1. Homepage
  2. Alle vacatures
  3. Vacatures per functie
  4. Werken als magazijnmedewerker

werken als magazijnmedewerker

beroep in de kijker

Schrikt handenarbeid je niet af? En ben je daarnaast communicatief en administratief sterk? Dan is een job als magazijnier misschien wel iets voor jou!

Wat houdt magazijnier zijn in? 

Als magazijnbediende ontvang je binnenkomende goederen en producten, controleer je de bestelling en sla je de gegevens ervan op in een computerprogramma. Je gebruikt  leestoestellen voor de codes en niet-gemotoriseerde machines voor de goederenbehandeling.

 

Voorraadbeheer is een van de belangrijkste werkzaamheden als magazijnier. Verder kan je ook ingezet worden als orderpicker. Dit wil zeggen dat je volgens de instructies van de ordervoorbereiding, die je ook zelf moet kunnen opstellen, goederen verzamelt en deze klaarmaakt voor distributie. 

 

Je brengt pakketten naar de verzend-, opslag- of productiezone. Soms moet je een reachtruck of heftruck kunnen bedienen om goederen in het magazijn te verplaatsen. Een reachtruck- of heftruckchauffeur moet dan over een diploma beschikken om deze voertuigen te mogen besturen. 

 

Je zorgt voor de opvolging van orders en maakt een lijst van eventueel beschadigde producten of defect materiaal. In sommige gevallen ben je verantwoordelijk voor de boekhouding van de aangekochte en verkochte goederen. 

 

Je staat in direct contact met externen zoals klanten en leveranciers en intern met de magazijnarbeiders die het operationele werk uitvoeren. Hierdoor moet je een duidelijke communicatie kunnen voeren over hoe de producten ontvangen en opgeborgen moeten worden. Je rapporteert al je bevindingen bovendien aan je teamleader of de warehousemanager

 

Werken als magazijnmedewerker mag niet onderschat worden. Een slecht beheerd magazijn kan bijdragen tot verlies van omzet door het verkeerd doorgeven van bestellingen en tekorten. Bovendien kan het foutief stapelen en plaatsen van goederen leiden tot schade en defecten. 

 

Functieomschrijving magazijnier: 

  • Onderhouden en beheren van het magazijn 
    Aannemen en controleren (aantal, productcodes en defecten) van goederen
    Laden en lossen 
    Ordergegevens registreren in computerprogramma 
    Orders verzamelen en orderpicking
    Inpakken van goederen 
    Heftruck of reachtruck besturen 
    Voorraad beheren 
    Administratief werk verrichten 

Waarom zou je kiezen voor een job als magazijnier? 

Competentieprofiel magazijnier

Als magazijnmedewerker moet je handig zijn in de omgang met producten en verpakkingsmateriaal. Je handelt met het oog op milieu en veiligheid. 

 

Aangezien sommige goederen een beperkte houdbaarheid hebben, is snelheid van belang. Je moet dus resultaat-, maar ook klantgericht zijn en stress mag je niet van de wijs brengen. Daarnaast moet je beschikken over een goede gezondheid, want werken in een magazijn kan fysiek belastend zijn.  

 

Schrikt handenarbeid je niet af? En ben je daarnaast communicatief en administratief sterk? Dan is een job als magazijnier misschien wel iets voor jou!

 

Eigenschappen magazijnier: 

  • Klantgerichtheid 
    Stressbestendigheid en doorzettingsvermogen
    Een goede fysieke gezondheid 
    Flexibel en ijverig 
    Nauwkeurig 
    Communicatief en organisatorisch sterk

 

Opleiding en doorgroeimogelijkheden magazijnier

 

Om magazijnmedewerker te worden beschik je best over een opleiding die gericht is op de logistiek of het vak van magazijnier. Bij de meeste bedrijven krijg je een interne opleiding om bedrijfsefficiëntie te kunnen garanderen. Veiligheidsprocedures, hoe omgegaan moet worden met giftige stoffen en dergelijke bedrijfsspecifieke zaken worden aangekaart.

 

Mits het volgen van aanvullende opleidingen kan je als magazijnier doorgroeien naar teamleader of warehouse supervisor. 

 

Het loon van een magazijnier is steeds afhankelijk van de leeftijd, ervaring en verantwoordelijkheden, maar ook de sector en het ploegensysteem maakt een duidelijk verschil.

 

Klinkt dit interessant? Lees dan zeker onze aanvullende redenen om magazijnmedewerker te worden.

Magazijnier: voordelen van werken in shiften. 

Als magazijnmedewerker werk je vaak in twee ploegen. Je moet dus bereid zijn om zowel de vroege als late shift te werken. Het voordeel hiervan is dat je op voorhand weet welke shift je werkt en je kan je afspraken en andere verplichtingen hiernaar plannen. 

 

Wanneer je met de vroege shift werkt ben je in de vroege namiddag alweer vrij. Je kan dan nog tal van activiteiten plannen en toch op tijd onder de wol kruipen. De andere week heb je dan de late en kan je op je beurt eens lekker lang blijven liggen. 

 

Bovendien heb je het voordeel dat je je niet hoeft te verplaatsen tijdens de spitsuren. Jij vertrekt van en naar het bedrijf op momenten dat de meesten nog of al aan het slapen zijn of wanneer ze zich reeds op het werk bevinden. Geen of weinig files voor jou dus! De toeslag die je krijgt voor het werken in ploegen is natuurlijk ook mooi meegenomen. 

 

Wil je graag meer weten over ploegendienst? Lees nog meer voordelen in ons artikel. 

Solliciteren voor magazijnier

Hoe maak je een goede cv voor magazijnier?

Je CV, een samenvatting van wie jij bent als persoon en wat jij kan aan de hand van opleidingen en ervaring, vang je aan met persoonlijk gegevens en informatie. De rest van je CV structureer je in functie van de vacature waarvoor je solliciteert. 

 

Als magazijnier wordt er meestal wel al enige werkervaring van je verwacht. Je ervaring is dus belangrijk, waardoor je deze gegevens meer naar boven plaatst. Maar ook naar certificaten en attesten wordt er vaak gevraagd. Zorg er dan ook voor dat deze een goed zichtbare plaats krijgen op je CV. 

 

Naast werkervaring en opleidingen vermeld je nog andere zaken waarvan jij overtuigd bent dat die relevant zijn voor de functie als magazijnmedewerker in het bedrijf waarvoor jij solliciteert. Kan jij, aan de hand van je hobby’s, aantonen dat je bepaalde eigenschappen of vaardigheden bevat die in de vacatures gevraagd worden? Speel hier dan op in met je CV. 

 

Het doel van je CV is om aan de hand van competenties, opleiding en ervaring de rekruteerder in slechts enkele seconden te overtuigen dat jij hebt wat ze zoeken. 

 

Wil jij je CV zodanig opstellen dat je dit doel bereikt? Lees dan onze tips en tricks!

 

Hoe stel je een motivatiebrief op voor magazijnier? 

Niet enkel vraagt de rekruteerder naar een CV, maar ook naar een motivatiebrief voor een eerste selectie te maken. Met deze brief doel je erop als sollicitant, in tegenstelling tot de andere kandidaten, uitgenodigd te worden tot een gesprek. 

 

Je start je brief, na de hoofding met enkele noodzakelijke gegevens, met correct geschreven aanspreking. Deze maak je persoonlijk door zijn/haar naam te gebruiken. Hierop volgt een originele, aantrekkelijke openingszin en daarna maak je in je inleiding duidelijk waarom je in eerste instantie geïnteresseerd bent in de vacante positie. 

 

Om de lezer te overtuigen van de meerwaarde die jij het bedrijf kan bieden, haal je relevante ervaringen aan. Deze ervaringen kunnen werkgerelateerd zijn vanuit vorige fulltime jobs, maar ook relevante ervaringen uit studentenjobs, vrijwilligerswerk of anderen. 

 

Nadien bespreek je uitvoerig waarom ze net jou moeten aannemen als nieuwe werkkracht. Alles draait in je motivatiebrief rond jou als persoon, welke eigenschappen jij bezit en hoe jij als magazijnier gaat passen in het bedrijf. 

 

Benieuwd hoe je dit alles in praktijk kan uitvoeren? Ontdekt dan snel hoe je een overtuigende motivatiebrief kan opstellen als magazijnmedewerker.

 

Hoe bereid je je voor op een sollicitatie om magazijnier te worden? 

Een sollicitatiegesprek is een belangrijk moment, een beetje voorbereiding komt hier dan zeker van pas. Want zoals ze zeggen: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’. Net daarom willen wij enkele tips & tricks rond het solliciteren op een rijtje zetten. 

 

De rekruteerder stelt verschillende vragen, de een al wat moeilijker dan de andere. Op alle vragen kan je je niet voorbereiden, maar je kan wel al enkele standaardvragen inoefenen. Dit helpt de stress te verminderen en goed geïnformeerd en zelfverzekerd zijn over je antwoord gaat een goede en professionele indruk nalaten. Ook zelf gerichte vragen stellen is een aanrader, zo kom je geïnteresseerd en voorbereid over. 

 

Logischerwijze zorg je ervoor dat je op tijd op de afgesproken locatie bent. Is de locatie je onbekend? Stippel de route dan enkele dagen op voorhand al eens uit, zo weet je om hoe laat je moet vertrekken om zeker niet te laat te komen. 

 

Je CV en motivatiebrief neem je mee naar het gesprek, als ook een notitieschrift en pen. Je outfit, die je de dag voordien klaar legt, is verzorgd, fris gewassen en gestreken en past bij het bedrijf.

 

Of je gesprek een succes is zal niet enkel afhangen van wat je te vertellen hebt, maar ook van hoe je het vertelt en hoe je je gedraagt. Een rekruteerder let enorm hard op je lichaamshouding en -taal, zorg dus voor oogcontact en vermijd hinderende afleidingen.

 

Voel jij je al meer op je gemak? Of ben je er toch nog niet helemaal zeker van? Klik dan hier en ontdek nog meer sollicitatietips.

 

Vacatures als magazijnmedewerker

© 2023 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage