1. Homepage
  2. Blog
  3. 10-tips-om-een-telefonische-screening-succesvol-door-te-komen

10 tips om een telefonische screening succesvol door te komen

Om een baan te vinden moet je goed voorbereid zijn. Met een bijgewerkt cv in een mooie lay-out en een motivatiebrief die tot in de puntjes verzorgd is, heb je een reële kans om opgebeld te worden door een recruiter die graag wat meer over je te weten wil komen. Het telefoongesprek dient voornamelijk om een eerste schifting te maken op basis van feitelijke informatie.

Er is geen tweede kans: klinkt het niet dan botst het. Daarom enkele tips om je kans op succes te vergroten. De manier waarop je op al de volgende vragen antwoordt, geeft de recruiter de mogelijkheid om te oordelen over de ernst van je zoektocht naar een nieuwe job, welke functie(s) je zoekt en bij welke organisatie je best matcht. Luister en geef een beknopt, direct en duidelijk antwoord. Hoewel een telefonische screening maar een paar minuten duurt, is ze cruciaal om op gesprek te mogen gaan!

Stoor ik?

“Dag kandidaat, ik bel je in verband met je kandidatuur voor de functie van ‘titel van de functie’. Stoor ik?” 
Idealiter bevind je je voor een dergelijk gesprek op een rustige plaats waar je niet gestoord wordt. Je moet je op het gesprek kunnen concentreren. Bevind je jezelf echter niet in de optimale omstandigheden om op de vragen te antwoorden, stel dan een ander tijdstip voor.

Wat heb je onthouden over de functie?

Herinner je je niet meer voor welke baan je solliciteerde, dan geeft dat de indruk dat je de functiebeschrijving niet gelezen hebt. En daaruit blijkt 0 motivatie.

Wat motiveert je in de job?

Niemand houdt van alle aspecten van zijn werk. Dus, welke taken of activiteiten doe je met het meeste enthousiasme? En omgekeerd, waar zie je het meest tegenop? Als de recruiter duidelijk ziet wat je energie geeft, dan kan hij/zij zorgen voor een betere matching met de job.

Wat zijn je recentste ervaringen?

Je 2 tot 3 laatste ervaringen overlopen stelt de recruiter in staat om te zien in welke mate je ervaring overeenstemt met de functie waarvoor je solliciteert. Heb je weinig ervaring in de functie, probeer dan parallellen te vinden tussen je ervaring en de vacante betrekking.

Waarom ben je op zoek naar werk?

Je hebt een baan, waarom solliciteer je dan ergens anders? Waarom blijf je niet in je huidige onderneming?
Deze informatie helpt de rekruteerder om erachter te komen wat je drijft en wat je zeker moet terugvinden in je volgende job om je goed te voelen: de werksfeer, de inhoud van de job, de mogelijkheden om te evolueren.

Wat is het niveau van je talenkennis?

Ja, talen en België, een lange geschiedenis. Heb je een basiskennis Nederlands, schrijf dan niet ‘goede kennis’ in je cv. Anders verlies je aan geloofwaardigheid en dan gaat de rekruteerder zich afvragen in hoeverre de andere informatie in je cv relevant en betrouwbaar is.

Wat is je professionele mobiliteit?

Uiteraard willen we allemaal op 10 min. van thuis werken, maar laten we realistisch zijn, dat is niet vaak het geval. Het is belangrijk dat je een duidelijk idee hebt van de afstand die je bereid bent af te leggen voor het werk. Zo kan de recruiter weten welke aanbiedingen hij/zij kan voorstellen.

Heb je nog andere lopende gesprekken?

Heb je nog andere sollicitatiegesprekken gepland, dan ben je minder beschikbaar en ga je meer nadenken over welke functie je best kiest.

Wat is je opzegtermijn?

De werkgevers, zoals alle klanten, zijn altijd gehaast. Ze zoeken kandidaten die gisteren kunnen beginnen. Heb je een opzegtermijn van 3 maanden en moet de functie onmiddellijk ingevuld worden, dan zit je met een klein probleem. Het is dus nuttig om een idee te hebben over je opzegtermijn om zo je echte beschikbaarheid op de arbeidsmarkt te kennen.

En je loonsverwachtingen?

Een van de laatste vragen tijdens een telefonische screening is van financiële aard. Verdien je op dit moment veel meer dan de marge die opgegeven wordt, dan lijkt het weinig waarschijnlijk dat een match mogelijk wordt. Dan bespaar je jezelf beter een gesprek dat toch geen zin heeft.

© 2024 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage