of meerdere sterke en zwakke karaktereigenschappen van jezelf. Hou de vacature waarvoor je solliciteert in het achterhoofd en probeer in te spelen op de kenmerken die daarin vooropgesteld worden.
Wordt je interesse en enthousiasme tijdens het gesprek nog groter? Laat dit dan ook, op een professionele manier, weten aan je gesprekspartner. Hou het gesprek gaande door zelf enkele gerichte vragen, die je al dan niet op voorhand hebt voorbereid, te stellen.
Als machine-operator wordt er niet van je verwacht dat je in kostuum verschijnt op het gesprek, maar je kledij moet wel verzorgd zijn en passen bij het bedrijf. Daarnaast kies je best iets waar je je goed en zelfverzekerd in voelt.
Meer tips & tricks rond het gehele sollicitatiegesprek? Klik dan hier en ontdek hoe jij als machine-operator je optimaal kan voorbereiden.