1. Homepage
  2. Blog
  3. een-gat-in-je-cv-wat-doe-je-daarmee

Een gat in je cv: wat doe je daarmee?

Voor de dag ermee: zit er een gat in je cv? Die kans is best groot. Want de meeste mensen zijn in de loop van hun carrière wel eens een tijdje niet aan de slag. Misschien vond je na je studies niet meteen werk. Laste je een sabbatperiode in of werd je onverwacht ontslagen. Recruiters kennen die situaties. Ze hebben er zelfs begrip voor. Het komt er alleen op aan om juist te communiceren over dat gat in je cv.

Als de gaten niet zo groot zijn

Laten we beginnen met de gemakkelijkste situatie: je zat enkele weken of zelfs enkele maanden thuis. Dat is geen enkel probleem. Kleine gaatjes heb je liever op je cv dan in je tanden. Het duurt nu eenmaal even voor je opnieuw een geschikte job vindt.

Je hoeft hierover geen omstandige uitleg te geven. Geen enkele recruiter zal je om die reden niet uitnodigen op gesprek. En komt die periode tijdens je sollicitatie-interview aan bod? Dan leg je kort en zonder zenuwen uit wat je in die periode hebt gedaan. Werk zoeken, wellicht. En misschien nog een waardevolle opleiding volgen, op de koop toe.

Bovendien verdwijnt zo’n gaatje vaak in de plooien van je cv. Want stel je je werkervaring voor met jaartallen? Dan zie je enkele maanden inactiviteit niet eens. Moffel die periode niet weg door te sleutelen aan de jaartallen. Als uitkomt dat je daarover liegt, verspeel je – terecht – al je kansen.

Grote gaten in je cv: wat doe je daarmee?

Was je een jaar of langer uit de roulatie? Dan communiceer je daar beter zélf over. Anders bedenkt de recruiter misschien wel een vreselijke verklaring in jouw plaats.

Je kunt die periode als een job opnemen in je cv. Zo was je bijvoorbeeld een jaar wereldreiziger. Of mantelzorger voor een ziek familielid.

Een tweede optie? Licht het gat in je cv toe met je motivatiebrief. Daar heb je iets meer ruimte om een complexe situatie uit te leggen.

Look at the bright side

Hoe je over dat gat vertelt? Ga op zoek naar de waarde van die periode voor je professionele ontwikkeling. En dus ook naar de waarde voor een potentiële werkgever. Het is niet omdat je geen betaalde baan had, dat je jezelf niet ontplooide.

Zo tonen je reiservaringen je zin voor avontuur aan. Is de zorg voor een familielid een sprekend bewijs van je altruïsme. Of werd je een expert in een nieuw vakgebied door de opleidingen die je tijdens je werkloosheid volgde. Stuk voor stuk troeven die voor heel wat vacatures het verschil maken.

Zo’n denkoefening levert altijd wat op. Zelfs als je met een dipje in de zetel hing. Want nu wil je wel weer aan de slag, toch? Wat heb je geleerd uit die periode? Waar komt je huidige motivatie vandaan?

Zoek naar die goede kanten, en straal positiviteit uit. Wees overtuigd van je eigen kwaliteiten. Spreek niet negatief over het gat in je cv. En trap niet na naar de baas die je onterecht op straat zette. Zo heb je de jobaanbiedingen straks weer voor het uitkiezen.

Samengevat?

Kleine gaatjes in je cv zijn geen enkel probleem. Ze vallen meestal niet eens op. Krijg je er toch een vraag over? Dan antwoord je eerlijk en zonder stress.

Periodes van langere inactiviteit kijk je recht in de ogen. Vermeld ze op je cv of licht ze toe in je motivatiebrief. Zo kom je eerlijker over en heb je tenminste invloed op de interpretatie van de recruiter. Ga op zoek naar de waarde van die periode en straal positiviteit uit.

Klaar om je CV door te sturen? NAAR DE JOBS!

© 2024 Agilitas - Member of Agilitas Group
Algemene voorwaarden Cookiebeleid Erkenningsnummers Homepage